
20 Şubat 2021 Cumartesi
Osteoporozda olduğu gibi kemikler hastalık nedeniyle zayıfladığında ortaya çıkar. Kemik yaralanmaları ağrılıdır ve bazen ağır kanama, enfeksiyon veya çevre dokular, kaslar, bağlar, tendonlar ve sinirlerde hasar ile birlikte görülür . X-ışını ile belirlenen farklı kırık türleri vardır. Femur boyun kırığı nedir? merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlar
Enine kırıklar
En yaygın kırık türü ve tedavisi en kolay olanı. Bu, kol veya bacak kemiğinin saf bir kırığıdır. Esas olarak doğrudan bir isabetin sonucudur.
Kominutif kırıklar
Kominutif kırıklar, esas olarak şiddetli bir darbe ile ortaya çıkan ciddi kırıklardır. Kırık kırıklarda kemik birkaç yerde kırılır ve iyileşmesi zordur.Bu kırıklar, kemiklerinin kırılgan olması nedeniyle yaşlılarda da mümkündür.
Spiral kırıklar
Ekstremite kemiklerinin ani bükülmesi nedeniyle spiral kırıklar meydana gelir. Bu tür kırıklar sporcularda yaygındır.
Yeşil dal tipi kırıklar
Yeşil dal kırıkları en çok çocuklarda görülür çünkü kemikleri yetişkinlere göre daha esnektir. Ekstremite kemiklerinin eksik kırıklarını temsil ederler.
Yorgunluğa bağlı kırıklar
Yorgunluğun neden olduğu mart kırıkları veya kırıkları, çoğunlukla, sürekli tekrarlayan bir çaba olduğunda yoğun fiziksel aktivitenin sonucudur. İyileşmek için genellikle sadece dinlenmek gerekir.
Femur boynunun kırığı
Batı ülkelerinde her bin kişiden biri femur boynunda bir kırılma yaşıyor.
Femurun boynu kalça hizasındadır ve vücudun ağırlığı ve iskeletin o kısmındaki hareketler büyük bir baskı oluşturur.
Bu kırıklar, düşme nedeniyle oluşur veya kemikleri osteoporoz nedeniyle zayıflamış kişilerde felç sonucu oluşur. Femur boynunun kırılması tamamen hareketsizliğe yol açar ve kemiğe bir protez takılarak veya metal implantlar takılarak tedavi edilir.
Kafatası kırıkları
Kafa travmasından sonra bir kafatası kırığı meydana gelebilir. Kemikler kırılabilir ve kafatasına batabilir. Kafatası kırılmasından sonra beyin hasarı meydana gelebilir. Baş ağrısı, bilinç kaybı veya motor veya duyusal bozukluk olarak kendini gösterirler.
Açık ve kapalı kırık
Kırık kemik cilde nüfuz etmezse kapalı bir kırıktır ve açık yara yoktur. Açık bir kırık, kırık bir kemik çevredeki dokuları yırttığında ve cildi deldiğinde ortaya çıkar. Bunun gibi kırıklar daha az yaygındır. Kapalı kırıklardan daha ciddidir çünkü kırık dış kanamaya neden olursa kemik ve çevresindeki dokularda enfeksiyon riski yüksektir.
Femur boyun kırığı semtomları
- Ağrı
- deforme olmuş uzuv
- yerelleştirilmiş hareketsizlik
- çıkıntılı bir kemik
- dış kanama
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez