
20 Şubat 2021 Cumartesi
Distoni, vücudun daha kısa veya daha uzun bir süre doğal olmayan bir konuma sahip olması nedeniyle oluşan bir hastalıktır.
Bu hastalık, bazen ağrılı olabilen ve bir veya daha fazla kas grubunu etkileyen güçlü kas spazmları ile karakterizedir. Distoni nedir? Distoni nasıl tedavi edilir? merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlar
Vücudun hangi bölümünün etkilendiğine bağlı olarak, aralarında grafospazm ve spazmodik tortikollis bulunan çeşitli distoni türleri vardır . Çoğu durumda hastalığın nedeni bilinmemektedir ve genetik olabilir.
Grafospazm
Grafospazm, el ve bilek kaslarını etkileyen bir distoni şeklidir. Sık yazan kişiler ve belirli enstrümanları çalan müzisyenlerin en sık parmak krampları sorunu vardır.
Belirli hareketler sırasında parmaklar seğirir (esneme ve bükme, tekrarlayan hareketler). Kramplar çoğunlukla ağrısızdır ve genellikle bir eylemin başlangıcında meydana gelir ve bunu imkansız kılar (yazmak, enstrüman çalmak). Kramplar fizyoterapi ile hafifletilebilir, hatta ortadan kaldırılabilir.
Spazmodik tortikollis
Spazmodik tortikollis, servikal distoni olarak da adlandırılan bir distoni türüdür.
En çok orta yaşlı insanlar arasında görülür.
Bu tür distoni, belirli boyun kaslarının uzun süreli kasılması ile karakterizedir. Spazmodik tortikollisi olan kişilerde başın konumu doğal değildir ve ağrılı spazmlar ve titreme eşlik edebilir. Beynin hareketi kontrol eden arızalı bir alanının bir sonucu olsa da, kesin sebebin ne olduğu bilinmemektedir.
Standart akut tortikollisten farklıdır çünkü kademeli olarak ortaya çıkan ve çok kalıcı hale gelen daha ciddi semptomları vardır. Hastalık çoğunlukla yaşam boyunca mevcutken, semptomlar kas gevşetici maddelerle kombine fizyoterapi ile hafifletilebilir.
Distoni semtomlar
• şiddetli spazmlar
• istemsiz kas kasılmaları
• sert vücut pozisyonu
• yürürken ayağın ters çevrilmesi
Tedavi
- beyin cerrahisi prosedürü
- kas gevşetici
- botulinum toksini
- analjezikler
- fizyoterapi (fizik tedavi)
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez