Priapizm hakkında ne yapılmalı?

Priapizm, birkaç saatten fazla süren ani, provoke edilmemiş, istenmeyen bir acı ereksiyonudur.

Priapizm hakkında ne yapılmalı?

Bir ereksiyonun nedeni corpora cavernosa’nın doldurulmasıdır (normal bir ereksiyonda olduğu gibi), ancak venöz sistemdeki kan akışında bir tıkanma veya arterlerdeki değişiklikler vardır, bu nedenle corpora cavernosa’nın boşalması yoktur. Acil ürolojik müdahale gerektiren akut bir hastalıktır.

 

Priapizm hakkında ne yapılmalı? Priapizm çoğu bilinmeyen nedendir, ancak lösemi, orak hücre anemisi olan hastalarda, çeşitli ilaçlar alırken, periferik ve merkezi sinir sistemi hastalıkları, omurilik yaralanmaları, lokal, mekanik nedenler – iltihaplanma, yaralanmalar, penil sarkom veya uzak tümörlerin sekonder metastazları.

 

İlk belirtiler – belirli iktidarsızlık biçimlerini tedavi etmek için penise verilen enjeksiyonlar bazen priapizme neden olur, ancak bu genellikle bir adam enjeksiyondaki ilacın dozunu artırmaya karar verdiğinde olur; diğerleri – bazı psikiyatrik ilaçlar, örneğin antidepresanlar bazen priapizme neden olur ve bunu yaptıkları mekanizma bilinmemektedir.

 

Priapizm, nedenine bakılmaksızın penisten devre dışı bırakılan venöz drenajın sonucudur. Penise giren kan miktarının artması ortaya çıkamaz.

 

Peniste kan dolaşımı için çok az yer olduğu için, belirli bir süre bekledikten sonra kan asidik bileşikler oluşturur ve oksijeni kaybeder. Oksijen olmadan, kırmızı kan hücreleri sertleşir ve penisi “itme” ve çıkma yeteneğini kaybeder.

 

Klinik tablo

Penisin kavernöz cisimleri ile sınırlı sert bir ereksiyon meydana gelirken, üretranın glans ve kavernöz cisimleri yumuşaktır.

 

Bir ila iki saat sonra, penisde ağrı görülür ve ağrılı ereksiyon, uygun tedavi uygulanmazsa, birkaç hafta sonra bile farklı şekilde sürebilir.

 

Bu durum uzun bir süre devam ederse, geç bir sonuç olarak ereksiyon ve iktidarsızlığın imkansızlığına neden olan bağ değişiklikleri ve elastikiyet kaybı vardır .

 

tedavi

Cerrahi prosedürler: Safen veninin penisin kavernöz cisimleriyle bağlanması, Penisin her iki tarafında iğne delinmesi bugün priapizm tedavisinde en iyi yöntem olarak kabul edilmektedir. Bu prosedür penisin kavernöz cisimlerinden kan stazını giderir. Delinme, ağrılı ereksiyonları hızla ortadan kaldırır. Ponksiyon priapizm ortaya çıktıktan hemen sonra yapılırsa, ereksiyon elde etme yeteneği korunur ve iktidarsızlık yoktur.

 

Konservatif tedavi: yatıştırıcılar, analjezikler, omurga blokajı, antikoagülanlar ve heparin ile topikal süngerimsi durulama bazı hastalarda ağrılı ereksiyonları çözebilir, ancak iktidarsızlık genellikle kalır. Orak hücre anemisinin neden olduğu priapizm genellikle kan nakli ile tedavi edilir.

 

Makale güncelleme 24.05.2020

 Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.