Endometrial Kanserine neden olan nedir?

Endometrial kanser genellikle endometrial hiperplazi ile başlar. Adenokarsinom, endometriyal kanser vakalarının yüzde 80’inden fazlasını oluşturmaktadır. Diğer tipler arasında papiller, seröz, kloroselüler, planoselüler ve müsinöz kanserler bulunur.

Endometrial Kanserine neden olan nedir?

Rahim (uterus), küçük pelvisin ortasında, mesane ile rektum arasında hafifçe öne doğru uzanan kalın duvarlı bir kas organıdır.

 

Cinsel olarak olgun bir kadının uterusu armut şeklindedir ve 7 ila 8 cm uzunluğundadır. Uterusun dış kısmı vücuda ve uterusun boynuna / boğazına ayrılır.

 

Menstrüasyon sırasında uterus hafifçe büyür ve daha ağır kanlanır. Yaşlılıkta uterus atrofileri, vücudu nispeten büyük bırakır, boyun kısalır.

 

Uterus boşluğunun lümeni mukoza veya endometriyum ile kaplıdır. Aksi takdirde endometriyum, döngüsel değişikliklere tabi olan stratum fonksiyonale ve menstrüasyon tarafından reddedilmeyen stratum bazale olarak bölünebilir.

 

Endometriyal kanser, rahimde meydana gelen bir kanser türüdür. Endometrial kanser, bazen uterus kanseri olarak adlandırılan uterusun mukoza zarını (endometriyum) oluşturan hücreler tabakasında başlar.

 

Endometrial kanser genellikle endometrial hiperplazi ile başlar. Adenokarsinom, endometriyal kanser vakalarının yüzde 80’inden fazlasını oluşturmaktadır. Diğer tipler arasında papiller, seröz, kloroselüler, planoselüler ve müsinöz kanserler bulunur.

 

Rahimde başka kanser türleri ortaya çıkabilir, ancak endometriyal kanserden çok daha az yaygındır.

 

Endometriyal kanser genellikle vajinadan anormal kanama nedeniyle erken bir aşamada tespit edilir, kadınlar hemen doktora gider. Tanı biyopsi ile konur. Endometriyal kanser erken tespit edilirse, uterusun cerrahi olarak çıkarılması kanseri tamamen ortadan kaldırabilir. İleri endometriyal kanserde genellikle radyasyon, hormonal veya sitotoksik tedavi endikedir.

 

Endometriyal Kansere Neden Olan Nedir?

Endometriyal kanserinde bilinen tek şey, bir şeyin endometriyumdaki hücrelerin genetik bir mutasyonuna – uterusun astarına – neden olmasıdır.

 

Genetik bir mutasyon normal, sağlıklı hücreleri anormal hücrelere dönüştürür. Sağlıklı hücreler belirli bir oranda büyür ve çoğalırlar ve sonra belirli bir süre sonra ölürler.

 

Anormal hücreler büyür ve kontrol edilemez şekilde çoğalırlar ve sabit bir zamanda ölmezler. Birikmiş anormal hücreler bir tümör oluşturur. Kanser hücreleri çevredeki dokuyu istila eder ve ilk tümörden ayrılabilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir (metastaz).

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.