Mefenamik Asit: Yararları, Dozları ve Yan Etkileri

Mefenamik asit, ağrı gibi hafif ila orta dereceli ağrıları tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır.

17.06.2023
Mefenamik Asit: Yararları, Dozları ve Yan Etkileri

Örneğin dişte ve diş çekildikten sonra ortaya çıkan ağrı, baş ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı, ateş, ameliyat sonrası ağrı, adet ağrısı dahil. Bu ağrı kesici ilaç, gut hastalığında ağrı kesici olarak da kullanılabilir.

 

* Mefenamik asit ağrı kesici bir ilaçtır ve diş ağrısı, baş ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı, ateş ve adet ağrılarını tedavi etmek için kullanılabilir.

 

* Siklooksijenaz enziminin etkisini inhibe ederek çalışır, böylece prostaglandin oluşumu daha az olur ve ağrıyı azaltır.

 

* Yetişkinler için ağrı kesici mefenamik asit dozu 500 mg’dır. Bu arada dismenoreyi gidermek için 500 mg, ardından adet döneminden başlayarak 6 saatte bir 250 mg’dır.

 

* 14-18 yaş arası çocuklarda ağrının giderilmesi için mefenamik asit dozu 500 mg, ardından gerektiğinde her 6 saatte bir 250 mg’dır.

 

* Mefenamik aside alerjisi olanlar, karaciğer veya böbrek rahatsızlığı olan hastalar, hamile kadınlar ve kalp baypas ameliyatı geçirmiş veya geçirecek olanlar için kullanılmamalıdır.

 

Mefenamik asit (mefenamik asit), ağrı gibi hafif ila orta dereceli ağrıları tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. Örneğin dişte ve diş çekildikten sonra ortaya çıkan ağrı, baş ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı, ateş, ameliyat sonrası ağrı, adet ağrısı dahil. Bu ağrı kesici ilaç, gut hastalığında ağrı kesici olarak da kullanılabilir.

 

Mefenamik asit, prostaglandin oluşumu sürecinde işlev gören bir enzim olan siklooksijenaz (COX) enziminin etkisini inhibe ederek çalışır . Prostaglandinler yaralanma anında oluşur ve ağrıya ve iltihaplanmaya neden olur.

 

COX enziminin mefenamik asit tarafından inhibisyonu ile prostaglandin oluşumu daha azdır, dolayısıyla ağrı ve iltihaplanma azalır.

 

Mefenamik Asit Hakkında

 

Mefenamik asit kullanımları:

 

–  Baş ağrısı, kulak ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı, ateş, ameliyat sonrası ağrı, menstrüel ağrı dahil hafif ila orta şiddette ağrıların tedavisi ve bazen menstrüasyonla ilişkili migreni önlemek için kullanılır (kısa vadede tedavi, en fazla 7 gün) ).

 

–  Mefenamik asit ilacının diş ağrıları için ve diş çekimi sonrası kullanımının ağrıyı hafifletmede etkili olduğu bilinmektedir. Mefenamik asit diş ağrısı çare, bu amaç için en popüler ilaçlardan biridir.

 

–  Perimenstrüel migren baş ağrısı profilaksisini tedavi etmek için bu ilacın kullanımını destekleyen kanıtlar vardır. Menstrüasyonun başlamasından 2 gün önce menstrüasyon olduğu sürece tedaviye başlanır.

 

Mefenamik asit ayrıca gutta ağrıyı gidermek için de kullanılabilir.

 

Nerede kullanılmaz

 

Mefenamik asit, aşağıdaki koşullara sahip kişiler için kullanılmamalıdır:

 

–  Mefenamik asit, aspirin veya diğer NSAID’lere (örn. İbuprofen, selekoksib) karşı alerji öykünüz varsa.

 

–  Kalp by-pass ameliyatına giden veya geçirmiş hastalar.

 

–  Böbrek, karaciğer sorunları, astımı, ürtikeri veya mide veya bağırsak iltihabı / ülseri olan hastalar.

 

–  Özellikle son 3 ayda hamile olan hastalar.

