Şişmiş Böbrekler Normale Dönebilir mi?

İdrar vücuttan dışarı çıkamadığı için böbrekte oluşan şişkinlik hastaları endişelendiriyor.

01.06.2023
Şişmiş Böbrekler Normale Dönebilir mi?

Böbreklerden vücudun dışına (üreterler) idrarı boşaltan tüplerin tıkanması veya anormalliklerinin olması nedeniyle böbreklerde şişme meydana gelebilir. Hidronefroz olarak bilinen bu sağlık sorunu yaşa bakmıyor. Yaşlılara yeni doğanlar bunu deneyimleyebilir. Peki şişmiş böbrekler normale dönebilir mi? Aşağıdaki açıklamaya göz atın.

 

Şişmiş böbrekler normale dönebilir mi?

 

Şişmiş böbrekler hastalığın durumuna göre tedaviye göre normale dönebilir veya dönmeyebilir. Hemen tedavi edilir şişmiş böbrekler genellikle normal dönebilir. Ancak bu sağlık sorunu, doğru tıbbi tedaviyi hemen almazsa böbreklerde kalıcı hasarlara neden olabilir. Sonuç olarak, böbrek fonksiyonu, böbrek yetmezliği gibi ölümcül bir etkisi olana kadar azalabilir.

 

Şişmiş böbrekler nasıl tedavi edilir?

 

Başlatma NHS’nin, hastalığın durumu, şiddeti ve kök nedene göre tedavi şişmiş böbrekler için çeşitli yollar vardır. Diğerleri arasında:

İdrar kateterizasyonu 

Böbrekleri şişmiş çoğu insan idrar sondası prosedürüne tabi tutulur.

Bu tıbbi işlem, bir tüp yardımıyla idrar yolundan idrarın boşaltılmasıyla yapılır. Amaç, böbrek hasarını önlemek. Üreterlerin daralması nedeniyle şişmiş böbrekleri tedavi etmek için, hastanın idrar yoluna genellikle idrarı vücuttan boşaltmak için içi boş bir plastik tüp veya stent takılır.

İlaç tedavisi 

Bazen doktorlar, şişmiş böbreklerin temel nedenine göre belirli ilaçları da reçete eder. Prostat büyümesi nedeniyle şişmiş böbrekler için doktorunuz büyümüş prostatı tedavi etmek için ilaç yazacaktır. İdrar yolu enfeksiyonlarına bağlı şişmiş böbrek vakalarında hastalara genellikle antibiyotik ve ağrı kesici reçete edilir. Bu arada, kanser nedeniyle şişmiş böbrekler için doktorlar hastalarını sıklıkla kemoterapi, radyoterapi veya ameliyatla tedavi ederler.

Operasyon 

Yeterince büyük böbrek taşları nedeniyle şişmiş böbrekler için doktorlar bazen böbrek taşlarının cerrahi olarak çıkarılmasını da önerir. Böbreklerden birinin ciddi şekilde hasar görmesi durumunda şişmiş böbrekler nasıl tedavi edilirken, seçenek böbreğin cerrahi olarak çıkarılmasıdır.

Hayatta kalanların çoğu, yalnızca bir işleyen böbrekle normal bir hayat yaşayabilir.

Şişmiş böbrek belirtileri yaşıyorsanız, çok fazla endişelenmeyin. Derhal en uygun tıbbi tedaviyi tedavi eden doktorla görüşün. Bu şekilde şişmiş böbrekler normale dönebilir ve böbrek yetmezliği gibi komplikasyonlar önlenebilir.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.