
24 Ağustos 2020 Pazartesi
Bu bir olan tat tomurcukları iltihabı . Bu sivilceler genellikle kırmızı veya beyazdır , ancak renkleri büyük ölçüde nedenin kendisine bağlıdır. Makalede akne türleri ve bunların dildeki uçuklardan ve ağız boşluğundaki benzer olaylardan nasıl ayırt edileceği hakkında daha fazla bilgi edinin .
Dildeki sivilcelerin genellikle tehlikeli veya bulaşıcı olmadığını unutmayın , ancak onları tedavi etmek için nedenlerini bilmek önemlidir .
Dildeki sivilce türleri
Sarı sivilce
Dildeki sarı bir sivilce, herpes simpleks belirtisi olabilir . Böylesine ağrılı sarı bir sivilce dilinizde, dudaklarınızda veya ağzınızda görünebilir. Genellikle kuruduktan sonra sarı bir kabuk kalan kırmızı sivilcelere neden olan cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır . Ancak kırmızı halkalı sarı da olabilirler .
Beyaz sivilce
Dilin herhangi bir yerinde beyaz sivilcelerin olması olağandışı bir şey değildir . Gruplar halinde veya ayrı ayrı görünürler ve gruplanabilir veya dağınık olabilirler .
Dilin ortasındaki bir beyaz noktanın gastrointestinal bozuklukları işaret ettiği düşünülmektedir .
Dilde ve ağız boşluğunun diğer kısımlarında bulunan birkaç beyaz sivilce de nikotin alışkanlığından dolayı tahrişin bir işareti olabilir .
Beyaz noktaların ana nedenleri
lökoplaki, oral liken planus (
iltihaplı döküntü),
pamukçuk veya
oral kandidiyazdır. Bunları ayrıca
dil üzerindeki diş telleri,
piercingler, yanıklar veya ısırıklardan da alabilirsiniz .
Kırmızı sivilce
Uçuk , dildeki kırmızı sivilcelerin en yaygın nedenidir. Dildeki bu tür kırmızı kabarcıklar şişmiştir ve berrak bir sıvı açığa çıkabilir .
Süresi dolduktan sonra bir kabuk oluşur. Dildeki kırmızı sivilcelerin diğer nedenleri arasında pamukçuk ve Kawasaki sendromu bulunur .
Siyah nokta
Birden çok nedenleri var. Bunlar, alerjik reaksiyonlar, siyah tüylü dil, delici, kanser ya da fibrom dil ya da yaralanma ağız boşluğu, hiperpigmentasyon ve travma .
Her tür sivilce çoğunlukla dilin herhangi bir yerinde bulunabilir, ancak özel bir durum, dilin arkasındaki sivilcelerdir . Daha önce bahsedilen sivilce nedenlerine ek olarak, kızıl ateşin bir belirtisi olabilirler .
Olası nedenlerle ilgili daha fazla bilgi
Alerjiler
Dildeki sivilce, bir gıda alerjisinin belirtisi olabilir. Bazı yiyecekler ve dudak bakım ürünleri ve ilaçlar alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve dilinizdeki sivilceler bir bağışıklık tepkisi olarak görünebilir.
Dil yaralanmaları
Dilde akne, dili ısırma veya sert yemek yeme, ortodontik teller ve hatta dil piercingi gibi kazara dilde yaralanmalar nedeniyle oluşabilir . Yaralanmalar, özellikle rahatsız edici ve ağrılı olabilen dilin şişmesine ve tahriş olmasına neden olabilir.
Yağlı yiyecek
Yağlı yiyeceklerle aşırı yemek akneye neden olur çünkü akne yoluyla vücudunuz fazla yağ ve yağdan kurtulmaya çalışır .
Bu, dilinizdeki gözenekleri tıkayabilir ve ağzınızda bakteri gelişimine ve sivilcelerin yayılmasına elverişli bir ortam yaratabilir .
Oral kandidiyaz
Ağızdan alınan
Candida veya
mantar enfeksiyonu, tahriş olmuş tat tomurcuklarına tepki olarak görünen kırmızı sivilcelere neden olur. Oral seks, bu enfeksiyonun en yaygın nedenidir.
Viral enfeksiyonlar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Çeşitli viral enfeksiyonların bir belirti olarak ağız boşluğunda beyaz sivilceleri olabilir. Bu viral enfeksiyonlardan bazıları grip ve oral herpes içerir. Gripinkine benzer semptomlar dildeki sivilcelere eşlik edebilir. Bunlar ateş, boğaz ağrısı, kuru öksürük, yorgunluk ve halsizliktir .
Uçuk
Kanser yaraları, diş etlerinde veya ağız dokusunda ve bazen de dilde gelişen küçük ve çok ağrılı yaralardır. Bunlar yem ve konuşmak zorlaştıran . Potansiyel nedenleri
gıda alerjileri,
stres, kötü beslenme, viral enfeksiyonlar veya hormonal değişikliklerdir .
Ağız kanseri
Dilde inatçı, sık ve şişmiş sivilceler ağız kanserinin belirtisi olabilir. Diğer semptomlar arasında ağızda açıklanamayan kanama, bilinmeyen bir neden olmaksızın ağızda uyuşma, dramatik kilo kaybı, kulak ağrısı ve yutma veya çiğneme güçlüğü yer alır .
Kawasaki hastalığı veya sendromu
Kawasaki hastalığı, dilin arkasında büyük kırmızı sivilceler üretir . Bu sivilcelere ek olarak, Kawasaki hastalığının semptomları ağız ve deri mukozalarında ortaya çıkar ve lenf düğümlerini etkiler.
Bu semptomlar arasında kanlı gözler, karın ağrısı, ishal, kusma , çatlamış dudaklar, eklem ağrısı, ateş ve avuç içi ve ayak tabanlarında kızarıklık bulunur .
