Tiroid, boğazın önünde bulunan küçük bir bezdir. Trakea'nın her iki tarafında uzanan iki yarıküreden oluşur. Tiroid bezi iki birincil hormon üretir, triiyodotironin (T3) ve tiroksin (T4). Bu hormonların seviyesi çok yüksek veya çok düşük olduğunda, yan etkiler ortaya çıkar.
30 Mayıs 2020 Cumartesi
Tiroid fonksiyon bozukluğu belirtileri bazen tamamen algılanamayabilir. Tiroid hormon düzeylerini düzenli olarak ölçmek ve test etmek önemlidir.
Aşağıda size tiroid fonksiyon bozukluğunun en yaygın ince semptomlarını sunuyoruz.
Kelebek şeklindeki bu bez, solunum, kas fonksiyonu ve merkezi ve periferik sinir sistemini düzenleyen bir dizi vücut fonksiyonuna katılır.
Vücut ısısını, kolesterolü, kalp atış hızını ve adet döngüsünü düzenler.
► Yorgunluk
Yorgunluk sıklıkla hipotiroidizmin bir sonucudur - kandaki düşük tiroid hormon seviyeleri.
Birkaç haftadan fazla süren yorgunluğa kronik yorgunluk tanısı konur ve yeterli miktarda uyku ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesine bakılmaksızın enerji ve bitkinlik eksikliği ile karakterizedir.
• Uzun süreli stres sonucu adrenal yorgunluk
• Aralıklı uyku - kronik yorgunluktan sağlık bozukluğuna
►Ani kilo alımı
Ani, ani ve açıklanamayan kilo alımı, sıklıkla tiroid bezinin hastalıklarının ve bozukluklarının, daha spesifik olarak hipotiroidizmin (tiroid hormon düzeylerinin azalması) bir belirtisidir.
Öte yandan, hipertiroidizm olarak bilinen yüksek tiroid hormon seviyeleri ani kilo kaybına neden olabilir.
❋ Düzensiz kalp ritmi
Tiroid hormonları çok sayıda hayati organı etkiler. Tiroid hormon seviyeleri çok düşük olduğunda, kalp hızının düşmesine neden olabilir. Öte yandan, yüksek tiroid hormon seviyeleri kalp hızının artmasına neden olur. Tiroid hormonu sorunlarından şüpheleniyorsanız, beklemeyin çünkü sorunlar kendi başlarına gitmeyecektir.
► Boyunun şişmemi
Tiroid hastalığının diğer semptomlarının aksine, boynun şişmesi tiroid hastalığının daha belirgin semptomlarından biridir. Boynunuzda topaklar fark ederseniz, çoğu zaman arızalı bir tiroid bezinin sonucu olduğu için bir doktora danışın.
❋ Depresyon
Depresyon sıklıkla tiroid bozukluğunun sonucudur. Hipotiroidizm beyindeki mutluluk hormonlarının seviyesini etkiler. Çalışmalar, hipotiroidizmin diğer vücut organ sistemlerinin aktivitesini doğrudan etkilediğini ve genel kötü ruh haline katkıda bulunduğunu göstermiştir.
❋ kaygı
Anksiyete sıklıkla hipertiroidizmin veya çok yüksek tiroid hormon seviyelerinin sonucudur. Hipertiroidizm, vücudun diğer bölgelerinde artan aktiviteye neden olur ve endişe veya huzursuzluk hissi yaratır.
► Konsantrasyonda azalma
Tiroid bezi düzgün çalışmadığında, bilişsel yetenekler sıklıkla bozulur. Hipertiroidizm huzursuzluğa ve konsantrasyonda bozulmaya neden olur ve hipotiroidizm aktivitelere olan ilginin azalmasına neden olur ve hafıza ve odağı bozar.
❋ Azalmış seks isteği
Tiroid bozuklukları cinsiyet arzusunu doğrudan etkiler. Azalmış libido genellikle hipotiroidizmin bir sonucudur, çünkü enerji seviyelerini azaltır ve kilo alımına neden olur.
Hipotiroidizm cinsel dahil herhangi bir aktiviteye olan ilginin azalmasına neden olur.
❋ Kuru cilt
Hipotiroidizm metabolizmayı yavaşlatır ve semptomları cildin dokusu ve görünümü üzerinde çok hızlı bir şekilde fark edebilirsiniz.
Yavaş metabolizma terlemeyi azaltır ve cildin nem kaybetmesine, kurumasına ve soyulmasına neden olur. Kuru ve hasarlı tırnaklar da hipotiroidizmin belirtilerinden biridir.
❋ Sindirim sisteminin disfonksiyonu
Hipotiroidizm olan insanlar sıklıkla kabızlıktan şikayet ederler. Azalan tiroid hormonları sindirim sistemini yavaşlatır ve şişkinlik, kabızlık ve besin emiliminde azalmaya neden olabilir. Öte yandan, hipertiroidizm sık idrara çıkma ve ishale neden olabilir.
Makale güncelleme 26.05.2020
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez