Polikistik over sendromu için risk faktörleri

Normal üreme döngünüz, beyindeki hipofiz bezi ve yumurtalıklarınız tarafından üretilen değişken hormon seviyeleri tarafından düzenlenir. Hipofiz bezi, yumurtalıklarda yumurtalık büyümesini ve salınımını (yumurtlama) kontrol eden folikül uyarıcı hormon (FSH) ve luteinize edici hormon (LH) üretir. Aylık döngü sırasında, yumurtlama menstrüasyondan yaklaşık iki hafta önce gerçekleşir.

Polikistik over sendromu için risk faktörleri

Yumurtalıklar, döllenmiş bir yumurta almak için uterusun astarını hazırlayan östrojen ve progesteron hormonlarını salgılar. Hamilelik meydana gelmedikçe, östrojen ve progesteron sekresyonu azalır ve uterus mukozası menstrüasyon sırasında soyulmaya başlar. Polikistik over sendromunda, hipofiz bezi yüksek LH salgılayabilir ve yumurtalıklar yüksek androjen seviyeleri üretebilir. Normal adet döngüsünü bozar ve kısırlığa, tüylülüğe ve akneye neden olabilir.

 

Aşağıdaki faktörler önemli bir rol oynayabilir:

 

  • İnsülin seviyeleri çok yüksek – İnsülin, pankreas tarafından üretilen ve hücrelerin vücudunuz için en önemli enerji kaynağı olan şeker (glikoz) kullanmasına izin veren bir hormondur. İnsüline duyarsızsanız, insülini etkili bir şekilde kullanma yeteneğiniz bozulur, bu nedenle pankreasınızın hücrelerin yeterli glikoza sahip olması için daha fazla insülin salgılaması gerekir. Fazla insülinin yumurtalıkları daha fazla androjen üretmeye teşvik ettiği düşünülmektedir.
  • Düşük dereceli iltihaplanma – Vücuttaki beyaz kan hücreleri, bazı iltihaplanma sırasında enfeksiyonla savaşan maddeler üretir. Buna eğilimli insanlarda, bazı gıdalar enflamatuar süreci tetikleyebilir. Bu olduğunda, beyaz kan hücreleri, kan damarlarında (ateroskleroz) insülin duyarsızlığına ve kolesterol birikmesine neden olabilecek maddeler üretir. Ateroskleroz kardiyovasküler hastalığa neden olur. Çalışmalar, polikistik over sendromlu kadınların düşük dereceli inflamasyona sahip olduğunu göstermiştir.
  • Kalıtım – Anneniz veya kız kardeşinizin polikistik over sendromu varsa, buna sahip olma olasılığınız daha yüksektir. Araştırmacılar ayrıca mutant genlerin polikistik over sendromuna bağlı olma olasılığına da bakıyorlar.
  • Fetüsün anormal gelişimi – Yeni araştırmalar, fetal gelişim sırasında erkek hormonlarına (androjenlere) aşırı maruz kalmanın normal genlerin tahmini bir şekilde çalışmasını – gen ifadesi denilen bir süreçte – kalıcı olarak önleyebileceğini göstermektedir. Bu, karın bölgesinde adipoz doku birikimini hızlandırabilir, yani erkek tipi kalınlık, insülin duyarsızlığı ve düşük dereceli iltihaplanma riskini artırır.

 

Bu faktörlerin polikistik over sendromunun oluşumunu ne ölçüde etkilediğini belirlemek için araştırmalar devam etmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.