Tetanoza neden olan nedir? Tetanoz nedir?

Tetanoz, sinir sistemini etkileyebilen ve vücutta kas gerginliğine neden olabilen ciddi bir enfeksiyondur.

01.06.2023
Tetanoza neden olan nedir? Tetanoz nedir?

Sadece bu da değil, tetanoz ölüme bile neden olabilir. Tetanoz hastası veya hasta tedavi görmezse, yaşamı tehdit eden komplikasyon riski daha yüksek ve ölüm oranı yüzde 40 ile 76 arasında değişiyor.

 

Oluşabilecek tetanoz komplikasyonları şunları içerir:

–  Kırık kemikler: Bazen şiddetli vakalarda kas spazmları ve spazmları kırıklara neden olabilir.

–  Aspirasyon pnömonisi : Salgılar veya mide içeriği solunduğunda, alt solunum yolu enfeksiyonu gelişerek pnömoniye neden olabilir.

  Laringospazm: Ses kutusu bir dakikaya kadar sürebilen ve nefes almada zorluğa neden olabilen spazmlara girer. Ağır vakalarda hasta boğulabilir.

–  Tetanik nöbetler: Enfeksiyon beyne yayılırsa, tetanozlu kişilerde nöbet olabilir.

–  Pulmoner emboli: Akciğerlerdeki kan damarları tıkanabilir ve solunumu ve dolaşımı etkileyebilir. Hastalar çaresizce oksijen tedavisine ve pıhtılaşmayı önleyici ilaçlara ihtiyaç duyacak Şiddetli böbrek yetmezliği ( akut böbrek yetmezliği): Şiddetli kas spazmları, kas proteininin idrara sızmasına neden olabilecek iskelet kası hasarına neden olabilir. Bu ciddi böbrek yetmezliğine yol açabilir.

 

Hemen hemen tüm tetanoz vakaları, bağışıklığı sağlamak için hiç aşılanmamış kişilerde veya her 10 yılda bir tetanoz güçlendirici aşısı yapılmamış yetişkinlerde görülür. Bu insan grubuna aitseniz, bu hastalığı geliştirmek için önlem olarak tetanozun çeşitli nedenlerinin farkında olmak önemlidir .

 

Tetanozun nedenleri 

Tetanoz nedeni temelde adında bir bakteridir Clostridium tetani. Bu bakteri sporları diğerlerinin yanı sıra toz, toprak ve hayvan atıklarında bulunabilir. Sporlar, belirli organizmalar tarafından üretilen küçük üreme organlarıdır. Sporlar genellikle yüksek ısı gibi sert çevre koşullarına dayanıklıdır.

 

Clostridium sporları derin sıyrıklar veya yaralar yoluyla kan dolaşımına girdiğinde bir kişi tetanoz ile enfekte olabilir. Bakteriyel sporlar daha sonra merkezi sinir sistemine yayılır ve tetanospasmin adı verilen bir toksin üretir.

 

Bu toksinler, omurilikten kaslara giden sinir sinyallerini engelleyebilen zehirlerdir. Bunu yapmak ciddi kas spazmlarına neden olabilir. Tetanoz kasılmasının yaygın yolları şunları içerir:

 

Ezilme yaralanması, örneğin motorlu taşıt kazaları, iş kazaları, doğal afetler, ayağa düşen nesneler nedeniyle vücudun bir kısmının ezilmesi veya ağır bir cisimden kuvvetli bir baskı altında olması durumunda, parmak çıkmaza girene kadar meydana gelen yaralanma.

 

–  Ölü doku içeren yaralar

–  Yanıklar

–  Piercing,  dövme, enjeksiyon uyuşturucu kullanımı veya tırnaklarınıza basmak gibi yaralanmalardan kaynaklanan delinme yaraları

–  Kir, dışkı veya tükürük ile kontamine olmuş bir yara

 

Tetanoz kasılma yolları daha az yaygınken, şunları içerir:

 

–  Hayvan ısırığı

–  Diş enfeksiyonu

–  Böcek ısırığı

–  Kronik yaralar ve enfeksiyonlar

–  Ameliyat prosedürü

–  İntravenöz ilaç kullanımı

–  Kaslara enjeksiyonlar

 

Tetanoz insandan insana yayılmaz. Enfeksiyonlar dünya çapında meydana gelir, ancak verimli topraklara sahip sıcak, nemli iklimlerde daha yaygındır. Tetanoz enfeksiyonu ayrıca yoğun nüfuslu bölgelerde daha yaygındır.

 

Teşhis tetanoz 

Doktor, kas sertliği ve ağrılı spazmlar gibi tetanoz belirtilerini kontrol etmek için fizik muayene yapacaktır.

 

Diğer birçok hastalığın aksine tetanoz genellikle laboratuar testleri ile teşhis edilmez. Bununla birlikte, doktorunuz benzer semptomlara sahip hastalıkları dışlamak için laboratuvar testleri yapabilir. Bunlar, beyni ve omuriliği etkileyen bakteriyel bir enfeksiyon olan menenjiti veya beynin şişmesine neden olan viral bir enfeksiyon olan kuduzu içerir.

 

Doktorunuz ayrıca tetanoz teşhisini aşılama geçmişinize dayandıracaktır. Bir kişi aşılanmadıysa veya aşı aşıları çok geç olursa tetanoz gelişme riski daha yüksektir.

 

Tetanoz nasıl tedavi edilir?

Tetanoz tedavisi, tenanoz semptomlarının ciddiyetine veya yaşanan tetanozun özelliklerine bağlıdır. Tetanoz genellikle aşağıdakiler gibi çeşitli tedaviler ve ilaçlarla tedavi edilir:

 

–  Sistemdeki bakterileri öldürmek için penisilin gibi antibiyotikler

–  Vücuttaki bakteriler tarafından yapılan toksinleri nötralize etmek için tetanoz bağışıklık globülini  (TIG) Kas spazmlarını kontrol etmek için kas gevşetici maddeler

–  İlaçla aynı zamanda verilen tetanoz aşısı

–  Bakteri kaynağını ortadan kaldırmak için yarayı temizleyin

 

Bazı durumlarda, ölü veya enfekte dokuyu çıkarmak için debridman adı verilen cerrahi bir prosedür kullanılabilir. Tetanozlu biri yutmakta ve nefes almakta güçlük çekiyorsa, havayı akciğerlerin içine ve dışına hareket ettiren bir makine olan bir solunum tüpüne veya vantilatöre ihtiyaç duyabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.