Sibo, bu az bilinen bağırsak hastalığı

SIBO, semptomları yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen, hala az bilinen bir bağırsak bozukluğudur. Nedenleri, belirtileri, bağırsak mikrobiyotasının anahtar rolü ve bu büyüyen hastalığın nasıl teşhis edileceğini ve tedavi edileceğini öğrenin.

31.05.2023
Sibo, bu az bilinen bağırsak hastalığı

Çoğu zaman çölyak hastalığı, irritabl bağırsak sendromu  (IBS) veya laktoz intoleransı ile karıştırılarak, birçok semptomu paylaşır, SIBO henüz çok farklı bir hastalıktır. Sadece hassas bir teşhis, uyarlanmış bir bakıma izin verecektir.

SIBO nedir?

İnce Bağırsak Bakteriyel Aşırı Büyümesi veya ince bağırsağın bakteriyel aşırı büyümesi için kısaltma olan SIBO, ince bağırsakta aşırı ve anormal bakteri varlığına bağlı bir bağırsak durumudur.

SIBO nedenleri

Ağızdan anüse kadar çalışır. Sindirim yolu, doğal olarak meydana mikroorganizmalar (bakteriler, aynı zamanda virüs, mantar …) tarafından kolonize edildi mikrobiyotasını . İnce bağırsakta, bunlar esas olarak aerobik bakterilerdir, az miktarlarda bulunurken, kolonda çok büyük miktarlarda bulunan esas olarak anaerobik bakterilerdir.

SIBO, bakterilerin kolondan ince bağırsağa göçünden kaynaklanır.

SIBO belirtileri

SIBO semptomları değişkendir, çünkü kolondan bağırsağa giden bakteri sayısına ve türüne bağlıdır.

Hastalar genellikle, şişkinlik, geğirme ve karın ağrısından şikayet ederler. İnce bağırsakta bakteriler tarafından yapılan fermantasyon çalışmasından kaynaklanan gazların, özellikle hidrojen, metan veya sülfür hidrojenin üretilmesine bağlı semptomlar;

Kolondan gelen bakteriler ince bağırsağın astarına zarar verebilir ve karbonhidratların, yağların, proteinlerin, yağda çözünen vitaminlerin malabsorpsiyonuna yol açabilir. SIBO daha sonra kilo kaybına yol açabilen ishal olarak kendini gösterir. Hastaların, depresyon, hafıza kaybı veya yorgunluk atakları olarak ortaya çıkabilen B12 vitamininde eksik olması da yaygındır.

Bakteriler ayrıca bağırsak duvarını daha gözenekli hale getirebilir ve “sızdıran bağırsak” fenomenine neden olabilir. Başka bir deyişle, mükemmel sindirilmeyen yiyecek parçacıkları kana geçebilir ve vücut tarafından bir savunma reaksiyonunu tetikleyebilir. Ayrıca kolona yayılabilir ve bağırsaktaki bu kısımdaki mikrobiyotanın dengesini bozarak fırsatçı bakterilerin çoğalmasını destekleyebilirler.

Sonuç: daha fazla şişkinlik ve gaz!

SIBO semptomları, çölyak hastalığı, laktoz intoleransı ve irritabl bağırsak gibi diğer sindirim patolojilerinde yaygındır. Bu nedenle SIBO için spesifik risk faktörlerini araştırmak ve bu diğer hastalıkları dışlamak önemlidir.

SIBO için risk faktörleri

İki süreç, ince bağırsağın bakteriyel aşırı büyümesine yatkın olabilir: mide asidi salgısında bir azalma ve ince bağırsağın motilitesinde bir bozukluk. Çeşitli anormalliklerin bu fenomenlerden birine veya diğerine neden olması muhtemeldir:

  • Anatomik anomaliler: stenoz ( Crohn hastalığı, neoplazi ), jejuno-ileal fistül, ince bağırsağın divertikülü, gastrik rezeksiyon veya bypass (morbid obezite durumunda belirtilen bariatrik cerrahi prosedürler), kısa bağırsak…
  • Fonksiyonel anomaliler: çeşitli kökenlerden ( diyabet, skleroderma, amiloidoz), hipoklorhidri  (gastrik rezeksiyon, vagotomi, proton pompası inhibitörleri) ile bağırsak motilite bozuklukları
  • Diğerleri: siroz, kronik pankreatit, alkolizm, son dönem böbrek yetmezliği, immün yetmezlik, ileri yaş irritabl bağırsak sendromu…

SIBO teşhisi

SIBO teşhisi için birkaç yöntem vardır.

İnce bağırsağın sıvısının doğrudan incelenmesi ile: bu bir endoskopi, invaziv bir muayene içerir.

Bir nefes testi ile, “nefes testi”. Kullanımı çok daha basit olan, karmaşık şekerlerin (glikoz veya laktuloz) yutulmasından sonra ekshalasyon yapılan hidrojen, metan ve sülfür hidrojen konsantrasyonunu ölçer. Test her 20 dakikada bir ölçüm yapılarak 3 saat sürer; ne yazık ki, sadece belirli hastaneler bir nefes testi yapmak için donanımlıdır – esas olarak fonksiyonel sindirim arama merkezi ile birleştirilmiş bir gastroenteroloji servisine ev sahipliği yapan – ve sadece hidrojeni ölçebilirler.

SIBO tedavisi

Şimdilik, SIBO’yu iyileştirebilecek bir tedavi ya da bu hastalığın tedavisi için herhangi bir resmi öneri yoktur; bu esas olarak uygulayıcıların karşılaştığı deneyime dayanmaktadır. Bununla birlikte, tedavinin SIBO’nun hem nedenlerini, semptomlarını hem de komplikasyonlarını hedeflemesi gerektiği bilinmektedir.

SIBO’dan iyileşmek çok sabır ve disiplin gerektirir; nükslerin sık olduğu, ancak genellikle iyi sonuçlar veren tuzaklar ile dolu çok uzun bir yolculuktur.

Makale güncelleme 08.02.2020

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.