Yumurtalık Kanseri Nedir?

Yumurtalık kanseri, perimenopozal ve postmenopozal kadınları en çok etkileyen malign bir hastalıktır, ancak genç kadınlarda da gelişebilir.

Yumurtalık Kanseri Nedir?

Yumurtalık kanseri, kadın cinsel sisteminin en sık teşhis edilen ikinci malign hastalığıdır ve en ölümcül jinekolojik malignitedir. Gelişmiş ülkelerde görülme sıklığı daha yüksektir.

 

Yumurtalık kanseri riski, nullite, infertilite, geç doğum ve gecikmiş menopoz öyküsü ile artar. Oral kontraseptifler yumurtalık kanseri riskini azaltır.

 

Benzer şekilde, yumurtalık kanseri riski, olumlu bir kişisel veya aile endometriyal, meme veya kolon kanseri öyküsü ile artar.

 

Yumurtalık kanseri genellikle sadece pelvise ve karın boşluğuna yayıldıktan sonra tespit edilir. Bu geç aşamada, yumurtalık kanserinin tedavisi zordur ve genellikle hastanın ölümüyle biter.

 

Yumurtalık kanseri tedavi edilebilir. Yumurtalık kanseri tedavisini iyileştirmenin yolları araştırılmakta ve tedaviyi daha başarılı hale getirmek için mümkün olduğunca erken keşfedilmektedir.

 

Yumurtalık kanserinin nedenleri bilinmemektedir. Genel olarak konuşursak, kanser sağlıklı hücrelerde bir gen mutasyonu meydana geldiğinde ve normal hücre anormal hale geldiğinde ortaya çıkar. Sağlıklı hücreler belirli bir oranda büyür ve çoğalırlar ve sonunda belirli bir süre sonra ölürler. Kanser hücreleri kontrolsüz büyür ve çoğalır ve ölmez. Birikmiş anormal hücreler bir tümör oluşturur. Kanser hücreleri çevredeki dokuyu istila eder ve ilk tümörden ayrılabilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir (metastaz).

 

Yumurtalık kanseri vakalarının yaklaşık yüzde beşi, otozomal dominant BRCA geninin mutasyonları ile ilişkilidir. XY gonadal disgenezisi olan kadınlar, malign yumurtalık germ hücre tümörlerine yatkındır.

 

Yumurtalık tümörleri, histolojik olarak en çeşitli tümör grubudur. Tümörlerin yarısı iyi huylu, üçte biri malign iken geri kalan tümörler düşük malignite potansiyeline sahiptir.

 

Beş farklı tipte malign epitelyal yumurtalık tümörü vardır:

 

  • seröz yumurtalık kanseri (yüzde 50)
  • müsinöz yumurtalık kanseri (yüzde 25)
  • endometrioid yumurtalık kanseri (yüzde 15)
  • kloroselüler yumurtalık kanseri (yüzde 5)
  • Brenner tümörü (yüzde 1)

 

Malign yumurtalık tümörlerinin geri kalan yüzde dördü germ hücreli tümörler ve stroma tümörleridir.

 

Yumurtalık epitelyal tümörleri, yumurtalığın dışını kaplayan ince bir doku tabakasında ortaya çıkar.

 

Mikrop hücreli tümörler yumurta üreten hücrelerde görülür ve genellikle genç kadınlarda görülür.

 

Stroma tümörleri yumurtalık dokusunda hormon üretirken – östrojen, progesteron ve testosteron.

 

Ne tür bir yumurtalık kanseri olduğunu öğrendikten sonra, bir prognoz yapmak ve tedaviyi belirlemek daha kolaydır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.