İnme Nedir?

İnme, beyindeki dolaşımın bozulmasının neden olduğu ani nörolojik bir bozukluktur, bu da beynin belirli bölgelerine yetersiz oksijen ve besin kaynağı sağlar.

01.06.2023
İnme Nedir?

Oksijen ve besin eksikliğinden dolayı, beynin etkilenen bölgelerinde sinir hücreleri hasar görür ve ölür, bu da beynin bu bölümlerinin kontrol ettiği işlevlerin bozulması ile kendini gösterir.

 

İnme, bir arteri tıkayan ve içinden kan akışını engelleyen bir pıhtıdan (iskemik inme) veya bir kan damarının rüptüründen ve kanın çevre dokuya nüfuz etmesinden (hemorajik inme) kaynaklanabilir.

 

İnmelerin yaklaşık% 85’i, beyne kan sağlayan (tromboz) hasarlı bir arterdeki bir pıhtıya veya başka bir yerden kaynaklanan (örn. Hastalıklı kalp kapakçıkları) bir parça pıhtı kopmasına ve beyinde sıkışmasına bağlı olabilen iskemiktir. arterler (emboli).

 

Felçlerin yaklaşık% 15’i hemorajiktir. Hasar gören kan damarından beyne kan dökülürse, intraserebral hematomdur ve kan beyin omurilik sıvısına dökülürse subaraknoid kanama olur. Beyindeki kan damarlarına verilen hasarın en yaygın nedeni, kan damarı duvarında daralmaya ve zayıflamaya neden olan yağ, bağlayıcılar, kalsiyum ve diğer maddelerin birikmesine yol açan aterosklerozdur.

 

Bir dizi inmeden önce “uyarı işaretleri” gelir – inme semptomlarına karşılık gelen geçici semptomlar, ancak geçici iskemik ataklar (TIA) olarak adlandırılan süre içinde önemli ölçüde daha kısa ve kısa bir süre sonra geri çekilir. TIA geçiren kişilerde felç riski önemli ölçüde yüksektir. Her TIA ayrıntılı nörolojik işlem gerektirir.

 

İnme çok yüksek bir ölüm oranıyla ilişkilidir, inme hastalarının üçte ikisi değişen derecelerde nörolojik defisit ile geride kalmaktadır ve hastaların üçte biri kalıcı olarak devre dışı bırakılmıştır ve tamamen başka birinin bakımına bağımlıdır.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.