Yumurtalık Kanserini Teşhis Etmek

Yumurtalık kanseri tedavi edilebilir. Yumurtalık kanseri tedavisini iyileştirmenin yolları araştırılmakta ve tedaviyi daha başarılı hale getirmek için mümkün olduğunca erken keşfedilmektedir.

Yumurtalık Kanserini Teşhis Etmek

ultrason

Ultrason cihazı, vücudun iç kısmının görüntülerini oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır. Ultrason, yumurtalıklarınızın boyutunu, şeklini ve yapılandırmasını inceler.

 

Yumurtalıklarınızın bir resmini almak için doktorunuz vajinanıza bir sonda ekleyecektir. Bu işleme transvajinal ultrason denir. Ultrason muayenesi ayrıca yumurtalık yakınındaki bir organın, örneğin uterusun bir görüntüsünü elde edebilir.

 

Pelvik muayene

Pelvik muayene sırasında doktorunuz cinsel organlarınızın dış, açıkta kalan kısmını (vulva) dikkatle inceleyecek ve daha sonra bir elin iki parmağını vajinanıza sokacak ve aynı anda uterus ve yumurtalıklara dokunmak için alt karnınıza diğer elinizle basacaktır. Bir spekulum aleti kullanarak, doktor vajina ve servikste herhangi bir anormallik olup olmadığını görsel olarak tespit etmek için vajinayı genişletir.

 

Muayene için doku örneklemesi için cerrahi prosedürler

Diğer testler yumurtalık kanseriniz olabileceğini gösteriyorsa, doktorunuz tanıyı doğrulamak için ameliyat önerebilir. İşlem sırasında, onkolog cerrah karında bir kesi yapacak ve karın boşluğunu inceleyip kanserin mevcut olup olmadığını kontrol edecektir. Cerrah karın sıvısı örnekleri alabilir ve patolog tarafından muayene için bir yumurtalık çıkarılabilir. Kanser tespit edilirse, cerrah kanserden etkilenen dokuyu çıkarmak için hemen ameliyat başlatabilir. Bazı durumlarda, cerrah karnına birkaç küçük kesi yapabilir ve büyük bir kesi yapmak gerekmeyecek şekilde özel cerrahi aletler ve küçük bir kamera yerleştirebilir.

 

CA 125 kan testi

CA 125, bazı sağlıklı dokuların yanı sıra yumurtalık kanseri hücrelerinin yüzeyinde bulunan bir proteindir. Yumurtalık kanseri olan birçok kadının kanında anormal derecede yüksek CA 125 seviyeleri vardır. Bununla birlikte, bazı kanserli olmayan hastalıklar CA 125’in yükselmesine neden olurken, diğer yandan erken evre yumurtalık kanseri olan birçok kadının normal CA 125 seviyesi vardır, bu nedenle CA 125 testi genellikle yumurtalık kanseri teşhisi veya taraması için kullanılmaz. Bununla birlikte, tedavinin ilerlemesini izlemek için kullanılabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.