40 yaş ve üzerinde hamile kalmak, fırsatları ve riskleri tanımak…

Kadınlara 35 yaşından önce ilk bebeklerini doğurmaları önerildi. Ancak, birkaç kadına 40 yaş ve üzerindeki ilk çocuklarını gebe kalma fırsatı verildi. Uzmanlar, 35 yaş üstü bir gebeliği geriatrik gebelik olarak tanımlıyor .

17.06.2023
40 yaş ve üzerinde hamile kalmak, fırsatları ve riskleri tanımak…

Bu durum, 35 yaşından önce ilk çocuğunuza sahip olmaya kıyasla daha riskli olduğu için daha zorlu olarak adlandırılır. İşte 40 yaş ve üzeri hamile kalma şansı ve riskleri hakkında daha fazla açıklama .

 

 

40 yaş ve üstü hamile kadınların şansı

40 yaş ve üzerinde hamile kalmanın en büyük zorluklarından biri doğurganlıktır.

 

Doğal olarak dişi yumurta veya oosit sayısında 35 yaşından sonra önemli bir düşüş yaşanıyor. Bu durum, menopoz hazırlığının bir parçasıdır. Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Koleji (ACOG) bir genel bakış sağlar, kadınlar ergenlik çağında 300.000 ila 500.000 yumurta üretebilir.

 

Kadın 37 yaşındayken bu sayı 25.000 civarına düşer.. 51 yaşında, üretilen yumurta sayısı sadece 1.000 civarındadır. Sadece yumurta sayısı değil, aynı zamanda birkaç durum da ortalama yaşın üzerindeki kadınların hamile kalmasını zorlaştırıyor:

 

Sağlıksız yumurta

Yumurtalıklar yumurtaları düzgün şekilde salamaz.

 

Doğurganlık zorluklarıyla karşı karşıya olmasına rağmen, 40 yaşın üzerindeki kadınlar hala doğurganlık terapisinin yardımı olmadan hamile kalma fırsatına sahiptir.  Yapılan çalışmalarda, 30 yıl sonunda bir yıl içinde gebelik şansı hala yüzde 60 olduğunu söylüyorlar.

 

38-39 yaş arası kadınların bir adet döngüsünde hamile kalma olasılığı ise yüzde 13,2’dir. Bu arada 44 yaşında bir kadının bir adet döngüsünde olma şansı hala yüzde 6,6. 40 yaşın üzerindeki bir kadın korunmasız cinsel ilişkiye girdiyse ve hala doğal yollarla hamile kalmakta sorun yaşıyorsa, bir doğurganlık uzmanına danışın.

 

Doktor genellikle rahimyumurtalıklar ve kan testlerinin durumuna bakar. Bundan sonra, yeni doktor en uygun gebelik programı bakımı için önerilerde bulunur. Seçenekler arasında, hormonların yumurtlamaya yardımcı olması için doğurganlık ilaç tedavisi, in vitro fertilizasyon (IVF) IVF ve suni tohumlama bulunur.

 

40 yaş ve üzerinde hamile kalma riski

 

Her hamileliğin kendi riskleri vardır.

 

40 yaş ve üzerindeki hamile kadınlar için bir istisna yoktur. İşte risklerden bazıları: Kronik hastalık 40 yaş ve üstü hamile kadınlar diyabet, yüksek tansiyon veya tiroid hastalığına yakalanma riski altındadır. Bu kronik hastalıklardan bazıları düşük yapmapreeklampsi ve erken doğum riskini artırabilir.

 

Eğer hamile kadınlar hamile kalmadan önce bu kronik hastalığa sahip, bir doktora danışın ve vücut uyum gebelik geçiren önce olmasını sağlamak için daha iyidir. Uygun olmayan fiziksel durum 40 yaş ve üzerinde gebe kalma riski, 20-30 yaşlarında hamile olan kadınların genel olarak fitness düzeyinin ortalamanın altında olmasıdır.

 

Artık gençken hamile kalan kadınların hamilelik sırasında yorgunluk, ağrı veya rahatsızlık yaşaması daha olasıdır ki bu daha barizdir. Ancak bu risk genellikle 40 yaş üstü düzenli egzersiz yapan ve aktif gebelerde görülmez. İleri yaşta çocukları hamile olan hamile kadınlar da güvenle spor yapmaya devam edebilirler. Seçenekler yürüyüş veya yüzme olabilir.

 

Down sendromu riski artar

Her hamile kadına, bir hamilelik programına girmeden veya hamile kalmadan önce genetik test yaptırması tavsiye edilir.

 

Ancak 40 yaş ve üzeri hamile kadınların genetik taramaya tabi tutulması önerilir. Nedeni, annenin hamilelik yaşının Down sendromu için risk faktörlerinden biri olmasıdır. 40 yaş kadın Down sendromlu bir bebek doğurma bir 1 100 yılında şansınız var. Her ne kadar 40 yıllık yaşta hamile kalma riskleri üzerinde ve karmaşıktır, kötümser olmaya gerek yoktur.

 

Deneyimli sağlık pratisyenleri, modern sağlık teknolojisi, hamile annelerin mükemmel fiziksel ve zihinsel hazırlığı, komplikasyonları en aza indirmeye ve sağlıklı bebekler doğurmaya yardımcı olabilir.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.