Normal doğum kaçıncı haftada olur?

Normal bir hamilelik genellikle 40 hafta, daha doğrusu yaklaşık 280 gün sürer. Doğumun planlanan tarihten önce gerçekleşmesi mümkündür ve bu her zaman endişe ve korku nedeni olmayabilir.

17.06.2023
Normal doğum kaçıncı haftada olur?

Hamileliğin olağan süresi 10 ay, 40 hafta veya 280 gündür. 37. gebelik haftasından önce meydana gelen herhangi bir doğum erken kabul edilir. Bu nedenle, erken doğum için daha düşük bir sınır vardır ve bu sınır, hamileliğin 22. haftasında, yani fetüs 500 gram ağırlığında olduğunda. Normal doğum kaçıncı haftada olur? İşte makalenin devamı…

 

  1. haftadan önce herhangi bir hamileliğin sonlandırılması bir düşük olarak kabul edilir ve 22 hafta sonra ve 37. haftadan önce bir erken doğum olarak kabul edilir.

 

Erken doğumun neden belirli ve spesifik bir nedeni olmasa da 17 yaşın altındaki hamile kadınlar ve 35 yaşından sonra olanlar risk altındadır. Hamilelik sırasında çeşitli uterus aktiviteleri, hormonların etkisi, kan akışında değişiklikler ve oksitosin salınımı vardır, ancak erken doğumun acil nedeninin ne olduğu hala bilinmemektedir.

 

 

Araştırmalar, bazı kadınlarda rahim ve kaslarının diğerlerinden daha zayıf olduğunu ve bu nedenle erken kasılmalara daha duyarlı olduğunu gösteriyor. Sebeplerden bazıları, çift ​​veya bicornuat uterus, fibroidler veya septumlu uterus gibi uterus yapısındaki anormallikler olabilir . Belirli bir neden olmadığı göz önüne alındığında, erken doğumun bir kısmının çocuk veya annedeki komplikasyonların bir işareti olduğu düşünülmektedir.

 

Erken doğumu etkileyebilecek faktörlerden bazıları şunlardır:

 

– sağlıksız yaşam alışkanlıkları – sigara, stres, alkol tüketimi

 

– yüksek tansiyon

 

– diyabet

 

– erken plasental abruption

 

– hamilelik sırasında hamile kadının güçlü fiziksel eforu

 

– annede ürogenital enfeksiyonlar ve semptomları

 

– doğumdan hemen sonra hamile kalırsa

 

– genetik şartlandırma

 

İkiz veya üçüz taşıyan kadınlarda erken doğum görülme sıklığı biraz daha yüksektir. Kadınların hamileliğin 37. haftasından önce hamilelik sırasında kasılmalar yaşaması nadir değildir. Bu durumda uterusu doğuma hazırlayan sahte bir doğum olabilir.

 

Erken doğum riskleri

Bebeğin erken doğduğu haftaya bağlı olarak sonuçlar farklı olabilir. 36 haftadan sonra doğduysa, muhtemelen prematüre değilmiş gibi muamele görecektir. En savunmasız bebekler, hamileliğin 32. haftasından önce doğanlardır. Henüz bir emme refleksi geliştirmemişler ve kendilerini besleyemeyecekler. Bebek doğum anında ne kadar gelişmişse, gelişimi ve daha fazla büyümesi için sonuçları o kadar az olacaktır.

 

Çok erken doğumların kalıcı sağlık sonuçları, bozulmuş gelişme ve büyüme, kronik akciğer hastalığı ve işitme bozukluğu olabilir.

 

Diğer sorunlar da etkilenebilir:

 

– solunum problemleri – prematüre bebeklerin gelişmemiş solunum sistemi nedeniyle solunum problemleri olabilir. Böylece solunum sıkıntısı sendromu veya bronkopulmoner displazi, daha kesin olarak akciğer problemlerinin gelişmesi mümkündür. Bazı çocukların apne problemleri olabilir .

 

– kalp problemleri – ortaya çıkan en yaygın zorluklar, düşük tansiyon ve duktus arteriyozus (VAP) – uterusta ve doğum sonrası dönemde kalp ve büyük kan damarlarındaki bozuklukların neden olduğu bir hastalıktır.

 

– beyin problemleri – bebek ne kadar erken doğarsa, beyinde intraventriküler kanama olarak bilinen kanama riski o kadar yüksek olur. Bu kanamaların çoğu hafiftir ve kısa bir tedavi ile düzelir.

 

– vücut ısısı sorunları – prematüre bebekler vücut yüzeylerinde kaybedileni bastırmak için yeterli ısı oluşturamadıkları için genellikle vücut ısısını çok çabuk kaybederler. Vücut ısısı çok düşük kalırsa, anormal derecede düşük vücut ısısı veya hipotermi meydana gelebilir. Hipotermi, solunum problemlerine ve düşük kan şekerine yol açabilir.

 

– gastrointestinal problemler – prematüre bebekler, az gelişmiş bir gastrointestinal sisteme sahiptir ve bu da nekrotizan enterokolit (NEC) gibi komplikasyonlara neden olur. Bu durum anne sütü ile düzeltilebilir.

 

– kan problemleri – erken doğum yaşayan bebekler anemi, sarılık ve yetersiz kırmızı kan hücreleri ile ilişkili diğer hastalıklar riski altındadır.

 

Prematüre bebeklerin ana belirtilerinden bazıları bebeğin daha küçük olması ve büyük baş, düşük vücut ısısı, solunum bozuklukları ve beslenme güçlükleridir. Erken doğum olursa, bebeğin hastanede kalması gerekecek , ancak annenin bakım ve desteğini her zaman yanınızda taşıyacaksınız.

 

Önleme gerçek annelik bakımı ve dinlenmesini içerir

Erken doğum yaşayabileceğinizden endişeleniyorsanız, doktorunuz ve jinekoloğunuzla konuşun. Size önerilecek besin takviyelerine ek olarak doktorunuzun tüm tavsiyelerine kulak verin. Emin olun kalsiyum ve magnezyum açısından zengin sağlıklı bir diyet sürdürmek gerekirse, kullanım takviyeleri, fiziksel çalışma ve stresten uzak durun ve yeterince dinlenin.

 

Hamileyken ve aynı zamanda emzirirken hayatınızdaki tüm kötü alışkanlıklardan kurtulun.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez          

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.