Ağrılı Menstrüasyon Nedir?

Dismenore veya ağrılı adet kanaması (adet kanaması) olarak da bilinen menstrüel kramplar, alt karın bölgesinde menstrüasyon öncesi ve sırasında ortaya çıkabilecek ağrılı hislerdir.

17.06.2023
Ağrılı Menstrüasyon Nedir?

Ağrı donuktan keskin ve şiddetli ağrıya kadar değişebilir ve genellikle menstrüasyonun başlamasından 24 saat sonra en güçlüdür. 2-3 gün sonra ağrı kaybolur. Ağrılı adet kanaması birincil ve ikincil dismenore olarak ayrılır.

 

Primer dismenore (ağrılı adet kanaması) en yaygın tiptir ve menstruasyonun başlamasından 1 ila 2 gün önce başlayan ve 2 ila 4 gün süren alt karın ve sırttaki ağrı ile karakterizedir.

 

Primer dismenore’deki ağrının, uterus astarına (endometriyum) kan akışı azaldığında ortaya çıkan uterus spazmlarına bağlı olduğu düşünülmektedir. Ağrı sadece bir yumurtanın yumurtalıktan çıkarıldığı adet döngüleri sırasında ortaya çıkar. Rahim mukozasının dokusu serviks yoluyla atıldığından, özellikle servikal kanal darsa, bu da serviksin bazı bozuklukları (konizasyon, krokouterizasyon veya termouterizasyon) tedaviden sonra ortaya çıkabileceğinden ağrı şiddetlenebilir.

 

Ağrıyı şiddetlendiren diğer faktörler arasında uterus ileriye doğru çok geriye yaslanmış, çok az fiziksel aktivite ve stres yer alır.

 

Primer dismenore’de, ağrıya neden olan altta yatan bir sağlık bozukluğu yoktur.

 

Sekonder dismenore (ağrılı adet kanaması), endometriozis, fibroidler, adenomyozis veya pelvik inflamatuar hastalık gibi tanımlanabilir tıbbi bozukluklardan kaynaklanan spazmodik ağrı ile karakterizedir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.