
28 Nisan 2020 Salı
İnfluenza ve soğuk algınlığı sonrası idrar yolu enfeksiyonları kadın popülasyonunda en sık görülen hastalıklardır. Sistit ( mesane enfeksiyonu ) yaygın olmasına rağmen , piyelonefrit çok daha az görülür. İnsidansı 10.000 kişide yaklaşık 3 - 7'dir.
Oluşma nedeni
Olguların% 90'ında idrar yolu enfeksiyonuna
Escherichia coli neden olur.
Staphylococcus saprophyticus, kadınlarda en sık görülen ikinci nedendir (% 5-10). Diğer türler Klebsiella, Proteus mirabilis, Ureaplasma urealyticum ve Enterococci'dir.
Genital ve idrar yollarında bulunan asit miktarı veya tipindeki değişiklikler, enfeksiyona karşı direncin azaltılmasına katkıda bulunan ana faktörlerdir.
Sistit, renal papiller nekroz, böbrek taşları, vezikoüreteral reflü veya obstrüktif üropati vakalarında hastalık riski daha yüksektir.
Çocuklarda,
üreter ve mesane arasında yer alan kapak benzeri mekanizmanın yapısal anomalisi olan veziküler üreteral reflü, hastalık riskini artırır.
Bu mekanizma idrarın mesaneden geri dönmesine izin verir, böylece enfeksiyonu ondan böbreklere iletir.
Klinik tablo
En yaygın semptomlar bel veya sırt ağrısı , şiddetli karın ağrısı (aralıklı), 2 günden fazla 38 derecenin üzerindeki sıcaklık, titreme ile ateş, sıcak cilt, cildin kızarması veya kızarıklığı, nemli cilt (diyaforez - belirgin terleme), kusma, mide bulantısı, halsizlik, vücutta ağrı, ağrılı idrara çıkma, artan idrara çıkma sıklığı, gece idrara çıkma (noktüri), renkte idrar bulanıklığı veya anormal, idrar kanı, hoş olmayan veya güçlü idrar kokusu, bilinç veya karışıklıkta değişiklikler. Yaşlılarda, bilinç veya karışıklıktaki değişiklikler genellikle olası bir idrar yolu enfeksiyonunun tek belirtisidir.
tanı
Muayene böbrek bölgesindeki palpasyona (basınç) duyarlılığı belirleyebilir. İdrar analizi genellikle lökositlerin ve / veya eritrositlerin varlığını belirler.
Bir antibiyogram (orta jet) gram negatif ajanlarla enfeksiyon gösterebilir. Abdominal BT taraması genişlemiş böbrek (ler) gösterebilir
Akut piyelonefrite yatkın olan birincil bozukluklar, sistouretrogram, böbrek ultrasonu, böbrek taraması, böbrek biyopsisi gibi diğer testler ve prosedürlerle tanımlanabilir.
tedavi
Tedavinin amacı enfeksiyonla mücadele etmek ve semptomları azaltmaktır.
Başlangıç tedavisi genellikle nedeni belirlemek için idrar kültürünün alınması ve enfeksiyonu tedavi etmek için doğru antibiyotiklerin seçilmesinden oluşur.
Bununla birlikte, antibiyogram bulguları elde etmek 3-5 gün sürer.
Bu arada, hasta çoğunlukla hastaneye yatırılır, bu süre zarfında geniş spektrumlu intravenöz antibiyotik alır.
Reçete edilen antibiyotik tedavisini tamamlamak kesinlikle gereklidir.
Aşağıdakiler en yaygın olarak kullanılır: nitrofurantoin, amoksisilin (tek başına veya klavulonik asit ile kombinasyon halinde), sefalosporinler (ikinci ve üçüncü kuşaklar), sülfizoksazol / trimetoprim.
Profilaksa
Önleyici tedbirler semptomları hafifletebilir ve nüksü önleyebilir.
Temiz genital bölge ve ileri silme, E. coli bakterilerinin rektal bölgeden üretraya aktarılma yeteneğini azaltabilir.
Cinsel ilişkiden hemen sonra idrar yapmak, cinsel ilişki sırasında sokulmuş olabilecek bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.
Uzun süre idrar yapmaktan kaçınmak bakteri gelişimine yol açabilir, bu nedenle sık idrara çıkma idrar yolu enfeksiyonlarına eğilimli hastalarda sistit riskini azaltır.
Makale güncelleme 28.04.2020
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.