Diş apsesi komplikasyonu için antibiyotikler

Derin boyun enfeksiyonu, boyun kasları arasındaki boşluğa yayıldığında diş enfeksiyonunun tehlikeli bir komplikasyonudur. Boyun içinde bir apse oluşur. Apse şişebilir ve nefes almayı veya yutmayı engelleyebilir.

16.06.2023
Diş apsesi komplikasyonu için antibiyotikler

Derin boyun enfeksiyonları, apseyi boşaltmak için boyunda boşluk açılmasının yanı sıra intravenöz (IV) bir antibiyotik ile hastanede tedavi edilir. Bu tip enfeksiyon için en iyi antibiyotik IV yoluyla klavulanatlı amoksisilin olabilir.

 

Bir laboratuvar kültürü, bakterilerin başka bir antibiyotiğe (kültür ve duyarlılık olarak adlandırılır) daha duyarlı olduğunu gösterirse, derin boyun enfeksiyonu için antibiyotik değişebilir.

 

Ayrıca okuyun: Diş Erozyonunun 4 Nedeni

 

Antibiyotik almak

Diş enfeksiyonunuzu tedavi etmek için bir antibiyotiğe ihtiyacınız varsa, tam olarak doktorunuzun önerdiği şekilde almak enfeksiyonu ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. Bunu yapmamak, tekrarlayan bir enfeksiyonu tedavi etmeyi zorlaştırabilir.

 

Antibiyotiklerin aşağıdaki gibi yan etkileri olabilir:

 

≈ Döküntü (antibiyotik alerjisinin bir işareti)

 

≈ Mide bulantısı

 

≈ Mantar enfeksiyonu

 

≈ İshal

 

Şiddetli ishal, bağırsakta C. diff adı verilen bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Bu enfeksiyon, bağırsaklarınızdaki normal bakteriler antibiyotikler tarafından öldürüldüğünde ve C. diff bakterileri devraldığında ortaya çıkar. C. diff , acil tedavi gerektiren ciddi bir enfeksiyondur.

 

Ayrıca okuyun: Diş eti apsesi nedir?

 

 

Antibiyotik direnci

Bazen enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılan antibiyotikler iyi çalışmaz. Bunun nedeni antibiyotik direnci olabilir. Bu, diş enfeksiyonunuzdaki bakteriler antibiyotik ilacı tarafından öldürülmediğinde olur. Zamanla insanlarda aşırı antibiyotik kullanımı bunun olmasına neden olabilir. Bu durumda farklı bir antibiyotiğe geçmeniz gerekebilir.

 

Birçok diş enfeksiyonu tek başına diş bakımı ile tedavi edilebilir. Antibiyotiklerin sadece gerektiğinde kullanılması bakterilerin antibiyotik direnci geliştirme riskini azaltır.

 

Ayrıca okuyun: Periodontitis, diş eti iltihabı tedavi

 

Sadece ağrınız varsa ve şişlik olmadan diş hekiminiz dişinizi antibiyotik kullanmadan diş prosedürü ile tedavi edebilir. Bu, dişinizin içindeki dokunun çıkarılmasını (pulpektomi) veya kanal tedavisini içerebilir. Ağrı, şişlik ve ateş gibi semptomlarınız varsa, diş tedavisi ile birlikte antibiyotikler tedavinizin bir parçası olabilir.

 

Diş enfeksiyonu önleme

 

Bir diş enfeksiyonunu önlemenin en iyi yolu, diş hekiminizi düzenli olarak görmek ve fırçalama ve diş ipi ile iyi ağız hijyeni sağlamaktır. Bir diş hekimi, enfeksiyona veya daha şiddetli hale gelebilecek ağrılara yol açabilecek diş sorunlarının tedavisine yardımcı olabilir, örneğin:

 

≈ Çatlak bir diş

 

≈ Şişlik veya ateşle birlikte ağız veya diş ağrısı

 

≈ Yutma veya nefes alma ile ilgili sorun, hemen tıbbi müdahale gerektirir.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.