Hayvanlardan alabileceğimiz 5 hastalık

Her ne kadar hoş olsa da, evcil hayvanınızla kucaklaşmak sizi hasta edebilir. Bunun nedeni, bazı evcil hayvanların ve evcil hayvanların enfeksiyonu bulaştırabilmesidir.

01.06.2023
Hayvanlardan alabileceğimiz 5 hastalık

Zoonozlar, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklardır. Zoonotik hastalıklar, hafiften ölüme kadar, hayvanlar üzerinde çok az etkiye sahip olabilir, ancak bu nedenle insanlarda ölüme neden olabilir.

 

Bartonella- Kedi tırmığı hastalığı

Bir kedi kaşıdığında veya ısırdığında insanlar bu bakteriyel enfeksiyonla enfekte olabilir.

 

Bir kedi, insan vücudundaki açık bir yarayı yalasa bile bu hastalığı aktarabilir.

 

Bartonella veya “kedi tırmığı hastalığı”, kediler tarafından taşınan ancak kendisini etkilemeyen Bartonella henselae bakterisinden kaynaklanır.

 

Bu bakteri, lenf nodu enfeksiyonlarına neden olabilir ve bağışıklığı zayıf olan kişilerde çok ciddi olabilir. Sağlıklı insanlarda antibiyotik tedavisi hızla iyileşmeye yol açar.

 

Bu hastalığın belirtileri yorgunluk, baş ağrısı, şişmiş lenf düğümleri, hafif ateştir. İlk enfeksiyondan 14 gün sonra ortaya çıkabilirler ve beyin hastalığına veya optik sinir iltihabına yol açabilirler.

 

Bu enfeksiyondan kaçınmak için kedi tükürüğü, çizik ve ısırıklardan kaçınılmalı ve bu hayvanlarla temastan sonra eller yıkanmalıdır. Kediler düzenli olarak pirelerle beslenmelidir.

 

Listeria

 

Listeria veya listeriosis, Listeria monocytogenes bakterisinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır.

 

İnsan vücuduna kontamine gıdalar, yani kontamine süt ürünleri, çiğ sebzeler veya enfekte et yoluyla girer.

 

Bu bakteri dünya çapında bitkilerde olduğu kadar memelilerin, kuşların ve kabukluların bağırsaklarında da bulunur.

 

Listeria, kadınlarda düşük veya erken doğuma neden olabilir.

Bu hastalık, vücuttaki her organı, hatta merkezi sinir sistemini bile etkileyebilir.

 

Özellikle savunmasız insan grupları, yeni doğanlar, bağışıklığı zayıf olan kişiler ve yaşlılardır.

 

Enfeksiyonların çoğunun yaz aylarında, haziran ayından ağustos ayına kadar meydana geldiği kaydedildi.

 

Bakteri Listeria monocytogenes suda, toprakta ve hayvan dışkısında bulunabilir ve gıda ürünlerinde çiğ sebzelerde, enfekte hayvan etinde, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinde ve bazı işlenmiş gıdalarda bulunabilir.

 

Enfeksiyon, kesim sırasında hayvanlarla doğrudan temas yoluyla da meydana gelebilir. Fetüs bile annenin plasentasından enfekte olabilir.

 

İlk semptomlar enfeksiyon anından itibaren ortaya çıkana kadar birkaç gün, ancak birkaç ay da sürebilir. Kuluçka genellikle yaklaşık 21 gün sürer.

 

Oluşan semptomlar ateş, mide bulantısı, ishal, kas ağrıları , baş ağrısı, kafa karışıklığı, denge kaybıdır.

Kuduz

Kuduz, belki de en yaygın bulaşıcı hayvan kaynaklı hastalıktır.

 

Kuduz, hayvanların ve insanların merkezi sinir sisteminin viral bir hastalığıdır.

 

Kuduz en çok köpeklerikedilerikurtları ve tilkileri etkiler. Kuduzun nedeni enfekte hayvanların tükürüğünde bulunur, bu nedenle enfeksiyon, insanlara ısırık yoluyla kolayca bulaşır.

 

Kızgın tilkiler tehlikelidir çünkü enfeksiyonu evcil hayvanlara ve insanlara yayarlar. Daha sonra davranışlarını değiştirirler, hem insanlara hem de hayvanlara yaklaşırlar ve onlara saldırabilirler.

 

İnekler, domuzlar ve keçiler gibi büyük sığırlar da köpek veya kurt ısırıklarından çok daha az hastalanır. Ancak birbirlerine kuduz bulaştırmazlar.

 

Kuduzun insandan insana bulaşması çok nadirdir, bu nedenle hastalık esas olarak enfekte hayvanların ısırıkları yoluyla bulaşır.

İnsanlarda ilk kuduz belirtileri genellikle ısırık yaraları çoktan iyileştiğinde ortaya çıkar. Yara yüzdeyse, kuduz ısırmadan sonraki 14. gün gibi erken ortaya çıkabilir ve yara parmak uçlarında ise kuluçka iki ay sürebilir.

 

Kuduzun kontrol altına alınması için köpek ve kedilere koruyucu aşılama yapılır ve bu zorunlu bir koruma tedbiridir.

 

Coxiella burnetii

Q ateşi, coxiella burmetii bakterisinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır ve grip benzeri semptomlarla ortaya çıkar.

 

Bu hastalık insanlara hayvanlardan, çoğunlukla keçilerden, koyunlardan ve sığırlardan bulaşır.

 

Bakteriler, toz partiküllerini soluyarak insan vücuduna girer.

 

Bu nedenle risk grubu, veteriner hekimliği ve tarımla uğraşanların yanı sıra hayvanlarla araştırma ve deneyler yapan veya bir çiftliğin yanında yaşayanları içerir.

 

Bu hayvanlara ek olarak coxiella burmetii bakteri, kedi, tavşan veya köpek gibi evcil hayvanları da enfekte edebilir.

 

Hayvanlar, bakterileri idrar, süt ve amniyotik sıvı yoluyla iletir. Bu maddeler kuruduğunda, içlerindeki bakteriler havada tozun içinden geçerek insan akciğerlerine ulaşır.

 

Bu hastalığın en sık görülen semptomları yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, öksürük, bulantı, ishal ve ışığa duyarlılıktır.

 

Bu hastalığın daha hafif vakalar kolayca yapılabilir antibiyotiklerle tedavi ve ciddi vakalarda, tedavi 18 aya kadar sürebilir.

 

Veba

Halk arasında “kara ölüm” olarak bilinen veba, Yersinia pestis bakterisinin neden olduğu ciddi bir bulaşıcı hastalıktır.

 

Bu bakteri ilk olarak sıçanlar, fareler ve sincaplar gibi kemirgenleri enfekte eder.

Orta Çağ’da bir veba salgını çok sayıda insanı öldürdü.

 

Bakteriler ağızdaki damlalarla (öksürme veya hapşırma) dağılır, böylece enfeksiyon bir kişiden diğerine yayılabilir.

 

Enfeksiyon, evcil hayvanlar, özellikle kediler, kulak ısırıkları yoluyla veya enfekte damlacıkları solumak yoluyla bulaşabilir.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.