Farklı cilt hastalıklarını nasıl ayırt edebilirim?

Yamalar, kızarıklık, sivilce, kaşıntı, kabarcıklar… Cildinizdeki lezyonları fark ettiniz, ancak ne olduklarını bilmiyor musunuz?

31.05.2023
Farklı cilt hastalıklarını nasıl ayırt edebilirim?

Uyarı: Bazı semptomlar çeşitli hastalıklarda yaygındır ve bu nedenle hepsi aynı şiddette değildir.

Cildinizde olağandışı lezyonlar fark ederseniz, bir doktora görünün.

Farklı cilt hastalıklarını nasıl ayırt edebilirim? Makalayi okumak için devam edin..

Sedef hastalığı 

Sedef hastalığı eritematöz pullu lezyonlarla karakterizedir: birçok ölçek tarafından kızarıklığın üstesinden gelir (epidermisten çıkan ince cilt şeritleri).

Bu kepek aslında biriken aşırı ölü hücrelerdir. Sedef hastalığı nadiren kaşıntıya neden olur. Ayrıntılı bilgi için okuyun.. Sedef hastalığının yayılmasını nasıl önleyebilirim?

 

Kurdeşen 

Kurdeşen, dermisin lokal ödemiyle sonuçlanan inamatuar bir reaksiyondur. Berrak pembe veya kırmızı lezyonlar ısırgan sokması gibi görünür.

Kaşıntı (veya kaşıntı) yoğundur. Ayrıntılı bilgiler için okuyun.. Kurdeşen nasıl tanınır?

 

Zona 

Zona hastalığı, suçiçeği virüsünün yeniden aktieştirilmesidir. Bu hastalık, göğüs, karın veya yüzdeki kümelerde düzenlenmiş ağrılı kırmızı veziküller ile karakterizedir. Ayrıntılı bilgiler için okuyun.. Zona nasıl tanınır?

 

Korsinom

Karsinom cildin malign bir tümörüdür. Skuamöz hücreli karsinomlar ile bazal hücreli karsinomlar arasında bir ayrım yapılır.Ayrıntılı bilgiler için okuyun..Karsinom nasıl tanınır?

 

Melonom

Melanom cildin malign bir tümörüdür. Çeşitli formlarda tezahür eder ve vücudun herhangi bir yerinde görünebilir.Ayrıntılı bilgiler için okuyun. Melanom nasıl tanınır?

 

Kızamık

Kızamık, bir paramiksovirüse bağlı döküntü ateşidir. Kızamık döküntüsü, birkaç milimetrelik çapın haetilmesinde az ya da çok küçük kırmızı lekelerde kendini gösterir.

Bu yamalar büyüktür, ancak aralarında sağlıklı cilt boşlukları bırakır.Ayrıntılı bilgiler için okuyun. Kızamık nasıl tanınır? 

 

Kızamıkçık

Kızamıkçık, 5 ila 9 yaş arası çocukları en çok etkileyen bulaşıcı viral bir enfeksiyondur. Döküntü sistematik değildir.Ayrıntılı bilgiler için okuyun…Kızamıkçık nasıl tanınır?

 

Suçiçeği

Suçiçeği viral bulaşıcı bir hastalıktır. Deride ve mukoza zarlarında küçük kırmızı sivilce döküntülerine neden olur.Ayrıntılı bilgiler için okuyun…Suçiçeği nasıl tanınır?

 

Roseola

Roseola, çocukların haf viral bir hastalığıdır (7 ila 13 ay arasında zirve). Döküntü, yüksek ateşin başlamasından yaklaşık üç gün sonra ortaya çıkar..Ayrıntılı bilgiler için okuyun..Roseola nasıl tanınır?

 

Eritem

Eritem Sonuçlar cilt konjestif kızarıklık, diffüz veya lokalize vitropression renge dönüşür (basıldığında kızarıklık ortadan kalkar).

Deri kan damarlarının genişlemesinden (aktif eritem) veya lokal venöz kan birikiminden (pasif eritem) kaynaklanır.Ayrıntılı bilgiler için okuyun..Eritem nasıl tanınır?

 

Bebek bezi döküntüsü

Bebeklerde bebek bezi döküntüsü, cilt tahrişi nedeniyle koltuğun dermatitidir. Ayrıntılı bilgiler için okuyun..Bebek bezi döküntüsü nasıl tanınır?

 

Pamukçuk

Pamukçuk, bebeklerde Candida Albicans mantarının neden olduğu yaygın bir enfeksiyondur. Dilde, yanakların ve dudakların içinde beyaz noktalar olarak kendini gösterir. Pamukçuk yaralarına benziyor.Ayrıntılı bilgiler için okuyun.Pamukçuk nasıl tanınır?

 

Bebeklerde seboreik dermatit

Bebeklerde seboreik dermatit olarak da adlandırılan beşikler, kafa derisinde görünen beyaz veya sarı lekelerdir.Ayrıntılı bilgiler için okuyun.Bebeklerde seboreik dermatit

 

Vitiliogo 

Vitiligo az ya da çok geniş depigmente alanlar ile karakterizedir.Ayrıntılı bilgiler için okuyun.Vitiligo nasıl tanınır?

