Meme kanseri – hastalığın temel özellikleri

Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen malignitedir ve hemen hemen her sekizinci kadında meme kanseri vardır. Meme kanseri, akciğer kanserinin hemen arkasındaki kadınlarda kanser ölümünün ikinci önde gelen nedenidir.

Meme kanseri – hastalığın temel özellikleri

Meme kanserinin kadınlarda teşhis edilen tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 23’ünü oluşturduğuna dikkat edilmelidir. Erkeklerde meme kanserleri tüm meme kanserlerinin yüzde 1’inden daha azını oluşturur. Aksi takdirde, dünya çapında her yıl bir milyondan fazla kadına meme kanseri teşhisi konmaktadır.

 

Meme kanserinde erken tanı durumunda meme kanseri cerrahi, radyasyon ve sistemik tedavi ile tedavi edilebilir. Teşhis sırasında, kadınların yüzde 90’ından fazlası sadece lokalize hastalıklara sahiptir.

 

Çoğu meme kanseri hastası genellikle rutin kontrol veya tarama mamografisinde genellikle kaza ile keşfedilen asemptomatik bir yumruya sahiptir . Meme kanserinin erken tespiti ile hastalığın prognozu büyük ölçüde iyileşir. Bu nedenle, 50 yaşın üzerindeki tüm kadınların meme dokusunda olası değişiklikleri zamanında tespit etmek için düzenli olarak mamografik meme muayenesi yapmaları önerilir .

 

Çoğu meme kanserinin etiyolojisi bilinmemektedir ve sporadiktir. Meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 5 ila 10’u kalıtsaldır, çünkü kadınların yüzde 5 ila 10’unda meme kanseri gelişimi ile ilişkili gen mutasyonları vardır. En yaygın mutasyonlar, BRCA1 veya BRCA2 geninin mutasyonlarıdır. Meme kanserinin gelişimi ile ilişkili diğer gen mutasyonları, PTEN, TP53 ve CDH1 genlerinin mutasyonlarıdır. BRCA1 (kromozom 17q21) ve BRCA2 (kromozom 13q12-13q13) mutasyonları kalıtsal meme kanserlerinin yüzde 85’inden sorumludur.

 

Meme Kanseri Çeşitleri

Çoğu meme kanseri, meme kanallarını (duktus) veya meme bezlerini (lobüller) kaplayan hücrelerden gelişen epitelyal tümörlerdir ve daha az sıklıkla destekleyici stroma’nın epitelyal olmayan tümörleridir (anjiyosarkom, primer stromal tümörler ve filodes tümörü).

 

Meme kanserleri, invaziv olmayan kanserlere (in situ karsinom) ve invaziv meme kanserlerine ayrılır .

 

Yerinde karsinom, stroma çevresindeki dokuya nüfuz etmeden, kanallar veya meme bezleri içindeki kanser hücrelerinin taşmasıdır.

 

Duktal karsinom in situ, meme kanallarının duvarında başlar ve bazen bir yumru olarak hissedilebilir. Mamogramda küçük kalsiyum birikimi noktaları (mikro kalsifikasyon) olarak gösterilir. Genellikle, duktal karsinom in situ sadece mamografi ile tespit edilir ve invaziv olabilir.

 

Meme bezlerinin içinde başlayan in situ lobüler karsinom , genellikle biyopsi ile kazara tespit edilen ve mamografi ile nadiren görülen soyut bir değişikliktir . Lobüler karsinom in situ ve atipik lobüler hiperplazi için, yaygın adı lobüler intraepitelyal neoplazi (LIN) sıklıkla kullanılır . Lobüler karsinomun in situ varlığı, herhangi bir memede müteakip invaziv karsinom riskinin arttığını gösterir.

 

Tümör hücreleri primer, orijinal tümörden ayrıldığında ve kan veya lenf yoluyla vücudun uzak bölgelerine ulaştığında, diğer dokulara yayılabilen invaziv meme kanseri lokalize ( memeyle sınırlı) veya metastatik olabilir .

 

Aksi takdirde, invaziv meme kanseri öncelikle adenokarsinomdur, invaziv meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 70’i duktal tipte infiltre olur, yüzde 10 ila 15’i lobüler kanserlere sızar ve geri kalanı medüller, papiller, müsinöz, tübüler içeren nadir invaziv meme kanserleridir ve Paget hastalığı.

 

Durup büyümeye ve üremeye başladığı en yaygın metastatik meme kanserleri karaciğer, akciğerler, kemikler, beyin ve lenf düğümleridir. Daha sonra bir organın tümörle tutulmasına özgü semptomlar vardır:

 

  • Karaciğer: halsizlik, uyuşukluk, bulantı, iştahsızlık, sarılık, kaşıntı;
  • Akciğerler: nefes darlığı, kuru öksürük;
  • Beyin: baş ağrısı, bulantı, uzuv zayıflığı;
  • Lenf düğümleri: koltukaltı ve kolun yan tarafında şişme;
  • Kemik: sürekli ağrı, gece ve istirahatte daha güçlü;
  • Kandaki aşırı kalsiyumun diğer belirtileri susuzluk, sık idrara çıkma, bulantı, yorgunluk, kabızlık, tahriş ve karışıklığı içerir.

 

Bir meme kanseri tipini tanımlamanın bir yolu, belirli bir hücresel reseptöre pozitiflik veya negatifliktir, bu nedenle endokrin reseptörleri (östrojen veya progesteron reseptörü) veya HER2 (insan epidermal büyüme faktörü proteini 2) için pozitif olan meme kanserleri, daha sonra pozitif olmayan kanserler vardır. östrojen, progesteron ve HER2 reseptörleri ve üç hücresel reseptör için pozitif olan kanserler.

 

Bu sınıflandırma doktorlara tümörün nasıl davranacağı ve tedavisi için hangi tedavinin en uygun olacağı konusunda değerli bilgiler sağlar.

 

Tüm meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 75’i östrojen reseptörü pozitiftir (ER +) ve ER pozitifinin yüzde 65’i progesteron reseptörüdür (PR +).

 

Meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 20 ila 25’i HER2 reseptörü pozitiftir. Varlığı, meme kanserinin herhangi bir aşamasında daha kötü bir prognoz ile ilişkilidir.

 

Ayrıca, BRCA1 mutant genini taşıyan kadınlarda sıklıkla görülen üçlü negatif meme kanserinin (ER-, PR-, HER2-) de daha kötü prognozla ilişkili olmasına rağmen, bu hastaların yarısı kemoterapiye iyi yanıt verir.

 

Meme Kanseri hakkında diğer makaleler

  • Meme kanserinin teşhisi
  • Meme kanseri için risk faktörleri
  • Meme kanseri uyarı işaretleri
  • Meme kanseri gelişiminin aşamaları
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.