Fotokromik Gözlük nedir?

Her gün gözlük takan kişiler için açık hava etkinlikleri pratik olmayabilir.

01.06.2023
Fotokromik Gözlük nedir?

Bunun nedeni, gözlerini doğrudan güneşe maruz kalmaktan korumak için güneş gözlüğü veya güneş gözlüğü hazırlamaları ve günlük ihtiyaçları için okuma gözlüğü getirmeleri gerektiğidir. Daha pratik hale getirmenin ve çift cam taşımayı zahmet etmenin bir alternatifi fotokromik gözlük kullanmaktır.

 

Fotokromik gözlük nedir ve işlevleri Fotokromik gözlükler, ışığa uyum sağlayan geçiş camlarına sahip bir gözlük türüdür. Bu gözlük camları, gözlerin gün boyunca farklı ışık koşullarıyla başa çıkmasına yardımcı olabilir. Ana fotokromik camların işlevi ultraviyole radyasyonun kötü etkilerinden görme duyusunu korumaktır. Bilindiği gibi, aşırı güneş ışığından gelen ultraviyole radyasyona maruz kalmak, gözün kornea ve konjunktivasına zarar verebilir. Ultraviyole radyasyonun kötü etkileri kataraktın göz kanserine neden olabilir.

 

İyi fotokromik gözlükler, saniyeler içinde aydınlık ve karanlıktaki değişikliklere uyum sağlarken güneş ışığını yüzde 100 bloke edebilir.

 

Ayrıca oku: Göz titremesine ne sebep olur?

 

Sıradan güneş gözlükleri aslında çok sıcak durumlarda rahatlık sağlayabilir. Bununla birlikte, bu gözlüklerin değişen ışık için kullanımı daha az rahattır. Amerikan Oftalmoloji Akademisi, fotokromik camlar birkaç yıl önce bu yana bulunmuştur. Geçmişte, bu gözlük camının seçimi hala gri renkte sınırlıydı. Teknoloji geliştikçe, artık fotokromik lensler çeşitli lens renklerinde mevcuttur.

Fotokromik gözlük camları orijinal olarak gümüş klorür veya gümüş halojenürden yapılmıştır. Günümüzde çoğu lens, UV ışığına maruz kaldığında reaksiyona giren özel boyalarla yapılmaktadır.

 

Fotokromik camlar genellikle bir araç içindeyken koyulaşamaz. Bunun nedeni, aracın ön camının gelen UV ışınlarının çoğunu engellemesidir.

 

Bununla birlikte, bazı üreticiler artık araçlarda kullanıldığında aktif kalan fotokromik gözlükleri piyasaya sürüyor.

 

Kimin fotokromik gözlük takması gerekir? 

Açık ve kapalı alanda aktiviteleri olan kişilerin pratik ve rahat olması için bu gözlükleri kullanması gerekir. Örneğin, genellikle odanın dışında olan golf oyuncuları, tenisçiler ve okul öğretmenleri. Bu arada, aşırı sıcağa ve yüksek UV seviyelerine maruz kalan kişiler, fotokromik gözlüklere göre maksimum korumaya sahip güneş gözlüklerine ihtiyaç duyar. Ancak günlük aktiviteler için fotokromik camlı gözlükler, dışarıda iken gözleri korumak için yeterlidir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.