 

İmpetigo

Impetigo, staph veya streptococcus’un neden olduğu cildin bakteriyel bir enfeksiyonudur. Huysuz veya büllöz olabilir.

Bakteriler lezyonlarla doğrudan temas yoluyla bulaşır. Esas olarak bebekleri ve çocukları etkiler.Ayrıntılı bilgiler için okuyun….İmpetigo nasıl tanınır?

 

Milia

Milium tanesi delinmeyen ve çoğunlukla göz çevresinde görülen küçük beyaz bir düğmedir.

Korneositlerin birikmesinden kaynaklanır (epidermisin koruyucu tabakasını oluşturan üst hücreler).Ayrıntılı bilgiler için okuyun…Milia tanesi nasıl tanınır?

 

Ayak-el-ağız sendromu

 

Ayak-el-ağız sendromu, 6 ay ile 4 yaş arasındaki çocukları etkileyen bulaşıcı bir viral hastalıktır.Ayrıntılı bilgiler için okuyun..Ayak-el-ağız sendromu nasıl tanınır?

 

Mantar enfeksiyonu

Deri mantarı vücudun tüm bölgelerinde (cilt kıvrımları ve saçsız bölgeler), mukoza zarlarında (ağız, cinsel organlar), tırnaklarda ve kafa derisinde görülebilir.

Ayrıntılı bilgiler için okuyun.Mantar enfeksiyonu nasıl tanınır?

 

Siğiller

Siğiller, çoğunlukla papillomavirüslere bağlı çok yaygın iyi huylu epidermal tümörlerdir.Ayrıntılı bilgiler için okuyun…Siğil nasıl tanınır?

 

Saçkıran

Saçkıran, kafa derisinde oldukça bulaşıcı bir yüzeysel maya enfeksiyonudur. Nedeni saça nüfuz eden mantarlardır. Bazen biraz eritemli pullu yamalar ile karakterizedir.Ayrıntılı bilgiler için okuyun…Saçkıran nasıl tanınır?

 

Cüzzam

 

Cüzam, Hansen basilinin (tüberküloz basiline çok yakın bir mikobakteri) neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır.Ayrıntılı bilgiler için okuyun…Cüzzam nasıl tanınır?

Piyoderma

Piyoderma, bakterilerin neden olduğu cildin bir enfeksiyonudur. Piyodermanın tipine (yüzeysel veya derin) bağlı olarak birkaç form alabilir.Ayrıntılı bilgiler için okuyun…Pyoderma nasıl tanınır?

Moluscum

Moluscum contagiosum, merkezi bir noktaya sahip küçük sert, yarı saydam sivilcelerle ortaya çıkan viral bir enfeksiyondur.Ayrıntılı bilgiler için okuyun…Bir moluscum contagiosum nasıl tanınır?

Prurigo HIV

Prurigo HIV’li kişilerde yaygındır. Bir vezikültarafından aşılan kırmızı lezyonların ortaya çıkması ile karakterizedir. Ayrıntılı bilgiler için okuyun..AIDS prurigo nasıl tanınır?

Erizipeller

Erizipeller, streptokokun neden olduğu cildin akut bir enfeksiyonudur. Ayrıntılı bilgiler için okuyun..Bir erizipel nasıl tanınır?

Lupus

Lupus, burnun her iki tarafında yüzünde kızarıklık, alopesi (saç dökülmesi), ışığa duyarlılık (cilt ışığa duyarlıdır) ve pamukçuk gibi kendini gösteren otoimmün bir hastalıktır.Ayrıntılı bilgiler için okuyun.Lupus nasıl tanınır?

Yatak yarası 

Basınç ülseri, cildin lokalize nekrozuna yol açabilen inamatuar bir lezyondur.Ayrıntılı bilgiler için okuyun…Yatak yarası nasıl tanınır?

Diyabetik ayak

Diyabetik ayak, periferik nöropatinin (diyabetin olası sonucu) neden olduğu ayak dokusunun ülserasyonu veya yıkımı ile karakterizedir.Ayrıntılı bilgiler için okuyun…Diyabetik ayak nasıl tanınır?

Sivilce-Akne

Akne, yağ bezlerinin salgıladığı fazla sebumun neden olduğu bir cilt hastalığıdır. Derideki akne lezyonları şeklinde olabilir:Ayrıntılı bilgiler için okuyun..Sivilce nasıl tanınır?

Pediküloz

Pediküloz, cildin bitler tarafından istila edilmesidir. Çok bulaşıcıdır.Ayrıntılı bilgiler için okuyun..Pediculosis nasıl tanınır?

Kondiloma 

Kondiloma (Condylomas,) cinsel organlarda bulunan küçük siğillerdir (vulva, vajina, serviks, anüs, penis ve testisler).Ayrıntılı bilgiler için okuyun..Bir kondiloma nasıl tanınır?

Herpes simpleks

 

Herpes, herpes simpleks virüsünün (HSV) neden olduğu viral ve bulaşıcı bir hastalıktır. Cildi ve mukoza zarlarını etkiler.Ayrıntılı bilgiler için okuyun..Herpes nasıl tanınır?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.