Polikistik over sendromunun klinik tablosu

Polikistik over sendromunun belirti ve semptomları, ilk adet döneminden kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Ancak bazı durumlarda, polikistik over sendromu, daha sonra, örneğin önemli kilo alımına bağlı olarak üreme yıllarında gelişir.

Polikistik over sendromunun klinik tablosu

Polikistik over sendromu belirtiler ve semptomlar, hastalığın tipine ve şiddetine bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Bu durumu teşhis etmek için doktorunuz aşağıdaki göstergelerden en az ikisine odaklanacaktır:

 

  • Menstrüel Bozukluk – Bu en yaygın özelliktir. Adet bozukluklarına örnek olarak 35 günden daha uzun adet aralıkları; yılda sekiz adetten az adet döngüsü; dört ay veya daha uzun süre menstruasyonun olmaması; zayıf veya bol olabilen uzun süreli kanama.
  • Yüksek Androjen Seviyeleri –  Yüksek erkek hormon seviyeleri, artan yüz ve vücut kılları (hirsutizm) gibi fiziksel belirtilerle ortaya çıkabilir; yetişkinlerde sivilce veya ergenlerde şiddetli akne; ve erkek tipi kellik (androjenik alopesi). Bununla birlikte, yüksek androjen seviyelerinin fiziksel belirtileri etnik kökene bağlı olarak değişir.
  • Polikistik yumurtalıklar  – Birçok küçük kist içeren genişlemiş yumurtalıklar ultrason ile tespit edilebilir. Bu durumun ismine rağmen, polikistik yumurtalıklar teşhisi doğrulamaz. Polikistik over sendromu tanısı koymak için, düzensiz adet döngülerine veya yüksek androjen seviyeleri belirtilerine de sahip olmalısınız. Polikistik overleri olan bazı kadınlar polikistik over sendromuna sahip olmayabilir ve hastalığı olan bazı kadınlarda normal görünen yumurtalıklar vardır.

Polikistik over sendromu ile ilişkili diğer durumlar

 

  • İnfertilite – Polikistik over sendromlu kadınlar, nadir bir yumurtlamaya sahip oldukları veya hiç yokları nedeniyle hamile kalma olasılıkları daha yüksektir. Polikistik over sendromu kadınlarda kısırlığın en yaygın nedenidir.
  • Obezite – Polikistik over sendromlu kadınların neredeyse yarısı obezdir (obez). Polikistik over sendromu olmayan benzer yaştaki kadınlarla karşılaştırıldığında, polikistik over sendromu olan kadınlar aşırı kilolu ve obez olma eğilimindedir.
  • Prediyabet veya Tip 2 Diyabet – Polikistik over sendromlu birçok kadın, vücudun kan şekeri seviyelerini düzenlemek için insülini etkin bir şekilde kullanma yeteneğini zayıflatan insülin duyarsızdır. Yüksek kan şekeri ve tip 2 diyabete yol açabilir Diyabete ayrıca bozulmuş glikoz toleransı denir.
  • Lekeler– Boyundaki koyu renkli, kadifemsi cilt, koltuk altı, iç uyluk, vulva ve göğsün altındaki tıbbi isimdir. Bu cilt durumu insülin duyarsızlığının bir işaretidir.

Polikistik over sendromunun erken teşhisi ve tedavisi, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve inme gibi uzun süreli komplikasyon riskini azaltabilir. Menstrüel problemleriniz varsa – örneğin düzensiz dönemler, uzun süreli kanama veya hiç adet kanamınız yoksa ve yüzünüzde ve vücudunuzda saçlarınız varsa veya akneniz varsa doktorunuzla konuşun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.