Bu 5 beklenmedik değişiklik, menopozdan kaynaklanıyor olabilir

Sıcak basmalar, bazı ekstra kilolar ve uykusuz geceler: menopoz çoğu kadın için çok rahatsız edicidir. Tüm vücudunuz dengede değil çünkü hormon yönetiminiz değişiyor. Bunun düşündüğünden daha fazla sonucu var.

30.05.2023
Bu 5 beklenmedik değişiklik, menopozdan kaynaklanıyor olabilir

Bu 5 beklenmedik değişiklik, menopozdan kaynaklanıyor olabilir..Doğrudan menopoz hakkında düşünmeyebilirsiniz, ancak bu beş değişimin nedeni olabilir. Menopozun bu beş değişiklikten de sorumlu olabileceğini bilmiyorduk.

Alerjiler

Yıllardır bir kediniz var ama aniden sevimli evcil hayvanınızın etrafında hapşırmadan olamazsınız? Menopoz sırasında daha önce acı çekmeyen alerjiler geliştirmiş olabilirsiniz.

Hormonal dalgalanmalar vücudunuzdaki histamin seviyesinde ani bir yükselmeye neden olabilir. Bu size alerji semptomları yaşatır.

Dahası, histamin seviyesindeki bu yükseliş, daha önce sahip olduğunuz alerjileri de artırabilir.

Ses

Menopoz, ses tellerinizi daha az esnek hale getirebilir. Bu etki çoğunlukla, menopoza girerken yüksek notlarına öncekinden çok daha fazla güçlükle ulaşan şarkıcılar tarafından görülür. Ayrıca, ses telleriniz daha kolay yorulur, bu da daha sık kısık kalabileceğiniz anlamına gelir. Ek olarak, menopoz döneminde bir kadının sesinin daha da azalması söz konusudur.

Koku duyusu

Geçmişte lavanta kokusunu sevdin mi, ama şimdi koklamaya dayanamıyor musun?

Menopozunuzdan dolayı olabilir. Vücudunuzdaki hormonal dalgalanmalar koku algınızı değiştirebilir.

Bu, lavanta gibi bir şeyin kokusunun menopoz öncesi ve sonrasında tamamen farklı koku alabileceği anlamına gelir.

Başka bir deyişle, farklı kokular yaşarsınız. Menopoz sırasında kendi vücut kokunuz bile değişebilir ve bu sadece sizin daha fazla terlemenizden kaynaklanmıyor.

Farklı tat

Koku duyunuz gibi, menopozdan dolayı tat duyunuz da değişebilir.

Diğer değişiklikler kadar sizin için de garip olmayabilir, fakat aynı zamanda döneminiz boyunca çikolata için bir özlem duymuş olabilirsiniz veya hamileliğiniz sırasında sardalye sevmiş olabilirsiniz.

Menopoz sırasında ekşi turşu yemeye başlarsanız endişelenmeyin.

Genel olarak tat alma duyunuz da değişebilir. Daha önce lezzetli olduğunu düşündüğünüz şeyler, şimdi korkunç tadabilir ve bunun tersi de olabilir.

Diğer şeylerin yanı sıra, bunun nedeni daha az tükürük üretmenizdir.

Zayıf mesane

Menopoz döneminde kadınların üriner enfeksiyon geçirme şansı daha yüksektir.

Ek olarak, menopozun inkontinansta ve mesaneye bağlı diğer problemlerde önemli bir rol oynadığını gösteren işaretler vardır.

Ancak, bu sadece menopozdan değil, yaştan da etkilenir. Yaşlandıkça daha fazla östrojen üretmeye başlarsınız, bu da kas dokunuzun daha hızlı yaşlanmasına neden olur. Bu pelvik instabiliteye ve dolayısıyla mesaneye bağlı sorunlara neden olur.

Makale güncelleme 21.05.2020

 Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.