Trikotilomani (saç çekme hastalığı)

Çocukluk ve ergenlik dönemindeki hareket bozuklukları çeşitli olabilir: erken duygusal-tonik bozukluk, tikler, hiperkinetik bozukluk, dispraksi ve apraksi, gelişimsel gecikme yoluyla.

01.06.2023
Trikotilomani (saç çekme hastalığı)

Küçük bir çocuğu olan ebeveynler, her gün anksiyetepsiko-motor gelişimini takiben ve aynı zamanda bebeklerinin gelişimsel seyri doğru takip edip etmediğini merak ederek dikkatlerini ona odaklamaktadır.

 

Yeni doğan ve küçük çocuğun hareketleri vücuda yayılmış, farklılaşmamış ve sınırlı kapsamdadır, sıkışıktır, yeterince olgunlaşmaz ve zincirlenir, birbirlerinden yeterince ayrılmaz.

 

Çocuk, uyarlanmış hareketlerle desteklenen, özel olmayan, çeşitli dış ve iç uyaranlara tepki vermeye hazır olduğunu gösterir.

 

Ancak orijinalin küçük bir ihmaliyle ve yeni ve olgun biçimlerin benimsenmesi ve ayrılmasıyla hareketler giderek daha çok gerçek dünyaya odaklanarak daha tuhaf hale geliyor.

 

Yakında bedenin hareketi, dış dünya ile iletişim kurmanın bir yolu, arzuları, düşünceleri, fantezileri, niyetleri ve arzuları ifade etmenin bir yolu, sorgulamanın, alanı ve nesneleri kullanmanın bir yolu haline gelir.

 

Çocukluk ve ergenlik dönemindeki hareket bozuklukları çeşitli olabilir: erken duygusal-tonik bozukluk, tikler, hiperkinetik bozukluk, dispraksi ve apraksi, gelişimsel gecikme yoluyla.

 

Pratikte burnu ovuşturmak, saçı veya kulak memesini bükmek, başı veya vücudu sallamak, el veya pelvik hareketler, yere veya kafaya vurmak ve diğer ilkel hareketler gibi diğer veya spesifik hareket bozuklukları vardır.

 

Yaşamın ilk aylarında ve yıllarında çok sayıda çocukta ortaya çıkarlar ve normal kabul edilirler.

 

Bu eylemler grubu, çocuk daha olgun ve kendini rahatlatmanın daha fazla yolunu keşfettikçe yavaş yavaş yok oluyor, ancak bazıları daha ileri yaşlarda uykuya dalma ritüelleri olarak görülüyor, bunların rolü esas olarak gerilimi ve ayrılık korkusunu serbest bırakmaktır.

 

Çok sayıdaki ve yetersiz sınıflandırılmış hareketler arasında, bu makalede daha fazla yer ayıracağımız ayrı bir ritmik hareket grubukafa vurma ve saç çekme (trikotilomani) olarak öne çıkıyorlar.

 

Trikotilomani, daha büyük çocuklarda ve gençlerde saç, kaş, koltuk altı ve genital saçların kopması şeklinde kendini gösterir ve farklı süreler boyunca sürer.

 

Tutam izleri görülebilir ve çocuk tek bir yerden tek tek veya daha küçük saç tellerini alır.

 

Bazı kişiler kopardıktan sonra yırtık saçlarını parmaklarıyla çeker, çıtırtıları dinler, ağızlarına sokar, çiğner veya yutar.

Çoğu zaman, ebeveynler bu eylemi fark ederler, ancak ilk aşamalarda saç eksikliğinin görünür hale geldiği seviyeye önem vermezler.

 

Nesne için kişinin kendi saçını veya annesinin ve diğer kişilerin saçlarını içeren eylemler ve bu olgu çocuklarda yaygındır, pratikte ve teoride çeşitli açıklamalar alır.

 

Bazen çocuğa, cilt duyularının eylemi ve katılımından gelen bir zevk sağlarlar.

 

Yer seçimi rastgele olabilir veya duyusal zevkin daha önceki bir uyarısına gerilemeyi temsil edebilir.

 

Genellikle çocuklarda ve bazı gençlerde trikotillomia, başta ebeveynler olmak üzere çevre ile çatışmaları çözme işlevindedir.

 

Saç çekme, bireyin fantazmatik bir tezahürünün eşlik ettiği mazoşist tipte bir otoerotik eylem de olabilir.

 

Genellikle yalnız ve içine kapanık çocuklarda görülür ve agresif nabız atışlarının bir yansımasıdır.

 

Bu çocukların anneleri genellikle duygusal olarak mesafeli, soğuk veya saldırgan, rekabetçi ve bunaltıcıdır.

Trichotillomnia kızlarda erkeklerden daha yaygındır.

 

Uzun süreli tezahür durumunda, uzmanlardan yardım istemek gerekir, çünkü genellikle depresyon ve anksiyete trikotilomaniye eşlik eder ve genellikle ondan önce gelir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.