Yazz nedir?

Ağız yoluyla alınan doğum kontrol haplarına “Kombine Oral Kontraseptif (KOK)” denir. YAZZ’da bu grupta yer alan bir ilaçtır.

17.06.2023
Yazz nedir?

YAZZ 3 mg/0.02 mg film kaplı tablet

 

Ağız yolu ile alınır.

 

  • Etkin maddeler: Her bir film kaplı tablet 3 mg drospirenon ve 0,02 mg etinilestradiol içerir.

 

  • Yardımcı maddeler: Etkin madde içeren açık pembe renkli tabletlerde; laktoz monohidrat (sığır), mısır nişastası, magnezyum stearat, hipromelloz, talk, titanyum dioksit, kırmızı demir oksit.

 

Etkin madde içermeyen beyaz renkli tabletlerde; laktoz monohidrat (sığır), mikrokristalin selüloz, magnezyum stearat, hipromelloz, talk, titanyum dioksit.

 

YAZZ nedir?

 

YAZZ Film Kaplı Tablet ambalajında, etkin madde içeren 24 adet ve etkin madde içermeyen 4 adet film kaplı tablet bulunur.

 

Açık pembe renkli her bir tablet, 3 mg drospirenon ve 0,02 mg etinilestradiol etkin maddelerini içerir.

 

Bu tabletler; yuvarlak, iki  yüzü dış bükey (bikonveks), bir yüzünde düzgün altıgen içine “DS” baskılı açık pembe renkli şeklindedir.

 

Etkin madde içermeyen tabletler ise yuvarlak, bikonveks iki yüzü dış bükey (bikonveks), bir yüzünde düzgün altıgen içine “DP” baskılı beyaz renkli şeklindedir.

 

YAZZ laktoz monohidrat (sığır) içerir.

 

Östrojen ve progesteron hormonlarını içeren ve ağız yoluyla alınan doğum kontrol haplarına “Kombine Oral Kontraseptif (KOK)” denir. YAZZ’da bu grupta yer alan bir ilaçtır.

 

YAZZ’ın içindeki etkin maddeler olan etinilestradiol ve drospirenon, hipofiz bezinden (beynin alt kısmında yer alan ve önemli hormonlar salgıyan bir bez) salgılanan ve folikülün (yumurta hücresini içeren ufak kesecik)yumurtlama aşamasına kadar olgunlaşması için gerekli olan folikül uyarıcı hormonun (FSH) ve luteinleştirici hormonun (LH, adet döngüsünde yer alan bir hormon) salgılanmasını baskılarlar ve böylece yumurtlama engellenir.

 

Drospirenon servikal mukusu koyulaştırır, bu sayede spermin ovuma ulaşması engellenir.

 

Fallop tüplerinin (rahim üst köşelerinden yumurtalıklara kadar uzanan tüp şeklindeki yapılar) hareketleri ve salgıları da etkilenebilir. Ayrıca, drospirenon rahim iç zarını da incelterek döllenmiş bir yumurtanın yerleşmesini engeller. 

 

YAZZ NE İÇİN KULLANILIR?

 

  • Gebeliğin önlenmesi için,

 

  • Vücutta su tutulmasına bağlı oluşan belirtilerde iyileşme sağlanması amacıyla,

 

  • Doğum kontrol hapı kullanmak isteyen ve aknesi olan kadınların tedavisi,

 

  • Adet öncesi yaşanan rahatsızlıklarıntedavisi için kullanılır.

 

YAZZ’ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

 

Dolaşım bozuklukları ile ilgili yan etkilerin ortaya çıkma riski özellikle 35 yaş üzeri ve sigara içen kadınlarda yüksektir.

 

Drospirenon içeren kombine oral kontraseptifler (KOK) için damarda kan pıhtısı (VTE) riskinin, levonorgesterol içeren KOK’lardan daha fazla olduğu ve bu riskin desogestrel/gestoden içeren KOK’lar ile benzer olabileceği görülmüştür.

 

YAZZ HAMİLELİK

 

YAZZ, hamilelik sırasında kullanılmamalıdır. Eğer, YAZZ kullanımı sırasında hamilelik meydana gelirse, kullanım durdurulmalıdır

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.