Patatesin Sağlığa Faydaları

Patates, flavonoidler, karotenoidler ve fenolik asitler gibi birçok antioksidan bileşik içerir.

Patatesin Sağlığa Faydaları

Manganez: Günlük manganez ihtiyacının yüzde 19’unu karşılar Magnezyum: Günlük magnezyum ihtiyacının yüzde 12’sini karşılar Fosfor: günlük fosfor ihtiyacının yüzde 12’sini karşılar Niasin: günlük niasin ihtiyacının yüzde 12’sini karşılar Folat: Günlük folat ihtiyacının yüzde 12’sini karşılar

 

Her patates türünün farklı besin içeriği vardır ancak fark önemli değildir. Besin içeriği farklı pişirme yöntemleriyle değişebilir. Bu çeşitli besinler ile patateslerin bazı potansiyel sağlık yararları şunlardır :

 

Karaciğer ve kolon kanserine karşı

Patates, flavonoidler, karotenoidler ve fenolik asitler gibi birçok antioksidan bileşik içerir. Bu bileşikler, serbest radikaller gibi zararlı molekülleri nötralize eder. Vücutta serbest radikallerin birikmesi kalp hastalığı, diyabet ve kanser riskini artırabilir. Bir laboratuvar testi, patateslerdeki antioksidan içeriğinin karaciğer ve kolon kanseri hücrelerinin büyümesini engelleyebileceğini göstermektedir.

 

Çalışma ayrıca mor patateslerin antioksidanlarda beyaz patatesten dört kat daha yüksek olduğunu buldu.

 

Kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur

Patates , dirençli nişasta olarak bilinen özel bir tür nişasta içerir. Bu nişasta parçalanmaz ve vücut tarafından tamamen emilir. Nişastanın bir kısmı kalın bağırsağa ulaşır ve oradaki iyi bakterilere besin sağlar. Araştırmalar, dirençli nişastanın, insülin direncini azaltmak ve kan şekerini kontrol etmek gibi çeşitli sağlık yararları olduğunu göstermiştir.

 

Dirençli nişasta verilen tip 2 diyabet hastaları, yemek yedikten sonra şeker seviyelerinin yükselmediği kanıtlanmıştır. Başka bir çalışma, dört hafta boyunca her gün 30 gram dirençli nişasta ile beslenen kişilerin insülin direncinin yüzde 33 azaldığını gösterdi. Haşlanmış patatesleri gece buzdolabında bekletip soğuk olarak tüketerek patateste dirençli nişasta içeriğini artırabilirsiniz.

 

Sindirim sağlığını koruyun

Patatesin diğer sağlık yararları, sindirim sağlığını korumaktır. Sadece kan şekerini kontrol etmekle kalmaz, patateslerde bulunan dirençli nişasta da sindirimi iyileştirebilir. Dirençli nişasta kalın bağırsağa ulaştığında, kalın bağırsaktaki iyi bakteriler için besin olur. Bu bakteriler dirençli nişastayı butirik kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürür.

 

Araştırmalar, bütiratın kolondaki iltihabı azaltabileceğini, kolonu güçlendirebileceğini, kolon kanseri riskini azaltabileceğini ve kolite yardımcı olabileceğini gösteriyor.

 

Besinler

Besinler ve vücut için gerekli besinler açısından zengin olmasının yanı sıra patates , doyurucu bir besindir. Patates gibi daha uzun süren ve dolu yiyecekler, insanların aşırı yemesini engelleyebilir.

Yani bu yemek kilo vermek isteyenler için uygundur.

Bazı kanıtlar, patates tipi patates proteinaz inhibitörü 2’deki (PI2) proteinin aşırı yemeyi önleyebileceğini göstermektedir. Bu protein, yedikten sonra tokluk hissini artıran hormonları salabilir.

Yukarıdaki patateslerin çeşitli potansiyel sağlık yararları oldukça umut vericidir.

 

Ancak uzmanlar, sağlık için patates yemenin aşırı olmaması ve nasıl doğru pişirileceği konusunda uyarıyorlar. Patatesleri daha sağlıklı hale getirmek için tereyağı, yağ, krema ve bol miktarda tuz ekleyerek pişirmekten kaçının. Patateslerin nasıl daha sağlıklı hale getirileceği, haşlama veya fırınlama seçenekleriyle olabilir. Patates kızartmaktan kaçının.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez       

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.