Doğum Sonrası İyileşme – Ne Kadar Sürer?

Klasik bir doğumdan sonra, genellikle 2-3 gün daha hastanede kalmak, ardından eve gitmek ve meydana gelen değişikliklerle karşılaşmak gerekir.

17.06.2023
Doğum Sonrası İyileşme – Ne Kadar Sürer?

Vücut hamilelik ve doğum sırasında çok sayıda değişikliğe uğrar. Her kadının farklı bir deneyimi vardır, bu yüzden aynı duruma sahip olmadığınız sürece kendinizi biriyle karşılaştırmak ve kendinizdeki korkuyu yükseltmek gerekli değildir.

 

Annelerin% 80’inde epizyotomi sonrası ağrı ve göğüs ağrısı vardır ve neredeyse üçte birinde üriner inkontinans vardır.

 

Doğumdan sonra uterusun geri dönüşü

 

Doğumdan sonra uterus, çoğunlukla künt ancak bazen keskin bir şekilde delici olan adet kramplarına benzer şekilde, karın ağrısına neden olabilecek normal boyutuna ve şekline dönmeye ve küçülmeye başlar. Yeni doğmuş bir bebeği emzirirken, ağrı uterus kasılmasına neden olan hormonun salgılanmasıyla şiddetlenir.

 

Vajinal Hassasiyet

 

Doğum sırasında vajina ile anüs arasında  güçlü bir gerilme vardır. Perine, daha sonra, özellikle bir epizyotomi yapıldığında (vajinal açıklığı genişleten bir kesim) mümkün olduğunca acı verici ve hassas.

 

Bu kesi dikilir ve dikişler doğumdan sonraki günler boyunca beslenmeye devam eder – ek araçlar olmadan sade ılık su ile yıkanır ve bir havluya dokunarak hafifçe kurutulur.

 

Ağrıyı ve hassasiyeti hafifletmek için soğuk sargı koymak ve yastıkla yumuşak sandalyelere oturmak tavsiye edilir .

 

Doğumdan sonra, düzensiz dışkı yaygındır,  bağırsakları boşaltırken kabızlığa ve strese ve hemoroidlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Dikişlere zarar vermemek ve ağrılı basıncı ve gerginliği azaltmak için, yeterli sıvı içmeli ve lif bakımından zengin yiyecekler yemelidir .

 

Yeterli miktarda sıvı alınması tavsiye edilir, çünkü idrarı sulandırır ve idrara çıkma sırasında çok konsantre değilse tahriş ve yanmayı azaltır.

 

Doğumun ilk on günü boyunca, bekleyen anne vajinadan daha ağır kanama ve akıntı bekleyebilir, bu da esas olarak vücudu temizler ve fetüsün diyetine hizmet eden fazla kan ve dokuyu dışarı atar. Önümüzdeki haftalarda hafif kanama olabilir.

 

Bakterilerin enfeksiyona girmesine ve gelişmesine izin verebilecek tamponlar kullanmaktan kaçının. Sürekli olarak büyük olmadıkları ve kana benzer pıhtılar fark ederseniz endişelenmenize gerek yoktur ve daha sonra doktorunuza başvurmalısınız.

 

Kanama kaybolduktan sonra doğum sonrası akıntı, kaybolmadan önce kahverengi, sarımsı ve sümüksü hale gelir.

 

Vajinanızdan hoş olmayan bir koku hissederseniz, uterusunuzun içinde plasenta topakları olabileceğinden doktorunuza başvurun.

 

Doğumdan sonra tutulan plasenta

 

Doğum sonrası komplikasyonların ve maternal mortalitenin nedenlerinin önemini temsil eder (çoğunlukla gelişmemiş bölgelerde). Normal olarak, yeni doğmuş bir bebeğin doğumundan sonra, plasenta takip eder ve doktor, bütünün bir parça halinde ortaya çıkıp çıkmadığını inceler, çünkü eğer şiddetli kanama, enfeksiyon ve sepsisi önlemek için kalıntıları çıkarmak gerekli değilse.

 

Belirtileri şunlardır yüksek vücut ısısı, koku vajinadan dışarı atılmış olacaktır doku büyük kalıntıları, kanama ve ağrı durmaz.

 

Terapi plasental kalıntıları manuel olarak veya kendini çıkarmak için uterus kasılmasını destekleyen ilaçlarla gidermektir.

 

Doğumdan sonra egzersiz

 

Egzersizden doğumdan itibaren yaklaşık 6 hafta, belki de annenizin nasıl hissettiğine bağlı olarak beklemeniz önerilir. Bir kadın doğum yapmadan önce egzersiz yapıyorsa ve iyi fiziksel durumdaysa ve formda ve sağlıklı hissediyorsa, daha erken egzersiz yapmaya başlayabilir.

 

Gereklidir vücudunuzun dinlemek ve kendini zorlama ve yeterli dinlen. Isınma, esneme ve yeterli miktarda sıvı almanın yanı sıra, önce hafif aktivitelerle başlayıp yavaş yavaş kilo ve yoğunluğu artıran en önemli faktörlerdir.

 

Makale güncelleme 21.02.2020

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.

 

kaynaklar:

  1. Martin A, Horowitz C, Balbierz A, Howell EA. Doğum sonrası hazırlık ve iyileşme konusunda kadın ve klinisyenlerin görüşleri . Çocuk Sağlığı J . 2014; 18 (3): 707-713.
  2. Vücudunuz doğumdan hemen sonra . NHS .
  3. Doğum Sonrası Kurtarma . familydoctor.
  4. Tutulan Plasenta . Amerikan Gebelik Derneği .
  5. Bir bebekle formda ve sağlıklı kalmak . NHS .

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.