Kanser

Kanser, kontrol dışı hücre büyümesi ile karakterize edilen bir hastalık sınıfıdır.

30.05.2023
Kanser

100’den fazla farklı kanser türü vardır ve her biri başlangıçta etkilenen hücre tipine göre sınıflandırılır.

Değişen hücreler kontrolsüz bir şekilde bölündüğünde, kanserler tümöre adı verilen doku kitleleri veya kitleler oluşturmak üzere bölünürler (kanserin kan dolaşımındaki anormal hücre bölünmesi ile normal kan işlevini yasakladığı lösemi olgusu hariç).

Tümörler sindirim, sinir ve dolaşım sistemlerine dönüşebilir ve bunlara müdahale edebilir ve vücut fonksiyonlarını değiştiren hormonları serbest bırakabilirler. Bir noktada kalan ve sınırlı büyüme gösteren tümörler genellikle iyi huylu olarak kabul edilir.

İki şey ortaya çıktığında daha tehlikeli veya malign tümörler oluşur:

  • kanserli bir hücre, kan veya lenfatik sistemleri kullanarak vücut boyunca hareket etmeyi, invazyon denilen bir süreçte sağlıklı dokunun yok olmasını sağlar.
  • Bu hücre bölünmeyi ve büyümeyi başararak, yeni kan damarlarını anjiyogenez adı verilen bir süreçte beslemeyi başarır.
  • Bir tümör vücudun diğer bölümlerine başarılı bir şekilde yayıldığı ve diğer sağlıklı dokuları istila edip büyüdüğü zaman metastaz yaptığı söylenir. Bu sürecin kendisi metastaz olarak adlandırılır ve sonuçta tedavi edilmesi çok zor olan ciddi bir durumdur.
  • Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında, 2012 yılında 14 milyon yeni kanser vakası ve 8.2 milyon kanser kaynaklı ölüm olduğunu tahmin etmektedir (en yeni verileri).

Kanser hakkında gerçekler

  • Kanser nasıl yayılır. Bilim insanları Nature Communications’da (Ekim 2012 sayısında) kanser hücrelerinin neden yayıldığına dair önemli bir ipucu bulduklarını bildirdi.
  • Yapışma (yapışkanlık) özellikleri ile ilgisi vardır. Hücreler ile onları tutan hücre iskeleti (hücre dışı matriks) arasındaki belirli moleküler etkileşimler, orijinal tümör bölgesinde rahatsızlık yaratır, yerinden çıkarılır, ilerler ve sonra yeni bir bölgeye yeniden bağlanırlar.
  • Araştırmacılar bu keşfin önemli olduğunu çünkü kanser mortalitesinin esas olarak metastatik tümörlere, orjinal bölgesinden vücudun başka bir yerine ulaşan hücrelerden büyüyenlere bağlı olduğunu söylüyorlar. Bunlar ikincil tümörler olarak adlandırılır. Kanser ölümlerinin sadece% 10’u primer tümörlerden kaynaklanır.
  • Massachusetts Teknoloji Enstitüsü‘nden bilim adamları, kanser hücrelerini yeni sahalara yapışmayı engellemenin bir yolunu bulmanın, metastatik hastalığı engelleyebileceğini ve ikincil tümörlerin büyümesini durdurabileceğini söylüyorlar.

Kanser nedenleri

Kanser, sonuçta kontrol edilemez şekilde büyümekte olan ve ölmeyen hücrelerin sonucudur. Vücuttaki normal hücreler düzenli bir büyüme, bölünme ve ölüm yolunu izler.

Programlı hücre ölümüne apoptoz denir ve bu süreç bozulduğunda kanser oluşmaya başlar.Normal hücrelerden farklı olarak, kanser hücreleri programlı ölümle karşılaşmazlar ve bunun yerine büyümeye ve bölünmeye devam ederler. Bu, kontrolden çıkan bir anormal hücre kitlesine yol açar.

Genler – DNA tipi

Hücreler DNA‘ya mutasyonlar varsa ve böylece hücre bölünmesinde rol oynayan genlerde değişiklikler varsa kontrolsüz büyüme yaşayabilirler.

  • Hücre bölünme sürecinden dört anahtar tip gen sorumludur: onkogenler hücrelerin ne zaman bölüneceğini söyler, tümör baskılayıcı genler bölmemek için hücrelere söyler, intihar genleri apoptosisi kontrol eder ve bir şeyler yanlış giderse hücrenin kendisini öldürmesini söyler ve DNA-onarımı Genler, hasar görmüş DNA’yı onarmak için bir hücre talimatı verir.
  • Bir hücrenin gen mutasyonları hücreyi DNA hasarını düzeltemediğinde ve intihar edemediğinde kanser oluşur. Benzer şekilde, kanser, kontrol edilemeyen hücre büyümesine yol açan onkojen ve tümör baskılayıcı gen fonksiyonunu inhibe eden mutasyonların bir sonucudur.

karsinojenler

1- Karsinojenler, DNA’ya zarar vermekten, kanseri teşvik etmekten veya yardım etmekten doğrudan sorumlu olan bir madde sınıfıdır. Tütün, asbest, arsenik, gama ve x-ışınları gibi radyasyon, güneş ve araba egzoz dumanındaki bileşikler karsinojenlerin tüm örnekleridir.

2- Vücutlarımız karsinojenlere maruz kaldıklarında, vücuttaki diğer moleküllerden elektronları çalmaya çalışan serbest radikaller oluşur. Serbest radikaller, hücrelere zarar verirler ve normal olarak işlevlerini etkileyebilirler.

Genler – aile tipi

Kanser, aile üyelerinden miras kalan genetik bir yatkınlığın sonucu olabilir. Belirli genetik mutasyonlarla veya bir gende bir hata ile hayatında daha sonra kansere yakalanma olasılığını arttıran bir şekilde doğmak mümkündür.

Kanser ve diğer tıbbi faktörler

Yaşlandıkça, DNA’mızda olası kansere neden olan mutasyonların sayısında bir artış var. Bu yaşın kanser için önemli bir risk faktörü olmasını sağlar.

Çeşitli virüsler, insan papilloma virüsü (servikal kanser nedeni), hepatit B ve C (karaciğer kanserinin nedenleri) ve Epstein-Barr virüsü (bazı çocukluk kanserlerinin bir sebebi) gibi kansere de bağlanmıştır. İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV) – ve bağışıklık sistemini baskılayan veya zayıflatan başka herhangi bir şey – vücudun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini engeller ve kanser geliştirme şansını artırır.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.