Hamilelikte bulantı ve kusmanın en sık nedenleri nelerdir?

Hamilelik sırasında plasentada hamilelik hormonu olarak bilinen bir hormon üretilir ve bu hormonun artan salgılanması bulantıya neden olabilir.

Hamilelikte bulantı ve kusmanın en sık nedenleri nelerdir?

Ne yazık ki hiçbir doktor size bu soruya somut bir cevap veremez, büyük olasılıkla hamilelik sırasında vücutta meydana gelen tüm fiziksel ve hormonal değişikliklerin birleşimidir.

Mide bulantısının olası nedenlerinden bazıları şunlardır:

Östrojen

Hamileliğin erken evrelerinde bu hormonun miktarı hızla artar, bu nedenle kesinlikle mide bulantısının “suçlularından” biridir.

Kokulara karşı artan hassasiyet

Zaten hamileliğin ilk aşamalarında tat alma duyusunun ekmek ve çay gibi en hafif yiyecek kokularına karşı bile aşırı duyarlı hale geldiği ve bazı kokuların boğulma refleksine neden olabileceği ve bunun da mide bulantısını daha da tetikleyebileceği yaygın bir bilgidir.

Bu artan duyarlılığın tam olarak hamile kadınların vücudundaki artan östrojen seviyesinden kaynaklandığından şüphelenilmektedir.

İnsan koryonik gonadotropini (hCG)

Hamilelik sırasında plasentada hamilelik hormonu olarak bilinen bir hormon üretilir ve bu hormonun artan salgılanması bulantıya neden olabilir.

Bu iddia bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da çeşitli ölçümler sonucunda mide bulantısının en sık ve en şiddetli olduğu zamanların tam da hCG hormonu miktarının en yüksek olduğu dönemde olduğu sonucuna ulaşılır.

Birden fazla çocuk taşıyan hamilelerde hCG hormonu, tek çocuk taşıyan hamilelere göre daha da yüksek düzeydedir.

Hassas mide

Çoğu hamile kadın şiddetli mide hassasiyeti yaşar. Bazı çalışmalar, Helicobacter pylori’ye (midede hafif iltihaba neden olan gram negatif bir bakteri) sahip hamile kadınların uzun süreli bulantı ve kusma yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Stres

Araştırmalar, bazı hamile kadınlarda bulantı ve kusmanın vücudun aşırı strese verdiği tepki olduğunu göstermiştir. Çok fazla günlük görevi önceden planlamayın, o anda nasıl hissettiğinizi gördüğünüzde bunları gerçekçi olasılıklarla hizalayın.

Sizin için yalnızca ek stres yaratabilecek önemsiz şeylerle uğraşmayın. Dinlenin çünkü hem fiziksel hem de duygusal yorgunluk rahatsızlıkları şiddetlendirir.

İkiz taşıyorsanız mide bulantısı yaşama olasılığınız daha yüksektir. Eğer bu ilk hamileliğiniz değilse ve ilk hamileliğinizde mide bulantısı ve kusma sorunu yaşadıysanız, ikinci hamileliğinizde de mide bulantısı yaşama ihtimaliniz ne yazık ki çok yüksek.

Aynı şey, doğum kontrol hapı almanın önceki yan etkileri için de geçerlidir; haplardan mide bulantısı yaşadıysanız, bu, vücudunuzun hamilelik sırasında önemli ölçüde yükselen östrojen artışına nasıl tepki gösterdiğinin bir göstergesidir.

Ayrıca mide bulantısı ve kusma yaşayacağınızın olası göstergeleri genetik yatkınlıklardır (birincil ailenizdeki kadınlarda mide bulantısı varsa muhtemelen siz de yaşayacaksınız).

Eğer ilk üç aylık dönemde şiddetli mide bulantısı yaşıyorsanız, kız çocuk sahibi olma ihtimaliniz %50 daha yüksektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.