Genler, adet öncesi sendromun daha şiddetli formunda rol oynayabilir

Yeni bir çalışmanın sonuçları, orta ila şiddetli adet öncesi sendromu (PMS) olan kadınların yaşamın ilerleyen dönemlerinde hipertansiyon (yüksek tansiyon) geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.

17.06.2023
Genler, adet öncesi sendromun daha şiddetli formunda rol oynayabilir

Bu nedenle, adet öncesi sendromu (PMS) ile ilgili sorunları olan kadınların kan basıncını düzenli olarak kontrol etmesi gerektiği düşünülmektedir.

 

Orta ila şiddetli adet öncesi sendromu (PMS) olan kadınların hafif adet öncesi sendromu olan kadınlara veya PMS ile hiçbir sorunu olmayan kadınlara göre yüzde 40 daha fazla hipertansiyon gelişmesi olasıdır.

 

Bu bağlantı özellikle 40 yaşın altındaki kadınlarda belirgindir. Spesifik olarak, bu yaş grubundaki klinik olarak şiddetli PMS’si olan kadınların hipertansiyonu üç kat daha fazladır.

 

Bu arada, adet öncesi sendromu daha sonraki yaşamda kronik hastalık riskine bağlayan ilk büyük çalışmadır.

 

Ayrıca, orta ila şiddetli PMS’nin, yüksek B vitamini, tiamin ve riboflavin alımı olan kadınlarda hipertansiyon riskini arttırdığı gösterilmemelidir. Son zamanlarda bu vitaminlerin tüketilmesinin PMS gelişme riskini yüzde 25 ila 35 oranında azaltabileceği keşfedilmiştir.

 

Ayrıca klinik olarak belirgin premenstrüel sendromun kadınların yüzde 8 ila 15’inde meydana geldiğine dikkat edilmelidir.

 

Makale Kaynak:University of Massachusetts, Amherst, PR

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.