İnme Risk Faktörleri

Birçok hastalık, durum, durum, alışkanlık ve davranış inmeye yol açar ve inme risk faktörleri olarak adlandırılır.

01.06.2023
İnme Risk Faktörleri

Yaş, cinsiyet ve genetik kalıtım gibi bazı risk faktörleri etkilenemez, ancak inme riskini arttırmak için birçok risk faktörüne uygulanabilir ve azaltılabilir.

Yaş inme için önemli bir risk faktörüdür, yaşlıların inmeden muzdarip olma olasılığı daha yüksektir, ancak inmenin yüzde 46’sı en üretken yaşta, 45 ve 59 yaşları arasında meydana gelir, bu da inmeyi çok büyük bir sağlık ve ekonomik sorun haline getirir.

 

Etkilenebilecek en iyi risk faktörleri şunlardır:

 

  • yüksek tansiyon
  • sigara içme
  • kalp hastalığı ve kalp ritmi bozuklukları
  • yüksek kan yağı
  • karotis arterlerin önemli ölçüde daralması
  • sağlıksız beslenme
  • stres
  • fiziksel hareketsizlik
  • doğum kontrol hapları veya östrojen içeren hormon tedavisi
  • aşırı alkol tüketimi

Bu risk faktörlerinden bazıları inme riskini doğrudan arttırır, bazıları ise inmeye yol açan hastalıkların gelişme eğilimini artırarak dolaylı olarak hareket eder. Risk faktörlerini tespit ederek, kaldırarak veya değiştirerek inme insidansını önemli ölçüde azaltmak mümkündür.

 

İnme riskini azaltmak için sağlıksız beslenmeyi durdurmak gerekir: doymuş yağ ve konsantre şekerler açısından zengin gıdalar, ağır tuzlu gıdalar, kolesterol açısından zengin gıdalar.

 

İnme riskini azaltmak için sağlıklı bir diyete geçilmelidir: doymamış yağların hakim olduğu bir diyet – yağlar, özellikle zeytinyağı, gıdalardaki birçok meyve ve sebze, sindirilemez bitkisel lifler açısından zengin bir diyet, diyette birçok balık, özellikle mavi balık. En sağlıklı diyet, Akdeniz diyeti, yani Akdeniz değil geleneksel diyettir.

 

İnmeyi önlemek için sigarayı kesinlikle bırakmalısınız çünkü sigara içmek inme riskini altı kata kadar artırabilir ve sigara içilen sigara sayısı ile risk artar. Neyse ki, bıraktıktan 5 yıl sonra, risk sigara içmeyenlerin riskine eşittir.

 

Alkollü içecekler orta derecede tüketilmelidir, günlük bir bardak kırmızı şarap içmek tavsiye edilir. Aşırı kilo azaltılmalıdır, çünkü obezitenin inme ve fiziksel hareketsizlik için bir risk faktörü olduğu gösterilmiştir.

 

Eşlik eden hastalıkları tedavi etmek için kesinlikle gereklidir: yüksek tansiyon, kalp ritmi bozuklukları ve diğer kalp hastalıkları, diyabet, kanda yüksek yağ, karotis arterlerin önemli ölçüde daralması. İnme için risk faktörleri olan hastalıkların yeterli kontrolü, inme olasılığını önemli ölçüde azaltabileceğinden, hastaların yukarıda belirtilen hastalıkları tedavi etmek için doktorun talimatlarına kesinlikle uyması ve reçetelenen tüm ilaçları alması önemlidir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.