İbuprofen: Yararları, Dozu ve Yan Etkileri

İbuprofen, steroid olmayan antiinflamatuvar bir ilaca (NSAID) ait bir ilaçtır. Diğer NSAID’lerle karşılaştırıldığında, bu ilaç en zayıf antiinflamatuar ilaçlardan biridir ve en az yan etkiye sahiptir.

17.06.2023
İbuprofen: Yararları, Dozu ve Yan Etkileri

–  İbuprofen, ağrıya ve iltihaplanmaya neden olan yaraların tedavisine yardımcı olmak için nonsteroid antiinflamatuar ilaç (NSAID) içeren bir ilaçtır.

 

–  İbuprofen ilacı, 200 mg veya 400 mg / tablet, 100 mg / 5 ml şurup veya 200 mg / 5 ml forte şurup ve 125 mg fitil formunda mevcuttur.

 

–  İbuprofen, çeşitli ilaç markaları altında doktor reçetesi olmadan eczanelerde satılan, reçetesiz satılan sınırlı bir ilaç olarak sınıflandırılır.

 

–  İbuprofen kullanımı, diş ağrısı, migren baş ağrısı, kulak ağrısı, kas ağrıları gibi hafif ila orta dereceli ağrıları tedavi etmektir.

 

–  İbuprofenin yan etkileri nispeten hafiftir ve kusma, baş ağrısı ve sinirlilik içerebilir

 

İbuprofen, steroid olmayan antiinflamatuvar bir ilaca (NSAID) ait bir ilaçtır. Diğer NSAID’lerle karşılaştırıldığında, bu ilaç en zayıf antiinflamatuar ilaçlardan biridir ve en az yan etkiye sahiptir.

 

Tıpkı diğer NSAID’ler gibi ibuprofen, siklooksijenaz (COX) enziminin etkisini inhibe ederek çalışır. Bu enzim , yaralanma meydana geldiğinde prostaglandin oluşumuna yardımcı olur ve ağrıya ve iltihaplanmaya neden olur.

 

COX enziminin etkisini bloke ederek, daha az prostaglandin üretilir, bu da ağrı ve iltihaplanmanın giderildiği anlamına gelir. İbuprofen ilaçları genellikle 200 mg veya 400 mg / tablet, 100 mg / 5 ml şurup veya 200 mg / 5 ml forte şurup seviyelerinde ve 125 mg fitiller şeklinde pazarlanmaktadır.

 

İbuprofen Nedir?

 

İbuprofen, hafif ila orta şiddette ağrı tedavisinde kullanılır, örneğin:

 

–  Diş ağrısı ve diş çekimi sonrası

 

–  Baş ağrısı migren dahil

 

–  Kulak ağrısı

 

–  Gut ve romatizmaya bağlı ağrı dahil olmak üzere kas ve eklem ağrısı

 

–  Böbrek taşlarına bağlı ağrı

 

–  Ameliyat sonrası ağrı

 

–  Adet sancısı

 

–  Aşılama sonrası ateş dahil ateş

 

Bazı ülkelerde, 32 haftayı geçmeyen gebelik haftasında doğmuş 500-1500 gram ağırlığındaki prematüre bebeklerde patent duktus arteriyozusun kapatılmasında kullanılan lizin tuzu (lizinat ibuprofen) şeklinde de uygulanmaktadır . Bu preparat, normal tıbbi prosedürler tatmin edici sonuçlar vermediğinde intravenöz olarak verilir.

 

İlgili Durumlar

 

–  Ateş

 

–  Dang humması

 

–  Eklem ağrısı

 

–  Adet sancısı

 

–  Diş ağrısı

 

–  Ürik asit

 

Nerede kullanılmaz?

 

–  ibuprofen, aspirin veya diğer NSAID’lere karşı alerjisi olan hastalara verilmemelidir.

 

–  Kardiyak by-pass ameliyatı geçiren veya geçiren hastalar ibuprofen kullanmamalıdır.

 

–  Bu ilaç ayrıca böbrek, karaciğer problemleri, astımı, ürtikeri veya mide veya bağırsak iltihabı / ülseri olan hastalarda kontrendikedir.

 

–  İbuprofen dahil NSAID’ler, kılcal sızıntıya ve kalp yetmezliğine neden oldukları için dang humması olan kişilere verilmemelidir .

 

Ibuprofen Yan Etkileri

 

Diğer NSAID’lere kıyasla ibuprofen, daha az yan etkiye sahip olduğu için ilk tercih edilen ilaçtır. Aşağıdakiler bu ilacın yan etkileridir :

 

İbuprofen’in nispeten hafif yan etkileri şunları içerir:

 

–  baş ağrısı

 

–  sinir

 

Daha ciddi yan etkiler şunları içerebilir:

 

–  ishal

 

–  hematemez ( kan kusma )

 

–  hematüri (idrarda kan)

 

–  bulanık görme

 

–  deri döküntüsü

 

–  kaşıntı ve şişlik

 

Diğer NSAID ilaçları gibi ibuprofen de aşağıdaki riskleri artırabilir:

 

–  hipertansiyon

 

–  miyokard enfarktüsü ( kalp krizi )

 

–  özellikle uzun süreli ve daha yüksek dozlarda kullanıldığında inme.

 

Dermatolojik reaksiyonlar, cildin ışığa maruz kalmaya daha duyarlı olmasını içerir, ancak etki diğer NSAID’ler arasında en zayıftır. Stevens-Johnson sendromu ve ölümcül olabilen toksik epidermal nekroliz, ibuprofen dahil NSAID’lerin kullanımı sırasında meydana gelebilir, ancak bu olaylar çok nadirdir. Döküntü veya aşırı duyarlılık gibi belirtiler görülürse tedavi durdurulmalıdır .

 

İbuprofen dahil NSAID’ler, ölümcül olabilen mide veya bağırsakta kanama, ülserasyon ve delinme gibi mide-bağırsak sistemi bozukluklarına neden olur. Bu yan etkiler, yüksek dozlarda ve uzun süre kullanımla artacak ve hasta sigara içiyor veya alkol alıyor.

 

Özellikle yüksek dozlarda ve uzun süreli kullanımda sarılık ve hepatit gibi ciddi karaciğer bozuklukları da ortaya çıkabilir. Anormal karaciğer testleri devam ederse veya kötüleşirse, klinik karaciğer hastalığı ile uyumlu belirti ve semptomlar ortaya çıkarsa veya sistemik belirtiler ortaya çıkarsa (örn. Eozinofili, döküntü vb.), Bu ilaç kesilmelidir

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.