Uterin polip – nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Uterin polipler iç duvara bağlı çıkıntılar olan rahim uterus kavitesine uzanmaktadır.

Uterin polip – nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Endometriyal hücre şişmesi, aynı zamanda endometriyal polip olarak da bilinen rahim üzerinde bir polip oluşumuna yol açar.

 

Uterus polipleri iki gruba ayrılabilir: endoservikal polipler ve endometriyal polipler.

 

Endoservikal polip genellikle kronik inflamatuar süreçlerin sonucudur, servikste bulunur ve ince bir yaprak sapı ile dikdörtgen bir büyümedir. Adenomiyomlar, fibroadenomlar, polipoz adenokarsinomu sıklıkla bulunur, bu nedenle doğru tanı koymak için mikroskobik inceleme gereklidir.

 

Endometriyal polipler oldukça yaygındır, çoğu zaman gerçek neoplazmlar değil, sınırlı hiperplazi odaklarının sonucu .

 

Polipler iyi huyludur, ancak bazıları kanserli olabilir veya kansere dönüşebilir (prekanseröz polip).

 

Rahimdeki polipin boyutu birkaç milimetre ile birkaç inç arasında değişebilir. Rahim üzerinde bir veya daha fazla polip olması mümkündür. Genellikle orada kalırlar, ancak bazen uterus açıklığından (serviks) vajinaya kayabilirler.

 

Uterin polipler en sık menopoz ve menopozdaki kadınlarda görülür, ancak genç kadınlarda da bulunurlar.

 

Rahimdeki polip belirtileri

Rahim poliplerinin belirtileri şunları içerir:

 

  • Düzensiz adet kanaması – örneğin, sık, öngörülemeyen adet dönemleri, değişken süreler ve ağrılar.
  • Dönemler arasında kanama
  • Aşırı ağır dönemler
  • Menopozdan sonra vajinal kanama
  • kısırlık

Bazı kadınlar sadece hafif veya az kanama yaşayabilir, hatta semptomsuz olabilir. Servikal polipler yaygın ve zararsızdır, ancak bu semptomları fark ederseniz, servikal kanserde benzer semptomlar ortaya çıktığı için hemen bir doktora görünün.

 

Doktorunuz vajinanızın jinekolojik muayenesi ve servikal smear almak için sizi yönlendirecektir. Varsa tıbbi yardım alın:

 

  • Menopozdan sonra vajinal kanama
  • Dönemler arasında kanama
  • Düzensiz adet kanaması.

 

Rahimdeki poliplerin nedenleri

Rahimdeki polipin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, hormonal faktörlerin büyük bir rol oynadığı görülmektedir.

 

Uterin polipler östrojene duyarlıdır, yani östrojene uterus mukozasında olduğu gibi tepki verirler- östrojen dolaşımına yanıt olarak büyürler.

 

Rahimdeki poliplerin tedavisi

Semptomsuz (asemptomatik) küçük polipler kendi başlarına çekilebilir. Rahim kanseri riski yoksa tedavi gerekli değildir .

 

Diğer durumlarda, tedavi birkaç seçenek içerebilir:

 

İlaçlar – Progestin ve gonadotropin salgılayan hormon agonistleri de dahil olmak üzere bazı hormonal ilaçlar uterus poliplerini azaltabilir ve semptomları hafifletebilir. Ancak bu tür ilaçları almak genellikle kısa vadeli bir çözümdür. Semptomlar genellikle ilacı durdurduktan sonra tekrar eder.

Kürtaj – teşhiste laboratuvar testi olarak kullanılabilir veya polipler bu prosedürle çıkarılabilir. Doktor, işlemden önce ve sonra uterusu incelemesine izin veren bir histeroskop yardımıyla bir küretaj yapabilir.

 

Cerrahi olarak çıkarılması ( histeroskopi ) – Bu prosedür sırasında doktor uterusun iç kısmını incelemek, polipleri tanımlamak ve çıkarmak için bir histeroskop kullanır. Çıkarılan polipler mikroskobik inceleme için laboratuvara gönderilebilir.

 

Histeroskopiden sonra aynı gün evden ayrılırsınız. Histeroskopi genellikle analjezi ve anestezi olmadan yapılır, ancak gerekirse prosedüre başlamadan önce lokal bir anestezi alabilirsiniz. Prosedür menstruasyondan hemen sonra planlanır.

 

İşlemden iki gün önce cinsel ilişkiye girmemelisiniz. İşlemden önceki akşam ve sabah normal şekilde yiyebilirsiniz, ancak işlemden bir saat önce yemeyin. İşlemden hemen önce bir hamilelik testi yapılır. İşlem sırasında şiddetli ağrı hissederseniz, doktorunuza bildirdiğinizden emin olun ve işlem kesilir. Tüm prosedür ortalama 15 ila 30 dakika sürer.

 

İşlemden sonraki gün normal aktivitelere dönebilmelisiniz. Adet ağrısına benzer hafif ağrı veya kramplar yaşayabilirsiniz. Ağrı analjeziklerin yardımıyla sakinleşmezse, revire bildirin. Vajinadan işlemden 7-10 gün sonra kanama yapabilirsiniz. İşlemden sonra 2 haftaya kadar daha geniş bir deşarj olması normaldir.

 

Bir sonraki adet döneminden sonra cinsel ilişki önerilir.Polip kanserli hücreler içeriyorsa, doktorunuz sizinle değerlendirme ve tedavideki sonraki adımlar hakkında konuşacaktır.

 

Nadiren, rahim üzerindeki polipler tekrarlayabilir. Bu durumda, daha fazla tedavi gerekebilir.

 

Makale güncelleme 16.02.2020

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.