Klamidya ve hamilelik

Klamidyaların en sevdikleri yaşam alanı rahim ağzıdır (daha doğrusu rahim ağzı kanalının mukoza). Orada kolonilerde bulunurlar.

11.06.2023
Klamidya ve hamilelik

Enfeksiyöz sürecin alevlenmesi sırasında, kadınların şikayetleri klamidya yayılma seviyesine bağlı olarak farklı olabilir.

 

Servikste klamidya bulunduğunda, alt karın bölgesinde orta dereceli çekme ağrıları eşliğinde hafif vajinal akıntı olabilir, bu işlem sürecin lokal alevlenmesi için tipiktir (kronik şikayet şeklinde, pratikte yoktur).

 

Enfeksiyon daha fazla yayılırsa (uterus boşluğu, tüpler), o zaman şikayetler daha belirgindir, çünkü örneğin eklerin iltihaplanması başlayabilir.

 

Klamidya görüntüsü

 

Klamidya enfeksiyonun alevlenmesi, hamilelikte özellikle tehlikelidir, çünkü çeşitli komplikasyonlara neden olabilir.

 

Muhtemel komplikasyonlar:

 

—– düşük aşamalarda erken aşamada mümkündür,

 

—– sonraki aşamalarda, amniyotik sıvının erken boşalması ve erken doğum,

 

—– doğumda fetusun enfekte olma olasılığı yüksektir (konjonktivit, farenjit ve hatta zatürree).

 

Klamidya teşhisi

 

 

En bilgilendirici yöntem, klamidyaya karşı antikorlar (immünoglobulinler) için bir kan testidir. “Klamidya” teşhisi, temelde iki farklı teşhis yöntemiyle onaylandığında geçerlidir:

 

Smear (mikroskopi) ve klamidya antikorları için kan (biyokimyasal yöntem). Sadece antikorların titresi (konsantrasyonu) yüksek olduğunda ve / veya bu enfeksiyona özgü şikayetler varlığında, seyir tedavisi belirtilir.

 

Rakamlar çoklu olmalı, yani öncekinden daha fazla veya daha az, (IgA 1:40 ve IgG 1:80). Şüpheli ve negatif 1: 5 veya daha az titrelerdir. Daha yüksek IgG sayıları sürecin kronik olduğunu gösterir.

 

Bu durumda, belli şikayetler varsa veya bundan önce bu enfeksiyon için hiç kimseye tedavi edilmemişse, tedavi belirtilir.

 

Yüksek IgA sayıları genellikle akut süreçte (primer enfeksiyon) veya tedaviye ihtiyaç duyan kronik birinin alevlenmesinde bulunur.

 

Olumlu bir analiz durumunda ne yapmalı?

 

 

ELISA yöntemi (enzime bağlı immünosorbent deneyi) de dahil olmak üzere bugün% 100 güvenilir yöntemlerin neredeyse yok olduğu unutulmamalıdır.

 

Oldukça sık sık “yanlış pozitif” sonuçlar vardır – tekrarlanan analizleri yapmanız veya başka, temelde farklı yöntemler kullanmanız gerekir.

 

—– UIF yöntemi için leke alma (ışıldayan bir mikroskop kullanarak inceleme) – “yanlış pozitif” cevaplar da olabilir,

 

—– PCR kan analizi (genetik mühendisliği prensibi, DNA veya fragmanlarının incelenmesi esastır) – bugün güvenilirliği çok yüksektir.

 

Tanı gerçeği arayışında, sık sık, her şey hastaların finansal özelliklerine veya belirli bir laboratuvarın yetersiz ekipmanlarına dayanabilir.

 

Vücudun savunması ne kadar iyi olursa, klamidya olması o kadar az olasıdır.

 

Bu durumda, yalnızca “taşıma” ile karşı karşıya kalırsınız, sizin için tehlikeli değildir (sadece IgG düşük titreler halinde bir kan testinde belirlenir).

 

Bütün ailenin aynı anda muayene edilip edilmediği (çocuk dahil tüm ilgilenen kişiler), en uygun sayılır.

 

Bu durumda, kimin hangi aşamada olduğunu belirlemek ve tedavinin etkinliğini izlemek mümkündür.

 

Çoğu durumda, üreplazmoz ve mikoplazmoz hastalıklarının nedensel ajanları hiçbir şey göstermez (gizli bakterilerin taşınması) ve sadece klamidyayahamilelik komplikasyonlarına ve fetüsün enfeksiyonuna benzer şekilde, işlemin şiddetlenmesine neden olur.

 

Bu nedenle, geçmişte yukarıda açıklanan sorunları olan kadınları incelerken, en azından bu üç patojen için hemen smear ve kan alırlar. Bu arada, çalışmalar hormonal doğum kontrol hapları almanın klamidya enfeksiyonu riskini azalttığını göstermiştir, bu etki servikal mukusun koruyucu özelliklerinde bir artış ile ilişkilidir (bakterilere geçirgenliği azalır).

 

Yukarıda belirtildiği gibi, klamidya hamile kadınlar için tehlikelidir.

 

Klamidya ne yapmalı?

 

 

Cinsel Yol İle Bulaşan Hastalıklar : Klamidya ve Gonore,  Doç. Dr. Pınar Kadiroğulları anlatıyor..

 

Plasenta içinden büyük moleküllerin geçemediği bir süzgeç olarak temsil edilebilir (annenin vücudunda kalırlar).

 

Bu nedenle, fetüs için zararsız olan antibiyotikler (yani, plasentadan geçmeyenler) hamile kadının tedavisinde kullanılır.

 

Bunlar, moleküler ağırlığı, kılcal damarların “veriminden” daha büyük olan ilaçları içerir.

 

Bununla birlikte, bu ilaçları alırken fetüsü etkilemek hala mümkündür. Antibiyotik esas olarak annenin vücuduna etki eder, ancak tedavi süresince vücuttaki metabolizmayı değiştirir, bu da fetüsün metabolizmasını etkiler.

 

Makale güncelleme 12.09.2019

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.