Cipro 500 mg film tablet nasıl alınır?

Cipro 500 mg film tablet akyuvar (beyaz kan hücresi) sayısı düşük (nötropeni) olan ve bakteriyel enfeksiyon kaynaklı olduğu düşünülen ateşin söz konusu olduğu hastaların tedavisinde diğer antibiyotiklerle birlikte (kombinasyon tedavisinde) kullanılabilir.

17.06.2023
Cipro 500 mg film tablet nasıl alınır?

CİPRO® 500 mg film tablet

 

Ağızdan alınır.

 

  • Etkin madde: Her bir film tablet, 500 mg siprofloksasin’e eşdeğer 582 mg siprofloksasin hidroklorür içerir.

 

  • Yardımcı maddeler:Mikrokristal selüloz, mısır nişastası, krospovidon, kroskarmelloz sodyum, kolloidal silika susuz, magnezyum stearat (E572), hidroksi propil metil selüloz (E464), titanyum  dioksit (E171), polietilen glikol.

 

CİPRO 500 mg tablet nasıl alınır? 

CİPRO, yetişkinlerde solunum yolları enfeksiyonu tedavisinde, uzun süreli ve tekrarlayan kulak ya da sinüzit enfeksiyonlarında, böbrek ve idrar yolları enfeksiyonlarında, adneksit (dölyatağı ekleri (adneks) olan yumurtalıklar ve tüplerin akut ya da kronik iltihabı), bel soğukluğu (gonore), prostatit dahil genital organların enfeksiyonlarında, sindirim sistemi enfeksiyonlarında, karın zarı iltihabı (peritonit) gibi karın boşluğu enfeksiyonlarında, cilt ve yumuşak doku enfeksiyonlarında, kemik ve eklem enfeksiyonlarında, Neisseria meningitidis  adlı bakterinin neden olduğu enfeksiyonların 18 yaş üzeri önlenmesinde ve şarbon solunması yoluyla maruziyet durumunda ve kötü huylu dış kulak iltihabında kullanılır.

 

CİPRO akyuvar (beyaz kan hücresi) sayısı düşük (nötropeni) olan ve bakteriyel enfeksiyon kaynaklı olduğu düşünülen ateşin söz konusu olduğu hastaların tedavisinde diğer antibiyotiklerle birlikte (kombinasyon tedavisinde) kullanılabilir.

 

Şiddetli bir enfeksiyon ya da birden fazla türde bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon olması halinde, CİPRO’ya ek olarak ilave antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

 

CİPRO, kistik fibröz (Akciğer, böbrek veya pankreasta bozukluğa neden olan kalıtımsal bir hastalık) bulunan çocuk ve ergenlerde akciğer ve bronş enfeksiyonlarında, böbreklere ulaşanlar (piyelonefrit) dahil, komplike idrar yolu enfeksiyonlarında siprofloksasin etkin maddesine hassasiyet gösterilmesi durumunda diğer alternatif tedaviler uygun olmadığında, şarbon inhalasyonuna (soluma yoluyla) maruziyet durumunda kullanılır.

 

CİPRO, doktorun gerekli görmesi halinde çocuklarda ve ergenlerde görülen diğer spesifik şiddetli enfeksiyonların tedavisi için diğer ajanların kullanılamadığı durumlarda kullanılabilir

 

CİPRO, yalnızca duyarlı bakterilerin yol açtığı kanıtlanmış ya da bu konuda ciddi şüphe bulunan enfeksiyonların tedavisinde kullanılabilir. 

 

CİPRO’yu kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

  • CİPRO’nun etkin maddesi olan siprofloksasinve siprofloksasinin dâhil olduğu florokinolonlar adı verilen antibiyotikgrubu aşağıdaki gibi sakatlığa yol açan ve geri dönüşümsüz yan etkilere neden olabilir:

 

  • Tendinit (tendon iltihabı)ve tendon (kasları kemiklere bağlayan bağlar) yırtılması

 

  • Periferal nöropati (sinirlerin zarar görmesi)  Merkezi sinir sistemi etkileri (halüsinasyon (olmayan şeyler görme, duyma veya hissetme), anksiyete (kaygı hali), depresyon, intihar eğilimi, insomnia (uyku bozuklukları), şiddetli baş ağrısı ve konfüzyon (ani zihin karışıklığı)

 

—  Bu reaksiyonlardan herhangi birinin gözlendiği hastalarda CİPRO kullanımı derhal bırakılmalı ve florokinolon kullanımından kaçınılmalıdır.

