
14 Kasım 2020 Cumartesi
Astım
Astım, şiddeti ve sıklığının kişiye bağlı olduğu,
nefes darlığı ve hırıltılı solunum şeklinde tekrarlayan ataklarla karakterize kronik bir hastalıktır.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünyada tahmini 300 milyon kişi bunu yaşıyor ve aynı zamanda 2018'de çocuklarda görülen en yaygın kronik hastalıktır.
Sebepler ve Risk Faktörleri
Astım,
hassas solunum yolunun hayvan kılı, böcekler, polen gibi bazı tetikleyici faktörlere tepki göstermesiyle ortaya çıkar. duman, yiyecek ve ilaç.
Öksürük ve diğer viral enfeksiyonlar da astım için yaygın tetikleyicilerdir.
Tedavi
Astım tedavi edilemez. ancak ağızdan alınan ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Solunum yollarının gevşetilmesi ve açılması için bronkodilatörler ve solunum yollarını tetikleyicilere daha az duyarlı hale getirmek için anti-enflamatuar dahil olmak üzere 2 ana ilaç kategorisi vardır.
Kronik Pulmoner Obstrüktif Bozukluk (KOAH)
Kronik Pulmoner Obstrüksiyon Bozukluğu (
KOAH), akciğerlerin hava yollarının bozulmasına neden olan
kronik akciğer inflamatuar bir hastalıktır.
Belirtiler arasında nefes almada güçlük, öksürük, balgam ve hırıltı yer alır. KOAH'lı kişiler kalp hastalığı, akciğer kanseri ve diğer çeşitli durumlar için yüksek risk altındadır.
Sebepler ve Risk Faktörleri
Ana neden, sigara dumanına (aktif veya pasif içiciler) maruz kalmaktır. Diğer risk faktörleri arasında iç ve dış hava kirliliğine maruz kalma ve diğer tozlu ve dumanlı işler yer alır.
Tedavi
KOAH tedavi edilemez, ancak semptomları hafifletmek, yaşam kalitesini iyileştirmek ve ölüm riskini azaltmak için tedavi mevcuttur.
Mevcut ilaçlar arasında bronkodilatörler bulunur.
Hava akışını ve açık hava yollarını artırmak için bronkodilatörler, nazal mukus üretimini azaltmak için kortikosteroidler ve enfeksiyonun nedenini tedavi etmek için hava yolu iltihabını ve antibiyotikleri tedavi etmek için.
Diyabet
.jpg)
Son yıllarda diyabet, Uluslararası Diyabet Federasyonu'na (IDF) göre tahmini 4 milyon insanın ölmesine neden olan kronik hastalıkta liderlerden biri haline geldi.
Üç ana tür:
Tip 1
Diyabet (erken başlangıçlı veya insüline bağımlı diyabet) yaygın değildir, ancak şiddetli değildir ve genellikle çocuklarda veya ergenlerde görülür. Pankreas hücreleri hasar gördüğü için vücut insülin üretimini durdurur.
Tip 2
Diyabet (geç atak veya insülinden bağımsız diyabet) 40 yaşın üstündeki kişilerde, özellikle aşırı kilolu ve hareketsiz olanlarda daha yaygındır. Bu durumda vücut yeterli insülin üretmez veya önemli ölçüde insülin direnci vardır.
Gestasyonel Diyabet Mellitus (GDM)
Hamile kadınların hamilelik sırasında yüksek kan şekeri seviyeleri gösterdiği gebeliklerin yaklaşık yüzde 2 ila 5'inde görülür.
• Tıbbi geçmiş
• Beslenme alışkanlığı
• Yaş ve kilo
• Hareketsizlik
Kontrolsüz diyabet, koroner kalp hastalığı, felç veya böbrek hastalığı riskinde artışa neden olur
Diyabet tedavisi diyet ve ağızdan veya enjeksiyon gibi ilaçlarla kontrol edilebilir.
• Düzenli kontrol
• Kan basıncı ve kolesterolün kontrolü
• Sigarayı bırakmak
• Fiziksel aktivite yapmak
Hipertansiyon (Yüksek Kan Basıncı)
Hipertansiyon, birinci ve üçüncü ölüm nedenleri olan kalp hastalığına ve felce önemli bir katkıda bulunur ve dünyada 57 milyon sakatlıktan sorumludur.
Nedenler ve Risk Faktörleri
Vakaların yüzde 95'inde hipertansiyonun nedeni bilinmemektedir.
İlaçlar
Kan basıncını kontrol etmek için oral ilaçlar vardır:
• Kan basıncını düşürmek için anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri (ACEI'ler) ve Anjiyotensin reseptör blokerleri (ARB'ler).
• Kalp atış hızınızı yavaşlatmak için beta blokerler.
• Kalsiyum kanal blokerleri, kalsiyumun kan damarlarının ve kalbin hücre duvarlarına girmesini engeller.
• Diüretikler, böbreklerin idrar yoluyla tuz ve sudan kurtulmasına ve kalbin pompalaması gereken kan hacmini azaltmasına yardımcı olur.
Ne yapabilirsin?
• Düzenli egzersiz gibi sağlıklı bir yaşam tarzı yaşayın ve sigarayı bırakın
• Normal sınırları korumak için kan basıncını izleyin
• Hipertansiyonla ilgili komplikasyonları kontrol etmek için düzenli olarak doktorunuza görünün
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez