Gebelikte Sol Mide Ağrısı

Tüm hamile kadınlar hamileliklerinin sorunsuz, sağlıklı ve sağlıklı geçmesini beklerler . Öyle olsa bile, olmasını umduğumuz her zaman bu değildir. Hamile kadınlar, önemsiz görünen ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı kritik koşullar veya şeyler yaşayabilir. Örneğin sol karın bölgesinde ağrı.

Gebelikte Sol Mide Ağrısı

Gebelik sırasında midenin sol tarafının neden ağrıtabileceğine dair birçok faktör ve sebep var. En yaygın nedenlerden biri kabızlıktır. Yayınlanan bir araştırmaya göre, her dört hamile kadından yaklaşık üçü kabızlık ve diğer bağırsak sorunları yaşıyor. 

 

Bununla birlikte, kabızlık dışında, hamilelik sırasında midenin sol tarafında ağrıya neden olabilecek başka şeyler de vardır.

 

Gebelikte Sol Mide Ağrısının Nedenleri

Pelvik Ligament Ağrısı

 

Genellikle hamile kadınlar gebeliğin 14. haftasında pelvik bağ ağrısı hissedecek ve bazıları hamileliğin sonuna kadar hissedecektir. Bunun nedeni, büyüyen uterusun vücut şeklinizdeki değişime direnmeye çalışan yuvarlak bağ yapılarını ve geniş bağları çekmesidir.

 

Bu pelvik bağ ağrısı, karnın bir kısmında sol veya sağda hissedilebilir ve ayrıca karnın her iki tarafında da hissedilebilir. Bazen ağrı kalçalarda ve genital bölgede de hissedilebilir. 

 

İdrar yolu enfeksiyonu

Hastadan alıntı yapmak gerekirse, hamileyken sol karın bölgesinde ağrı, idrar yolu enfeksiyonları veya İYE’lere bağlı olabilir. Bu hastalık hamile kadınlar tarafından oldukça sık hissedilir. Genel semptomlar daha sık idrara çıkarken ve idrar yaparken ağrıdır. 

 

İYE’ler ayrıca ateşe neden olabilir ve bazılarının idrarda kan lekeleri vardır. Fakat aslında bu İYE tüm midede hissedilir, eğer sadece bir tarafta İYE ağrısı hissediyorsanız, bunun nedeni bir böbrek enfeksiyonu veya piyelonefrit de olabilir.

 

Ektopik Gebelik

Dış gebelik veya mide dışında gebelik, döllenmiş yumurtanın rahimde olmadığı, normal olmayan bir gebeliktir. Ektopik gebeliğin bu belirtisi, gebeliğin erken döneminde ortaya çıkar ve sol veya sağ alt karın bölgesinde ağrı hisseder.

 

Bu semptomu vajinal kanama da takip edebilir ancak kan adet kanından farklıdır, kan daha koyu görünecektir. Ektopik gebelik çok tehlikelidir, bu belirtilerle karşılaşırsanız lütfen derhal doktorunuza başvurun.

 

Plasental Çözüm

Sol karın bölgesindeki ağrı da plasentanın bozulmasına bağlı olabilir, yani plasenta çok erken salındı. Genellikle 35 haftayı aşan gebeliklerde ortaya çıkar.  Diğer ana semptomlar vajinal kanama, sırt ağrısıdır ve bu semptomlar zamanla kötüleşecektir. Bu semptomları hissederseniz hemen en yakın hastaneye gidin, çünkü plasentanın kesilmesi midede bebeğin hayatını tehdit edebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.