 

  • CİPRO da dȃhil olmak üzere florokinolonlar, myastenia gravisli (kas güçsüzlüğüne yol açan bir hastalık) hastalarda kas güçsüzlüğünü şiddetlendirebilir.

 

— Bilinen myasteniagravis öyküsü olanlarda CİPRO kullanımından kaçınılmalıdır.

 

  • CİPRO’nun da dȃhil olduğu florokinolongrubuilaçların ciddi yan etkilerle ilişkili olduğu bilindiğinden aşağıdaki endikasyonlarda başka alternatif yoksa kullanılabilir.

 

—  Komplike olmayan üriner enfeksiyon (erişkinlerde görülen üriner sistemin yapısal ve anatomik bozukluklarının eşlik etmediği, sağlıklı bireylerde görülenenfeksiyonlar)

 

—  Kronik bronşitin akut bakteriyel alevlenmesi (akciğerdeki bronş tüplerininzarlarının kalıcı iltihaplanması durumunun yeniden şiddetlenmesi)

 

CİPRO’yu aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

– 18 yaşından küçükseniz,

 

– İshal görülürse,

 

– Önceden karaciğer ve böbrek hastalığınız varsa,

 

– Eklem çevresinde ağrı, şişlik veya tendon iltihabı olursa, veya antibiyotik tedavisi altında önceden bu şikayetleriniz olduysa,

 

– İleri yaşta iseniz ve kortizon içeren ilaç kullanıyorsanız,

 

– Sinir sistemi hastalığınız, sara hastalığınız varsa,

 

– CİPRO ile hipoglisemi (kan şekerinin düşmesi) riski olabileceğinden, diyabetli (şekerhastası) iseniz,

 

– Depresyon veya psikoz durumu varsa,

 

  • CİPRO’yu ilk alışınızda psikiyatrik reaksiyonlar gösterebilirsiniz. Depresyonya da psikozdan (bir tür ruhsal bozukluk) muzdaripseniz, bulgularınız (semptomlarınız) CİPRO tedavisiyle daha kötü hale gelebilir.

 

  • Nadir durumlarda depresyon ya da psikoz, intihar düşünceleri, intihar teşebbüsleriveya intiharı gerçekleştirmeye kadar ilerleyebilir. Bu durum gerçekleşirse hemen CİPRO almayı bırakın ve doktorunuzla iletişime geçin.

 

– İlk uygulamadan sonra sinir sistemi reaksiyonları ortaya çıkarsa,

 

– Teofilin (soluk alma problemleri için kullanılan bir ilaç), metilksantin, kafein, duloksetin (depresyon, diyabetik sinir ağrılarında zedelenmesi veya idrar tutamama durumlarının tedavisinde kullanılan bir ilaç), ropinirol (Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaç), klozapin (psikiyatri hastalarının tedavisinde kullanılan antipsikotik bir ilaç), olanzapin (psikiyatri hastalarının tedavisinde kullanılan antipsikotik bir ilaç), etkin maddelerini içeren ilaçlardan birini kullanıyorsanız,

 

– Yaşlıysanız,

 

– Böbrek yetmezliğiniz varsa,

 

– Karaciğer yetmezliğiniz varsa,

 

Hamilelik

 

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

 

Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız veya hamile kalmayı planlıyorsanız bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

 

Hamilelikte CİPRO kullanımından kaçınılmalıdır.

 

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

 

Emzirme

 

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

 

Emzirme sırasında CİPRO kullanmayınız, çünkü siprofloksasin anne sütüne geçer ve bebeğinize zararlı olabilir.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.