Şişkinlik ve tokluk hissi genellikle erken gebelik belirtileridir

Gebeliğin erken döneminde, hamile kadınlar genellikle çeşitli belirgin semptomlar hissederler. Şişkinlik ve dolgunluk hamileliğin erken bir belirtisi midir?

17.06.2023
Şişkinlik ve tokluk hissi genellikle erken gebelik belirtileridir

Şiştiğinizde, tok bir mide hissedersiniz.

 

Sadece bu da değil, mide de daha büyük hissedersiniz.

 

Sonuç olarak bu durum anneleri rahatsız eder.

 

Öyleyse, hamilelik sırasında şişkinliğe ve tok hissetmeye ne sebep olur?

 

Sindirim sistemindeki aşırı gaz nedeniyle şişkinlik meydana gelebilir.

 

Elbette midenizde oluşan bu gazın bir sebebi var. Evet, kalın bağırsakta bulunan bakteriler yiyecek artıklarını tamamen sindirmemiş veya işlememiştir.

 

Şimdi, midenizdeki çok fazla gaz nedeniyle şişkin olduğunuzda, bunun etkisi hamile kadınların genellikle gaz veya osuruk israfıdır.

 

Ek olarak, hissettiğiniz şişkinlik, rahimdeki fetüsün gelişiminden de kaynaklanıyor olabilir. Gelecekteki bebek karnınıza baskı yapıyor. Bu aynı zamanda sindirim sisteminin yavaşlamasına da neden olabilir.

 

Daha sonra hamilelikteki hormonal artışlara bağlı olarak şişkinlik de meydana gelebilir. Söz konusu hormon progesterondur. Bu hormon, sindirim sistemindeki kaslar da dahil olmak üzere kaslar üzerinde gevşetici bir etkiye neden olarak çalışmalarını yavaşlatır.

 

Şişkinlik problemiyle nasıl başa çıkılır?

Emin olmak için, gazı uyarabilecek yiyecek ve içecekleri sınırlayın veya bunlardan kaçının. Herhangi bir şey? Örneğin fasulye, lahana, brokoli veya karnabahar.

 

Ek olarak, kaçınmanız gereken yiyecekler şunlardır:

 

Şekerli fruktoz içeren yiyecekler

Bol miktarda fruktoz şekeri içeren yiyecekler şişkinliğe neden olabilir. Örneğin tam tahıllar, pırasa, armut, elma ve işlenmiş yiyecekler

 

Yağlı yiyecekler

Anneler yağ içeren gıdalardan kaçınmalıdır çünkü sindirim sürecini yavaşlatabilir. Örneğin, kızarmış veya alkolsüz içecekler.

 

Küçük porsiyonlar yiyin

Küçük porsiyonlar veya küçük porsiyonlar yemeniz önerilir.

 

Çok fazla porsiyon yerseniz veya hemen aç karnına çok yerseniz, şişkinliğe neden olma riski vardır.

 

Gazlı içecekler ve yapay tatlandırıcılar

Anneler gazlı içeceklerden ve yapay tatlandırıcılardan kaçınmalıdır. Hamile kadınların bol miktarda kalsiyum tüketmeleri önerilir. Örneğin laktozsuz süt.

 

Bu çeşitli yiyecek türlerinden kaçınmanın yanı sıra, yapmanız gereken önemli şey düzenli olarak egzersiz yapmaya devam etmektir.

 

Evet, fiziksel egzersiz vücudunuzu zinde ve sağlıklı kılar.

 

Sporlar neler? Yavaş bir yürüyüş gibi yeterli hafif egzersiz. Egzersiz, sindirim sistemini yumuşatabilir, böylece şişkinlik sorunları çözülebilir.

 

Hala şişkin ve tok hissediyorsanız, sorunu ve doğru çözümü bulmak için doktorunuza danışmalısınız.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.