
08 Ocak 2021 Cuma
Alerjiler
Boğazda balgam görünümü ancak öksürüğün olmaması alerji belirtisi olabilir. Bu alerjinin semptomları burun akıntısı, sık hapşırma ve boğazda aşırı mukus üretimine benzeyebilir. Alerjinin nedeni, solunum sistemini tahriş eden duman, toz veya kirli havaya maruz kalmaktan kaynaklanabilir. Alerjiye bağlı olarak boğazdaki balgamdan nasıl kurtulunur alerji tetikleyicileri kontrol etmek gerekir. Alerjik durum çok rahatsız ediciyse, hasta doktordan alerji ilaçları için reçete isteyebilir. Doktorlar genellikle nazal kortikosteroidlere antihistaminikler önermektedir.
Solunum yolu enfeksiyonları
Boğazdaki balgamın nedeni genellikle üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanmaktadır.
Üst solunum yolu enfeksiyonunun semptomları arasında boğaz ağrısı, burun akıntısı, ateş, boğazda çok fazla balgam bulunur. Bu arada bronşit ve pnömoni şeklindeki alt solunum yolu enfeksiyonları daha şiddetli semptomlara sahiptir ve ağrı daha uzun sürer. Üst solunum yolu enfeksiyonları kendiliğinden geçebilir.
Bu arada, alt solunum yolu enfeksiyonları bir doktordan tıbbi bakım gerektirir.
Akciğer hastalığı
Astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi bazı akciğer hastalıkları da boğazda balgam üretiminin artmasına neden olabilir. Akciğer hastalığının belirtileri nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüs ağrısı, boğazda aşırı balgam ve kan taşlarıdır. Akciğer hastalığına bağlı balgamdan nasıl kurtulur, hastalığın altta yatan durumunu iyileştirmek gerekir.
Diğerlerinin yanı sıra, ilaçla, akciğer rehabilitasyonu, takviye oksijen, cerrahiye. Astıma gelince, hastaların hastalığın semptomlarını inhaler gibi ilaçlarla kontrol etmesi gerekir.
Asit reflü hastalığı
Asit reflü hastalığı veya gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) sadece göğüste üst karın ağrısına neden olmaz. Hastalar ayrıca boğazda çok fazla balgam, öksürük, tükürük üretimini artırma, boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü hissedebilirler.
Mide asidine bağlı boğazda oluşan balgamdan nasıl kurtulunur , altta yatan hastalığın sık sık tekrarlamaması için doğru stratejiyi gerektirir. Bunu, asit reflü tetikleyen yiyecek ve içeceklerden kaçınarak, sigara içmeyerek ve mide asidini kontrol etmek için ilaç alarak yaparsınız.
Kalp yetmezliği
Boğazdaki aşırı balgamın nedeni kalp yetmezliği de olabilir. Bu durum, kalp vücuda kan pompalayamadığında ortaya çıkar. Kalp yetmezliğinin başlıca semptomları arasında nefes darlığı, akut yorgunluk, öksürük, hırıltılı solunum, vücudun çeşitli yerlerinde şişme, mide bulantısı ve iştah azalması, hızlı kalp atış hızı ve ortaya çıkan beyaz veya pembe balgam yer alır. Kalp yetmezliği, acil tıbbi müdahale gerektiren tıbbi bir acil durumdur.
Genel olarak boğazınızdan balgam çıkmasını kolaylaştırmak için tuzlu su solüsyonu ile gargara yapabilir, bol su içebilir ve havayı nemli tutabilirsiniz. Boğazda balgam görünümü genellikle akciğer veya kalp hastalığı gibi tehlikeli bir durum değildir. Bununla birlikte, dikkat edilmesi gereken birkaç koşul vardır. Boğazda balgam dört haftadan uzun süre ortaya çıkarsa, mukus kalınlaşırsa, balgam hacmi artarsa ve mukusta renk değişikliği varsa dikkatli olmalısınız. Ayrıca aşırı balgam semptomlarına ateş, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kanlı öksürük ve hırıltı eşlik ederse de derhal doktora gitmelisiniz.