
21 Şubat 2021 Pazar
Bu hastalığın semptomları ağrı, ateş, işitme bozukluğu ve artan sinirlilik, ardından kusma ve ishaldir. Akut orta kulak iltihabı, viral veya bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Altı yaşına gelindiğinde çocuklar orta kulak enfeksiyonlarına en duyarlı hale gelirler. Otit kulak iltihabı neden olan nedir? Otit nedir? merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlar
Bakteriyel bir enfeksiyonda kulaktan irin sızabilir ve daha sonra tedaviyi hızlı bir şekilde uygulamak gerekir (antibiyotikler, parasentez). Tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir: enfeksiyonun yayılması veya yüzde felç.
Orta kulakta seröz iltihap
Orta kulağın seröz iltihabı, östaki borusunun tıkanmasının bir sonucudur, bu da salgıların şişmesini önler.
Enfeksiyon, alerjik reaksiyon, genişlemiş geniz eti vejetasyonları (üçüncü bademcik) veya doğuştan anomaliler nedeniyle oluşur. Tıkanıklık giderilmezse, seröz iltihap kronikleşebilir ve işitmeye kalıcı olarak zarar verebilir. Hastalık antibiyotik, kortikosteroid veya ameliyatla tedavi edilir.
Dış kulak iltihabı
Dış kulak iltihabı, dış kulak kanalının veya kulak zarının dış duvarının iltihaplanmasıdır ve genellikle bir enfeksiyonun sonucu olarak ortaya çıkar. Semptomlar şiddetli, keskin ağrı, kaşıntı ve akıntıyı (otore) içerir. Tedavi antiseptik, antibiyotik veya antifungal damlaların kullanımına dayanır.
Kolesteatom
Kolesteatom orta kulakta, kulak zarı yaralanması, doğuştan anomali veya kronik iltihaplanma süreci nedeniyle başlangıçta kulak zarında veya dış işitme kanalında gelişen iyi huylu bir tümördür.
Orta kulak, iç kulak dokularını kademeli olarak genişleterek yok ederek kronik otitis, kulak çınlaması, baş dönmesi ve geri dönüşü olmayan işitme kaybına neden olur. Cerrahi olarak tümörün çıkarılması ve kulak zarı ve işitme kemiklerinin yeniden yapılandırılmasıyla tedavi edilir.
Parasentez
Parasentez, orta kulağı havalandırmak veya ondan irin boşaltmak için kulak zarının cerrahi bir insizyonudur. Lokal veya genel anestezi altında yapılır ve ardından orta ve dış kulak arasında geçiş yapan bir drenaj tüpü takılır. Drenaj tüpü 8-12 ay kulakta kalır, ardından vücut onu çıkarır.
Otit kulak iltihabı semptomlar
- Ağrı
- kaşıntı
- duyma bozukluğu
- kulak çınlaması
- Yüksek sıcaklık
- kulaktan sızıntı
- kusmak
- ishal
Nasıl önlenir
Yeni doğmuş bir bebeği emzirmek akut otiti önlüyor gibi görünüyor. Önleyici adenoidektomi. Alerji tedavisi. Dış işitme kanalına nesneler yerleştirmeyin ve özellikle yüzdükten sonra ıslak bırakmayın.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez