Ambroksol – Yararları, Dozu ve Yan Etkileri

Ambroksol, balgamı inceltmek için çalışan mukolitik bir öksürük ilacıdır.

17.06.2023
Ambroksol – Yararları, Dozu ve Yan Etkileri

–  Ambroksol, doktor reçetesi gerektiren, balgamı inceltmek için mukolitik bir öksürük ilacıdır.

 

–  Yetişkinler için Ambroksol dozu günde yaklaşık 30-120 mg (1-4 tablet) olup 2-3 doza bölünmüştür.

 

–  Çocuklar için amboroxol dozu, çocuğun vücut ağırlığına göre ayarlanır.

 

–  Ambroksol yan etkileri mide ekşimesi, mide bulantısı, kusma ve alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.

 

–  Mide ülseri veya ülseri olan kişiler bu ilacı kullanırken dikkatli olmalıdır.

 

–  Hamileyseniz, emziriyorsanız veya belirli hastalık öykünüz varsa doktorunuza danışın.

 

Balgamla öksürük, toplumda en sık görülen hastalıklardan biridir. Bu durum, akciğerleriniz enfekte olduğunda ortaya çıkar ve normalden daha fazla balgamla sonuçlanır.

 

Bazen kendi kendine geçse de, balgamla öksürük 3 haftadan fazla düzelmezse derhal bir doktora görünün. Bunun bronşit, zatürree , astım, amfizem, bronşektazi ve diğerleri gibi belirli hastalıkların bir semptomu olduğundan korkulmaktadır. Doktorlar semptomları hafifletmek için Ambroksol ilacını yazabilirler.

 

Ambroksolün Faydaları

 

Ambroksol, balgamı inceltmek için çalışan mukolitik bir öksürük ilacıdır.  Ambroksol sert bir ilaç olarak sınıflandırılır ve sadece reçeteyle elde edilebilir. Bu, Ambroksolün yalnızca dozaj ve doktordan ilaç alma kurallarına göre alınması gerektiği anlamına gelir .

 

Ambroksol içeriği Mucosolvan, Lasolvan ve Mucoangin gibi bir dizi aktif bileşenden oluşur. Bu üç bileşen, balgamdaki mukopolisakkarit liflerini parçalayarak çalışır, böylece öksürmeyi kolaylaştırır. Diğer bir avantaj ise, bu ilacın öksürükleri bastırmaması ve böylece vücudun doğal öksürük tepkisine müdahale etmemesidir.

 

Ek olarak, Ambroksolün faydaları, çok fazla balgamı tetikleyen çeşitli durumları tedavi etmek için de kullanılabilir. Örneğin bronşektazi, amfizem , kronik ve akut bronşit, astımlı bronşit ve bronşit pnömokonyozu.

 

Ambroksol yan etkileri

 

Ambroksol genellikle oldukça iyi bir toleransa sahiptir ve ciddi yan etkiler nadiren bulunur. Bununla birlikte, bu ilacın yine de mide ekşimesi, bulantı, kusma ve alerjik reaksiyonlar gibi hafif yan etkileri olabilir.

 

Herkes, özellikle uyuşturucuya aşırı duyarlılık öyküsü olduğu bilinen kişilerde Ambroksol almamalıdır. Mide ülseri veya ülseri olan kişiler de bu ilacı kullanırken daha dikkatli olmalıdır.

 

Amoksisilin, sefuroksim, eritromisin, doksisiklin gibi çeşitli antibiyotiklerle birlikte Ambroksol kullanımı da bu antibiyotiklerin akciğer dokusundaki konsantrasyonunu artıracağı için dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu ilacı öksürük refleksi baskılayıcı olarak aynı anda almaktan kaçının çünkü balgamın solunum yolundan boşalmasını engelleyebilir .

 

İlk trimesterde hamile olan kadınların Ambroksol ilacını almaları önerilmez. Bununla birlikte, 28 haftadan sonra gebeliklerde kullanıldığında herhangi bir yan etkiye dair kanıt yoktu.

 

Aktif bileşen olan Ambroksol anne sütünü etkileyebilir, bu nedenle emziren anneler tarafından dikkatsizce tüketilmemesi en iyisidir . Bununla birlikte, kullanılan dozaj doktorun önerdiği sınırlar içindeyse, bu ilacın bebekler üzerinde herhangi bir yan etkisi olmadığı bilinmektedir.

 

Ambroksol uzun süreli kullanım için tavsiye edilmez. Bu nedenle ilacı doktor tavsiyesi doğrultusunda alınız. İlacı aldıktan sonra hala bir değişiklik yoksa, durum daha da kötüye gidiyorsa, ciddi yan etkilere neden oluyorsa veya aşırı dozda ilaç belirtileri varsa, doktorunuza tekrar danışın.

 

Kimler kullanamaz?

 

Ambroksol ilacını kullanırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

 

–  Bu ilaç, gebelik yaşı 12 haftanın altında olan (ilk üç aylık dönem) hamile kadınlar için önerilmez .

 

–  Çocuklar için ambroksol dozajı, doktorun talimatlarına göre ayarlanmalıdır.

 

–  Ülser ve mide ülseri geçmişiniz varsa doktorunuza söyleyin .

 

–  Alerjik reaksiyon veya aşırı doz varsa , daha ileri tedavi için derhal bir doktora danışın.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.