
19 Şubat 2021 Cuma
Duyarlılık derecesi kişinin etnik kökenine ve geldiği yere bağlıdır. En yaygın olanları laktoz ve glüten intoleransıdır. Yiyecek tahammülsüzlüğü, sindirim sisteminin belirli yiyecekleri sindirememesinden kaynaklanır. Yiyecek tahammülsüzlüğü nedir? merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları
Laktoz intoleransı nedir?
Laktoz intoleransı yaygın bir hastalıktır. Dünyadaki yetişkin nüfusunun yaklaşık dörtte üçünü etkiler. Laktoz yalnızca süt ürünlerinde bulunur ve temel karbonhidrat süttedir.
Laktaz, laktazın sindirilmesine izin verir. Çocuklarda doğal olarak bulunur, ancak azalır ve bazılarında yaşla birlikte kaybolur.
Laktaz eksikliği, yani ince bağırsak enzimi veya yokluğu, laktoz intoleransına yol açar. Sindirimde ve gıdanın bağırsaklardan geçişinde sorunlar yaratan bağırsak krampları ile kendini gösterir. Laktoz içeren gıdalardan uzak durularak tedavi edilir, yani sütten kaçınılır ve yoğurt veya peynir (fermente süt ürünleri) tüketilir. Süt veya ekşi krema içeren yiyeceklere tablet veya damla şeklinde enzim takviyeleri de eklenebilir.
Çölyak hastalığı nedir?

Çölyak hastalığı, glüten intoleransıdır. Glüten, bazı tahıllardan (buğday, çavdar, arpa) alınan protein veya çorba, simit, makarna, sos gibi ürünlerin neden olduğu kronik bir hastalıktır.
Bazı tahıllar ve tahıl ikameleri glüten (mısır, nişasta, darı, karabuğday) içermez.
Gluten, bağırsak mukozasının yüzeyinde iltihaplanma, ödem ve tahribata yol açan bir bağışıklık reaksiyonuna neden olabilir ve böylece emilim kabiliyetini azaltır. Bu ilk olarak, glüten intoleransı olmaya genetik yatkınlığı olan kişilerde olur.
Sindirim sorunlarına ek olarak besin maddelerinin yetersiz emilimi de kilo kaybına, beslenme yetersizliklerine, yavaş büyümeye ve daha sonra ergenliğe neden olabilir.
Yiyecek tahammülsüzlüğü semptomları nelerdir?
- ishal
- kramplar
- karın ağrısı
- bağırsak gazları
- kilo kaybı
- yorgunluk
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez