
09 Şubat 2020 Pazar
Sinovyal kist nedir?
Sinovyal kist bir tür sıvı dolu kese bir pahasına büyür eklem veya tendon. Eklemlerimizin ve tendonlarımızın az miktarda bulunan sinovyal sıvı ile yağlandığını unutmayın.
Ancak tendon tendonlarını ve eklemlerini alışılmadık bir şekilde alışılmadık hareketlerden (ağır yükler, bahçecilik vb.) Sonra, daha sinovyal sıvı salgılayarak telafi edebiliriz.
Sinonal kist lokalize olabilir:
Eklem seviyesinde: bir artro-sinovyal kistten bahsediyoruz. En sık bilekler üst kısmında ( saatin bulunduğu yerde) veya içeride (birinin nabzı aldığı radyal oluk seviyesinde) görülür. Parmakların eklemlerine de yerleştirilebilir: bunlar bazı insanlarda tırnakları deforme etmek için gidebilen mukoid kistlerdir.
Bu farklı kist tipleri son derece yaygındır ve popülasyonun tüm kategorilerinde kayıtsız olarak ortaya çıkabilir.
Sinovyal kistlerin nedenleri ve semptomları
Çoğu zaman, sinovyal kist iyi huylu ve idiyopatiktir , yani bilinmeyen bir nedendir. Travma sonrası ( bilek burkulması, bağın yırtılması vb.) Sonra da ortaya çıkabilir, buna travma sonrası kist denir. Bunlar çok daha acı verici. Daha sonra ek muayeneler öngörmek gelenekseldir.
Risk faktörleri nelerdir?
Herhangi birini etkileyebilmesine rağmen, sinovyal kist şu durumlarda daha yaygındır:
Artroz alanı;
Enflamatuar hastalık: romatoid artrit , inflamatuar romatizma , vb.;
El veya bilekte travma .
Sinovyal kistin tedavisi
Belirli bir sebep olmadan ortaya çıkan bir kist izlenmeli, ancak mutlaka tedavi edilmemelidir . İtme işleminden sonra, bazen kistin 6 ay sonra kendiliğinden stabilize olduğu, geliştiği ve daha sonra gerilediği olur.
Ağrı ve rahatsızlık çok büyük değilse, müdahale etmemek ve kistin zamanla nasıl geliştiğini görmek en iyisidir. Doktor daha sonra bileği dinlendirmek için bir atel giymenizi önerir.
Bir delinme her zaman mümkündür, ancak çeşitli nedenlerle genellikle önerilmez. Enfeksiyon riski vardır ve çözüm sadece kısmen tatmin edicidir.
Eğer travmatik kist bir nüks ve özellikle sorun ağrı , eksizyon ( cerrahi kist çıkarılması) ardından düşünülebilir. En etkili çözümdür. Cerrahi müdahale lokal anestezi altında ayaktan yapılır. Cerrah lezyonu çıkarır ve analiz eder.
Hasta daha sonra birkaç gün boyunca bir bandaj tutar ve eklemi iki hafta boyunca hareketsiz tutar. Tüm iyileşme süresi boyunca, ağır yükler, kuvvetli hareketler taşımaktan ve eklemi düzgün bir şekilde korumaktan (özellikle yıkama için) tavsiye edilir.
Prensip olarak, normal aktivitelerin yeniden başlaması 4 ila 5 hafta sonra mümkün olur.
İster kendi başlarına geriliyorlar, ister cerrahi ile tedavi ediliyorlarsa, sinovyal kistler vakaların yaklaşık% 10'unda tekrarlama eğilimindedir.
Nüks ilk durumla aynı şekilde tedavi edilir, yani şiddetli ağrı veya rahatsızlık durumunda lokal cerrahi. Kist aynı yerde bulunursa ikinci bir ameliyat düşünülebilir.