Uykusuzluğun Sperm Kalitesine Etkisi Nedir?

Anneler ve Babalar, günde 7 ila 8 saat uyumanın tavsiye edildiğini kesinlikle duymuşlardır. Vücudu dinlendirmek için önemli olmasının yanı sıra, günde 7 saatten az uyumamanın da sperm kalitesini korumak için önemli olduğu görülüyor.

17.06.2023
Uykusuzluğun Sperm Kalitesine Etkisi Nedir?

Bu süre zarfında uykunun sperm kalitesi üzerindeki etkisinin oldukça önemli olduğunu fark edemeyebilirsiniz.

 

Aslında, oldukça fazla araştırma uykunun sperm kalitesi üzerindeki etkisine odaklanmıştır.

 

Günde 7-8 saat uyumak sperm kalitesi için çok iyidir

 

Fertility & Sterility dergisinde yayınlanan bir araştırmanın ön bulguları.gece 7-8 saat uyumanın sperm sağlığı için çok iyi olduğunu belirtiyor.

 

Araştırmada araştırmacılar, bir yıl boyunca yaklaşık 700 çiftin yaşam tarzı alışkanlıklarını analiz ettiler. Daha sonra, geceleri günde 6 saatten az uyuyan erkeklerin eşlerini hamile bırakma olasılığının, her gece 7-8 saat uyuyan erkeklerden yüzde 31 daha az olduğunu buldular.

 

Aynı çalışma, geceleri 9 saat veya daha fazla uyuyan erkeklerin eşlerini hamile bırakma olasılığının yüzde 49 daha az olduğunu da buldu. Çok fazla uyku sperm kalitesini de düşürebilir.

 

Uyku Eksikliği Sperm Kalitesini Düşürür

 

Erkeklerin aldığı uyku miktarı ile spermlerinin kalitesi arasında güçlü bir bağlantı var.

 

Bulgular, Çin’deki Harbin Tıp Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından açıklandı.

 

Araştırmacılar, daha önce normal uyku düzenine sahip olan ve üç farklı gruba ayrılmış 981 erkek katılımcıyı inceledi. İlk grup akşam 8 ile 22 arasında, ikinci grup akşam 10 ile 12 arasında uyurken, üçüncü grup gece yarısından sonra uyudu.

 

Erkekler daha sonra 6 saatten az, 7 ile 8 saat arasında ve 9 saat veya daha fazla uyumaya yönlendirildi.

 

Katılımcılardan alınan seminal örnekleri inceledikten sonra, araştırmacılar genellikle gece yarısından sonra ve günde 6 saatten az uyuyan erkek grubunun en düşük sperm kalitesine sahip olduğu sonucuna vardılar. Her iki gruptaki erkeklerde, sperm sayıları önemli ölçüde azaldı, sperm sağkalım oranları düşüktü ve sperm hareketliliği azaldı.

 

Görünüşe göre uyku süresinin sperm kalitesi ve hamile kalma şansı üzerinde çok büyük bir etkisi var.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.