Tifo Bulaşıcı mı?

Tifo ateşi veya tifüs, bağırsak yoluna saldıran bakteriyel bir bulaşıcı hastalıktır.

02.06.2023
Tifo Bulaşıcı mı?

Tifo ateşi veya tifüs, bağırsak yoluna saldıran bakteriyel bir bulaşıcı hastalıktır. Uygun ve hızlı tıbbi tedavi almazsanız, bu hastalık ciddi komplikasyonlara neden olabilir ve ölümcül sonuçlara neden olabilir. Başlatma NHS’nin, tifo nedeni bakteri gelen Salmonella typhi. Bu tür bakteriler aynı zamanda genellikle gıda zehirlenmesinin suçlusudur. Aşağıda tifonun bulaşıcı olup olmadığı, semptomları ve nasıl tedavi edileceğine dair daha fazla açıklama yer almaktadır.

 

Tifo Bulaşıcı mı?

 

Tifo çok bulaşıcı bir hastalıktır. Tifolu kişiler hastalığı dışkı ve idrar yoluyla bulaştırabilir. Bir kişi, tifüse neden olan bakteri içeren dışkı ve idrarla kirlenmiş yiyecek veya içme suyu yerken tifüs alabilir.

 

 

Bu durum, kişinin banyoyu kullandıktan sonra yemek yemeden önce ellerini yıkamaması, temizliği garanti edilmeyen yiyecek ve içecekleri tüketmesi veya tifüs hastalarıyla yakın temas halinde olması durumunda ortaya çıkabilir.

 

Tifo belirtileri

 

Tifoya neden olan bakterilerle kontamine yiyecek veya içecekler tüketirken, kişi tifo semptomlarını hissedebilir, örneğin:

 

– 39 ila 40 santigrat derece arasında yüksek ateş

 

– Baş ağrısı kendini iyi hissetmiyor

 

– Öksürük Kabızlık veya ishal

 

– Karın ağrısı ve şişme

 

– Göğüs altında veya üst karın altında döküntü

 

Yukarıdaki tifüs belirtilerini yaşıyorsanız hemen kontrole gidin. Hastalık hemen tedavi edilmezse, hastalığın semptomları kötüleşebilir ve ölümcül olabilen ciddi bulaşıcı komplikasyonlara yol açabilir.

Tifo nasıl tedavi edilir?

Doktorlar genellikle Salmonella typhi bakterisini yok etmek için tifüsü antibiyotiklerle tedavi ederler. Antibiyotik vermek keyfi olmamalı, hastanın vücudunun durumuna göre ayarlanmalıdır. Tifo derhal tedavi edildiğinde, hastalık iki haftadan daha kısa sürede iyileşebilir. Tifo yeterince şiddetliyse, hastanın hastanede antibiyotik, kortikosteroid ve intravenöz sıvılarla tedavi edilmesi gerekir. Tifo hastalarına uygun tedavi verilmelidir. Uygun tıbbi yardım olmadan, bu hastalık ciddi komplikasyonlar nedeniyle tehlikeli ve ölümcül olabilir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.