Bilmeniz gereken koyu idrarın 7 nedeni

İdrar, vücuttaki fazla su ve kandan böbrekler tarafından filtrelenen atık ürünlerden oluşur. İdrar normalde açık sarı veya altın rengindedir. Bu renk, ürokrom adı verilen bir vücut pigmentinden gelir.

02.06.2023
Bilmeniz gereken koyu idrarın 7 nedeni

Belirli koşullar altında, bu idrarın rengi kahverengi, koyu sarı veya kestane rengi gibi daha koyu olabilir. İdrar rengi değişikliğinin bu nedenlerinin çoğu zararsızdır, ancak renk değişikliği bazen bir sağlık sorununun işareti olabilir. Aşağıdakiler, koyu renkli idrarın bilinen nedenlerinden bazılarıdır:

 

Dehidrasyon 

Koyu renkli idrar genellikle dehidrasyonun bir işaretidir. Dehidrasyon vücutta yeterli su olmadığında meydana gelir. Dehidrasyon ayrıca koyu renkli idrara neden olabilir:

 

– Kuru ağız ve dudaklar

 

– Baş dönmesi veya bayılma

 

– Kuru gıdaları yutma güçlüğü

 

– Kabızlık

 

– Tükenmişlik

 

Çocuklar, yaşlılar (yaşlılar) ve kanser gibi ciddi hastalıkları olan kişiler dehidrasyona daha duyarlıdır. Çoğu durumda, insanlar su ve bitki çayları gibi daha berrak sıvılar içerek dehidrasyonu tedavi edebilirler.

 

Bununla birlikte, dehidrasyonu olan bir kişi, aşağıdaki belirtilerden herhangi birine, bir kısmına veya tümüne sahipse tıbbi yardım almalıdır: 

 

– Sürekli halsiz hissetmek

 

– Ağız ve dil kuru

 

– Cilt, sıkıştırıldıktan sonra orijinal durumuna geri dönmek için çok yavaştır.

 

– Çok düşük tansiyon

 

– Yiyecek, içecek veya ilaçların yan etkileri

 

– Bazı yiyecek ve içecekler idrarın renginde veya kokusunda değişikliklere neden olabilir. Pancar ve böğürtlen idrarı kırmızıya çevirebilir.

 

– Bu arada, ravent meyve ve sebzeleri yemek, koyu kahverengi veya çay benzeri bir renk üretebilir. Bazı ilaçlar da idrarınızın renginde değişikliğe neden olabilir, örneğin:

 

– klorpromazin ve tioridazin kırmızı idrara neden olabilir

 

– Rifampisin, varfarin ve fenazopiridin turuncu idrar üretebilir

 

– Amitriptilin, indometasin, simetidin ve prometazin mavi veya yeşil idrara neden olabilir.

 

– Klorokin, primakin, metronidazol ve nitrofurantoin koyu kahverengi veya çay rengi idrara neden olabilir.

 

Hemolitik anemi

Hemolitik anemi, kandaki kırmızı kan hücrelerinin sayısının vücudun ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediği durumlarda ortaya çıkan bir durumdur.

 

Kemik iliğinde kırmızı kan hücreleri gelişir. Vücut normal olarak hemoliz adı verilen bir süreçte dalaktaki eski veya hasarlı kırmızı kan hücrelerini yok eder. Vücut yanlışlıkla çok fazla kırmızı kan hücresini yok ettiğinde, kişi hemolitik anemi geliştirebilir.

 

Orak hücreli anemi veya talasemi gibi genetik kan bozuklukları da hemolitik anemiye neden olabilir. Bu durum aynı zamanda bazı ilaçların potansiyel bir yan etkisidir ve bazen kan naklinden sonra ortaya çıkabilir. Koyu renkli idrara ek olarak, hemolitik anemi belirtileri şunları içerir:

 

– Tükenmişlik baş dönmesi

 

– Çarpıntı veya yarışan bir kalp soluk cilt

 

– Baş ağrısı

 

– Ciltte ve gözlerde sarılık veya sararma

 

– Büyümüş dalak veya karaciğer

 

– Şiddetli vakalarda, hemolitik anemi aşağıdaki durumlara neden olabilir:

 

– Vücut soğuk hissediyor

 

– Ateş Sırt ve mide ağrısı

 

– Dokulara besin ve oksijen temini yetersiz hale geldiğinde ortaya çıkan bir durum olan şok

 

İdrar yolu enfeksiyonu

Bakteriler genellikle üretra yoluyla mesaneye girdiğinde bir idrar yolu enfeksiyonu (İYE) oluşur. Kadınlar erkeklerden daha sık İYE geliştirme eğilimindedir ve birçok kişi bunları mesane enfeksiyonları veya sistit olarak bilir.

 

Diğer tıbbi durumlar

 

Koyu renkli idrar en sık dehidrasyon nedeniyle oluşur. Bununla birlikte, vücutta aşırı, olağandışı veya potansiyel olarak zararlı atık ürünlerin dolaştığının bir göstergesi olabilir.

 

Örneğin, koyu kahverengi idrar, idrarda safra bulunması nedeniyle karaciğer hastalığını gösterebilir. Kanlı veya kırmızımsı idrar, böbreklerin doğrudan yaralanması da dahil olmak üzere diğer potansiyel sorunların bir göstergesidir. Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, bir doktora görünmeniz önemlidir.

 

Aşağıdakiler, koyu renkli idrarla ilişkili tıbbi durumlardan bazılarıdır:

 

– İskelet kası dokusunun parçalanması ve ölümünün neden olduğu bir sendrom olan rabdomiyoliz

 

– Karaciğer sirozu

 

– Glomerülonefrit veya böbreğin atıkları filtreleme ve vücuttan fazla sıvı ve elektrolitleri uzaklaştırma işlevi gören parçası olan glomerulus iltihabı

 

– Yaralanma veya travma

 

– Safra kanallarının safra tıkanıklığı veya tıkanması safra taşı hastalığı

 

– Mesane taşı hastalığı

 

– Mesane kanseri

 

– Böbrek kanseri

 

– Pankreas kanseri

 

– Sıtma

 

– Hemoglobinin önemli bir parçası olan heme üretiminin bozulmasından kaynaklanan bir grup bozukluk olan porfiri

 

– Kan sulandırıcı yan etkileri

 

– Böbrek taşı

 

– Aşırı egzersiz

 

Aşırı veya yorucu egzersiz de koyu renkli idrara neden olabilir . Aşırı egzersiz, vücudun aşırı atık ürünleri atmasına neden olan kas yaralanmasına neden olabilir. Sonuç pembe veya koyu kahverengi idrar olabilir.

 

İdrarınızda kan fark ederseniz veya su içtikten sonra gitmeyen koyu renkli idrarla karşılaşırsanız tıbbi yardım almalısınız. Belirtilerinizin kesin nedenini bilmek çok önemlidir. Özellikle sırtınızda yoğun ağrılı koyu renkli idrarınız varsa, böbrek taşı veya İYE olabilir.

 

Ağrı ve diğer semptomlar kötüleşirse veya bulantı, kusma ve yüksek ateş eşlik ederse, derhal tıbbi yardım almaktan çekinmeyin.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez  

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.