 

–  Dang humması olan hastalar , çünkü kılcal sızıntıya ve kalp yetmezliğine neden olur .

 

Mefenamik Asit Yan Etkileri

 

Aşağıdakiler, mefenamik asidin meydana gelebilecek yan etkilerinden bazılarıdır:

 

–  Baş ağrısı, sinirlilik ve kusma gibi nispeten hafif yan etkiler.

 

–  Ciddi yan etkiler arasında ishal, hematemez (kan kusma), hematüri (idrarda kan), bulanık görme , deri döküntüsü, kaşıntı ve şişlik, boğaz ağrısı ve ateş sayılabilir.

 

–  2008 yılında, ABD’de bu ilacın ambalajındaki etiket, gebelikte mefenamik asit riskine ilişkin uyarılarla güncellenmiştir.

 

–  NSAID sınıfı ilaçlar, ölümcül olabilen miyokard enfarktüsü ve felç riskinde artışa neden olabilir. Bu ağrı kesicinin uzun süre kullanılması durumunda bu risk artabilir.

 

–  NSAID sınıfı ilaçlar, ölümcül olabilen mide veya bağırsakta kanama, ülserasyon ve delinme gibi mide-bağırsak sistemi bozukluklarına neden olur. Bu ilaç mide kanamasına neden olabilir,  bu nedenle günlük alkol ve tütün kullanımı, özellikle bu ilaçla birlikte kullanıldığında mide kanaması riskinizi artırabilir.

 

–  NSAID’lerin kullanımına bağlı olarak sarılık ve hepatit gibi ciddi karaciğer bozuklukları da bildirilmiştir. Anormal karaciğer testleri devam ederse veya kötüleşirse, klinik karaciğer hastalığı ile uyumlu belirti ve semptomlar ortaya çıkarsa veya sistemik belirtiler ortaya çıkarsa (örn. Eozinofili, döküntü, vb.) Mefenamik asit kullanımı kesilmelidir.

 

–  NSAID kullanan hastalarda da anemi bildirilmiştir. Uzun süreli tedavi gören hastalar, hemoglobin ve hematokrit düzeyleri anemi belirtileri gösteriyorlarsa kontrol edilmelidir .

 

–  NSAİİ kullanımı ile ölümcül olabilen eksfolyatif dermatit, Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekroliz gibi dermatolojik reaksiyonlar meydana gelebilir. Döküntü veya aşırı duyarlılık gibi belirtiler görülürse tedavi durdurulmalıdır .

 

Mefenamik asit ilacını kullanırken hastaların dikkat etmesi gerekenler şunlardır:

 

–  Mefenamik asit ilacı yemeklerden sonra veya yemekle birlikte alınmalıdır.

 

–  Karaciğer ve böbrek fonksiyonu zayıf, orta derecede veya kalp hastalığı olan hastalarda kullanmayın.

 

–  Hastanın hipertansiyonu varsa, tedavi sırasında kan basıncı izlenmelidir.

 

–  NSAID’ler sıvı tutulmasına ve ödeme neden olabileceğinden, kalp yetmezliği olan veya sıvı tutulumu olan hastalara dikkat edilmelidir.

 

–  Hastalar mefenamik asit kullanmadan önce yeterince hidrate edilmelidir (yeterince sıvı).

 

–  Bu ağrı kesiciler baş dönmesine veya uyuşukluğa neden olabilir, bu da hasta alkol tüketirse daha kötü olur. Bu ilacı kullanırken motor sürmeyin veya çalıştırmayın.

 

–  14 yaşın altındaki çocuklarda güvenlik ve etkinlik bilinmemektedir.

 

–  Yaşlı hastalarda kullanım daha dikkatli olmalıdır çünkü bu ilacın etkilerine özellikle mide kanaması ve böbrek problemlerine karşı daha duyarlıdırlar.

 

–  Bu ilaç anne sütüne geçer. Bu nedenle, bebek üzerinde istenmeyen etkilerden kaçınmak için emziren annelerde mefenamik asit kullanımı yapılmamalıdır.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.