
11 Şubat 2021 Perşembe
Multipl skleroz, bölümler halinde gelişen ve genellikle 20 ile 40 yaşları arasında başlayan bir hastalıktır. Çoğu kadın olan dünya çapında yaklaşık 2,5 milyon insanı etkilediği tahmin edilmektedir.
Bu otoimmün hastalık, merkezi sinir sistemindeki aksonların miyelin kılıfının tahrip olmasına ve çeşitli nörolojik sorunlara neden olur. Demiyelinizasyon nedir? merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları..
Demiyelinizasyon nedir?
Demiyelinizasyon, nöronların aksonlarını saran ve izole eden miyelin kılıfını yok etme süreci olarak tanımlanır. Bu süreç, sinir uyarılarının iletilmesinde bir bozukluğa veya kesintiye neden olur.
Geri döndürülemez nöronal hasara neden olabilir. Hasarın konumuna bağlı olarak, demiyelinizasyon bir takım nörolojik problemlere neden olabilir.
Aksonların demiyelinizasyonu, otoimmün hastalığın (multipl skleroz, sistemik lupus eritematozus) ve aynı zamanda enfeksiyonun (Lyme hastalığı, AIDS) bir sonucu olabilir.
Multipl skleroz gelişimi
Multipl sklerozun birkaç formu vardır. Semptomlar, çoğu durumda, tam remisyon dönemleriyle değişen bölümlerde ortaya çıkar.
Hastanın nörolojik durumu yaşla birlikte kötüleşir.
Diğer formlardaki hastalık ilerleyici ve sürekli gelişir, gerileme dönemi yoktur.
Multipl skleroz bir dizi soruna neden olur:
1. Görme sorunları - görme keskinliğinde azalma, merkezi skotoma, diplopi (çift görüntü);
2. Psikolojik sorunlar - depresyon, hafıza ve konsantrasyon sorunları;
3. Motor bozukluklar - kas güçsüzlüğü, koordinasyon sorunları, denge, kramplar, felç. Sonuç olarak hasta yürümekte ve ayakta durmakta zorlanır;
4. Cinsel bozukluklar - erkeklerde sertleşme ve boşalma sorunları olabilir, kadınlar cinsel ilişki sırasında vajinal kuruluk ve ağrı çekebilir.
Birkaç yıl sonra multipl skleroz, hastanın artık kendine bakamayacağı için (felç, körlük) ciddi hasara neden olabilir.
Multipl skleroz semptomları
- görme kaybı
- yinelenen görüntüler
- uyuşma
- zayıflık
- felç
- baş dönmesi
- bayılma
- adale spazmı
- titreme
- istemsiz hareketler
- baş ağrısı
Tedavi
- kortikosteroidler
- interferonlar
- immünosupresanlar
- sitostatik
- monoklonal antikorlar
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez