Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu neden olur?

İdrar yolu enfeksiyonları esas olarak normal üriner sisteme sahip ve böbrek fonksiyonlarını koruyan 18 yaşın üzerindeki kadınlarda görülür, nadiren 50 yaşından küçük erkeklerde. İdrar yolu enfeksiyonunun en yaygın nedenleri bağırsak bakterileridir ( Escherichia coli, vakaların% 90’ında nedensel bir ajandır ).

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu neden olur?

Tanı, doktorun ağrılı ve sık idrara çıkma varlığı hakkında bilgi aldığı tıbbi bir röportaj temelinde yapılır. Enfeksiyonlar, enflamatuar bir sürecin varlığı ile karakterizedir.

 

Lokalizasyona bağlı olarak, yani. öncelikle etkilenen üriner sistem organları, idrar sisteminin alt kısımlarının ( üretrit, dizüri sendromu ve sistit ) ve üst kısımlarının ( akut ve kronik piyelonefrit ) enfeksiyonlarını ayırt ederiz.

 

üretrit

Ağrılı idrara çıkma ve ardından pürülan veya mukoza akıntısının ortaya çıkması ile karakterize edilen üretranın iltihaplanmasını gösterir. En yaygın nedenler Chlamydia trachomatisMycoplasma hominis ve Ureaplasma urealyticumNeisseria gonorrhoeae ve daha nadiren Trichomonas vaginalis, Candida albicans ve Herpes simpleksidir.

 

Disurik sendrom

Genel muayene ve idrar yetiştirme yöntemlerinin patolojik mikroorganizmaların varlığını göstermediği veya önemli olmayan az sayıda mevcut olduğu ağrılı ve sık idrara çıkma ile karakterizedir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ( genital herpes, gonokokal veya klamidyal enfeksiyon ) en yaygın nedendir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan aşağıdaki durumlarda şüphelenilmelidir:

 

sistit

Sistitli hastaların en yaygın semptomları ( mesane iltihabı ) az miktarda idrarın sık ve ağrılı idrara çıkması, mesanenin boşluğu hissi, alt karın bölgesinde ağrıdır. İdrar bulanık ve kokusuzdur, idrarda kan bulunması mümkündür. Tanı tıbbi muayene ve idrarın genel muayenesi ile yapılırken, idrar kültürü tekrarlanan enfeksiyonlar, özel popülasyonlar ve şüpheli karmaşık enfeksiyonlar için zorunludur.

pyelonefrit

 

Renal kaliks sisteminin iltihaplanması en sık genç kadınlarda görülür. Akut enfeksiyon, semptomların hızlı bir şekilde gelişmesi (birkaç saat içinde), yüksek ateş ve ateş, mesane iltihabının varlığı (ancak gerekli değildir) ve bir veya her iki bel ağrısında ağrı ile karakterizedir.

 

Tanı muayene, idrarın zorunlu idrar kültürü ile genel muayenesi ile yapılır. Bu hastalarda her zaman mikroorganizmaların ( kemokültür ) varlığı için kan testleri de yapılır. Hastanın tedaviye rağmen semptomları varsa veya enfeksiyon tekrarlarsa (kronik bir enfeksiyon haline gelirse), yukarıdaki analizlere ek olarak ayrıntılı bir nefrolojik ve ürolojik muayene yapılmalıdır.

 

İdrar yolu enfeksiyonu önleme tedbirleri şunları içerir:

 

  • Kararsız kan basıncına sahip hastalarda dikkatle yeterli miktarda sıvı, en iyi su ve şekersiz çaylar (günde 2-3l) alınması .
  • Kızılcık suyu ve çay kullanımının, bakterilerin (E. Coli ve diğerleri) idrar duvarının epitel hücrelerine bağlanmasını önlediği gösterilmiştir (Şekil 3).
  • Bulaşıcı mikroorganizmaların üretraya bulaşmasını önlemek için kadına tuvaletten sonra önden arkaya silmeleri öğretilmelidir.
  • Risk altındaki nüfusun üyelerinde cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanımı.

 

Makale güncelleme 28.04.2020

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.