Lökoplaki
Lökoplaki ile dilinizde , yanaklarınızın iç kısmında veya ağzınızın dibinde kalın, beyaz sivilceler oluşur . Tütün ve sigara içmenin lökoplaki'nin en yaygın nedenleri olduğu düşünülmektedir ve bu, kanserin güçlü bir erken belirtisi olabilir.
Lökoplaki genellikle ilaçlar veya
AIDS gibi bir durum nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkiler .
Kıllı siyah dil
Dildeki siyah kıl, dilde bakteri veya mantar birikmesine neden olur . Siyah, beyaz veya sarı renk değişimleri, kıllı siyah dilde yaygındır.
Diğer semptomlar , dilde kıllanma, ağız kokusu, ağızda metalik tat, ağızda gıdıklanma veya kusma dürtüsünü içerir .
Ağızdaki liken planus
Oral liken planus, ağzın iç yüzeyini etkileyen enflamatuar bir durumdur . Dilde, diş etlerinde, yanaklarda ve dudakların iç dokularında beyaz ve kırmızı lekeler görülebilir. Oral liken planusun nedenleri arasında bazı ilaçlar, enfeksiyonlar, ağız yaralanmaları ve diş malzemelerine alerjiler bulunur .
Mukosel
Mukosel, bir veya daha fazla tükrük bezi kanalının tıkanması sonucu dil altında oluşan kistlerdir . Onları dilinizde küçük ve ağrısız, sıvı dolu sivilceler olarak hissedeceksiniz. Dilinizin altında mavimsi bir yumru da fark edebilirsiniz .
Diğer nedenler
Diğer nedenler arasında iltihaplı ve şişmiş dil papillası veya tat tomurcukları, dilde tıkanmış cilt, sindirim sorunları, kötü ağız hijyeni ve stres sayılabilir .
Dildeki sivilceler için doğal ve hızlı çözümler
Buz ve tuz
Ağzınızdaki sivilcelerin neden olduğu ağrı ve rahatsızlıktan hızlı ve kolay bir şekilde kurtulmak istediğinizde onlar sizin en büyük müttefiklerinizdir.
Buz, dilinizi uyuşturarak size anında rahatlama sağlar. Ayrıca buz, şişliği ve iltihabı azaltabilir. Buz küplerini doğrudan sivilcelerin üzerinde tutun veya emerek dilinizin her yerine gezdirin.
Ayrıca, zaman zaman tuzlu su solüsyonu ile buz veya gargara yapabilirsiniz. Yarım çay kaşığı deniz tuzunu bir bardak ılık suda eritin , ardından tükürmeden önce 30 saniye ağzınızda tutun . Bunu her yemekten sonra veya dildeki şişlik yok olana kadar yapın.
Ağız sağlıgı
Kaliteli ağız bakımı, sağlığı ile ilgili tüm sıkıntılarına yardımcı olur. Ağız hijyeni rutini, yemeklerden sonra dişlerinizi ve diş etlerinizi fırçalamayı içermelidir . Fırçalamadan sonra, dildeki bakteri ve diğer kalıntıların giderilmesine yardımcı olmak için metal veya bakır bir dil temizleyici kullanılmalıdır .
Son olarak, antibakteriyel gargara da genel ağız hijyenine yardımcı olabilir. Agresif alkol yerine evde doğal olanları hazırlayabilirsiniz . İçindekiler genellikle kekik yağı, okaliptüs, lavanta, tarçın ve nane yağı gibi uçucu yağları içerir .
Karbonat
Kabartma tozu, ağrı ve iltihabı hafifleten iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Bu özellikle aft nedeniyle oluşan dildeki sivilceler söz konusu olduğunda iyidir . Ayrıca ağızdaki pH dengesini sağlamaya yardımcı olur . Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı karbonat ekleyin. Solüsyonu dilinizin etrafında birkaç dakika ağzınızda gargara yapın, sonra tükürün.
Biraz suyla soda hamuru da hazırlayabilirsiniz . Uygula onu sivilcelerin üzerine ve birkaç dakika sonra ılık su ile durulayın . Eğer sivilce kurtulmak kadar bu ilaçlar 3 veya 4 kez günde herhangi birini kullanın.
Fesleğen
Fesleğen, ağrı ve iltihaplanma gibi semptomları hafifletebilen antibakteriyel, antienflamatuar ve antiseptik özelliklere sahiptir. İyileşme sürecini bile hızlandırabilir. Bir toplayın kaç fesleğen yaprakları ve onları durulayın. Sonra birkaç dakika çiğneyin ve biraz su ile yutun . Bunu 3 ila 4 gün boyunca günde iki kez yapın.
Kişniş
Antiinflamatuar ve antiseptik özelliklerinden dolayı size fayda sağlayacak başka bir baharat . Bir çay kaşığı tohumu veya yaprağı bir bardak suda kaynatın . Çözeltiyi süzün ve ağzınızı çalkalamak için kullanın. Kendinizi daha iyi hissedene kadar bunu günde 3 veya 4 kez yapın.
Diğer ilaçlar arasında aloe, magnezya sütü, zerdeçal, çay ağacı yağı ve B vitamini bulunur . Ayrıca, mevcut bir durumu kötüleştiren herhangi bir şeyden kaçının:
• sıklıkla alerjik reaksiyonlara neden olan yiyecekler (yer fıstığı, kuruyemiş, kivi, kabuklu deniz ürünleri),
• yağlı gıdalar,
• portakal, greyfurt ve domates,
• kahve ve alkollü içecekler,
• Süt Ürünleri,
• işlenmiş şeker açısından zengin besinler ve
• mantar içeren yiyecekler (işlenmiş süt ürünleri ve buğday ürünleri).
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez